Kodály-Method – audiovizuális projekt + Zagar: Never The Same – videopremier!

2011.11.09. 15:59, -recorder-

A 2010-ben az Itt vagyok című Filmszemle-díjnyertes rövidfilmmel a Cannes-i Filmfesztiválra is kijutó Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr 2011-ben új audiovizuális projektbe vágtak bele: a nemzetközileg is jól csengő Kodály Method sorozatcím alatt kezdtek forgatni magyar és külföldi előadókkal zenés kis etűdöket, melyeket honlapjukon tesznek közzé rendszeres időközönként, eleinte havi, majd a tervek szerint kétheti rendszerességgel. „Nem klasszikus értelemben vett klipekről van szó, inkább egy erős esztétikai koncepció szerint kimunkált, sajátos forma- és ízlésvilágú dokumentumanyagnak teret adó interaktív felületről. A Kodály Method célja, hogy a felvételek mind zeneileg, mind képileg exkluzívak, egyszerűek, és egyszeriek legyenek, az interpretáció különlegességére helyezve a hangsúlyt. Zenei élményeket támogatunk meg adekvát vizuális ötletekkel, egyúttal igyekszünk minden előadónak/zenekarnak a személyes oldalára fókuszálni.”– mondják az alkotók, akik a projekt honlapját a mai napon indítják a Volkova Sisters, Akkezdet Phiai és Turbo együttesek kisfilmjeivel, de legelőször egy különleges Zagar-produkciónak, a Never The Same című dal egyedi hangszerelésű előadásának a premierjére kerül sor – itt a Recorderen!

Az első videót még a Volkova Sisters zenekarral készítettük. Berger Dalma megkeresett, hogy csináljunk élő felvételt egy számukhoz, én pedig mondtam, hogy ez akkor lehet érdekes ha a zenei ötlet mellett van valami egyszerű vizuális csavar benne” – mondta el a Recordernek az egyik ötletgazda, Rév Marcell. „Ezeket az élő felvételeket a mi ízlésvilágunk köti össze. Fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk a világnak, hogy van a magyar könnyűzenei életnek egy sajátos hangulata, ami a spontaneitás mellett minőséggel párosulhat. Egyik videó sem reprodukciója egy lemezen rögzített számnak, inkább valamiféle audiovizuális újraértelmezés, ami minden esetben egy közös alkotói folyamat eredménye köztünk és a zenekar között.

A Zagar-videót a Keleti pályaudvar éttermében forgattuk. De érdemes lett volna fölvenni valamit a 20 négyzetméteres próbateremben is, ahol a két zenekar együtt próbált” – mondja az operatőr, és hogy Zságer Balázs együttese mellett melyik a szóban forgó másik zenekar, az a végére kiderül a kisfilmből, melynek itt a Recorderen tartjuk most a premierjét:

a Kodály-Method projekt ma induló honlapján a bevezetőben már említett három további magyar előadó (Volkova Sisters, Turbo, Akkezdet Phiai) videója is megtekinthető, a november 21-én kezdődő héten pedig két neves külföldi Sziget-fellépővel készült felvételek is felkerülnek az oldalra:

www.kodaly-method.com

 

lejegyezte: Déri Zsolt

FRISSÍTÉS: a Zagar és a Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar fenti kollaborációja mellé ráadásként átemeltünk ide a Turbo együttes és a Waldorf kórus közös City Of Satellites videóját is, mert annyira jó!

.

https://recorder.blog.hu/2011/11/09/kodaly_method_audiovizualis_projekt_zagar_never_the_same_videopremier
Kodály-Method – audiovizuális projekt + Zagar: Never The Same – videopremier!
süti beállítások módosítása