Jön a 4G: végre lesz normális mobilinternetünk

2011.10.28. 12:56, Recorder.hu

(X) A Magyar Telekom jóvoltából a Recordernek már a kereskedelmi forgalomba kerülés hivatalos időpontja előtt két hónappal lehetősége nyílt kipróbálni a T-Mobile új, negyedik generációs mobiltechnológiáját. És hogy ez miért érdekelheti a zenét interneten (is) hallgató olvasókat? A különféle online médiatartalmak nagyfogyasztójának számító riporterünk élménybeszámolójából kiderül.

 

Kereken két éven át használtam mobilinternetet a laptopon, mert valamiért azt gondoltam, hogy milyen jó lesz nekem, ha bárhol, bármikor tudok majd netezni. Erre a periódusra úgy emlékszem vissza, mint egybefolyó napokra, amikor a munkahelyemről cipelem haza a letöltött zenéket és filmeket, streamelt Való Világ-döntőről nem is álmodtam, és rettegve nyitottam meg a hónap végén rendre érkező figyelmeztető üzeneteket, amelyek arról tájékoztattak, hogy az adatforgalmam vége felé járok, és nem is egyszer kellett a hónap utolsó napjaiban plusz gigákat vásárolnom a túlélés érdekében. Aztán amikor az egyik emlékezetes karácsonyi házibulin az egyik kedves vendég által nyomatott Youtube-videódiszkónak köszönhetően lelassítottak 128 kbps-re, úgy döntöttem, hogy visszatérek a kábelre. Pedig nem vagyok egy csodabogár, teljesen átlagos módon használom az internetet: cikkeket olvasok, videókat nézek, képeket töltök fel és töltök le, és zenét hallgatok, ugye.

Ilyen személyes sérelmek után persze érdeklődve olvastam, hogy 2012 januárjától Magyarországon elsőként a T-Mobile hálózatában lesz elérhető az ún. negyedik generációs mobilinternet, a 4G/LTE, először csak Budapesten, aztán később remélhetőleg vidéken is. És hogy miért lesz ez jó nekünk? Mert a 4G/LTE lehetővé teszi mindazt, amiről korábbi mobilinternetes korszakomban lemondani kényszerültünk, avagy ahogyan a Telekom fogalmazza meg a szolgáltatás előnyeit: “minden eddiginél nagyobb letöltési sebességet kínál, így akár HD minőségű videofilmek is akadozás nélkül streamelhetők, alacsony válaszidejének (ping) köszönhetően akár sokszereplős online játékok is akadozás nélkül játszhatók mobilinterneten.”

A T-Mobile állításai bizonyítására egész napos akadályversenyt szervezett, ahol a kiválasztottak – köztük a Recorder kiküldöttjeként én is – tesztelhettük, hogy mit tud valójában a 4G/LTE. Különféle játékos feladatok keretében mutatták be, hogy milyen sok adatzabáló dolgot lehet csinálni ezzel a sztikkel. Néztünk például high definition trailereket, nagyfelbontású képeket kellett fel-letöltenem, Google Street View-ban kellett a lehető leggyorsabban helyszíneket megtalálnom, videócseteltem, hallgattam online rádiót és csináltam egy kiváló Dragontape-mixet is.

A sztik mindvégig prímán működött a nap folyamán, és bár kicsit kényelmetlen a mérete és ormótlan a külseje, illetve videócset közben a Skype kiírta, hogy szerinte túl gyenge az adatkapcsolat, a december végéig tartó tesztfázis alatt ilyen apróságok még beleférnek. Az Appleblog beszámolója szerint reggeltől délig 1,3 g adatforgalmat csináltunk fejenként, ami azt jelenti, hogy az egész nap folyamán fejenként körülbelül 2-3 giga adatot használtunk el, ami rettenetesen sok. Összehasonlításként: némelyik most forgalomban lévő 3G mobilsztiknek ez a havi felső korlátja, úgyhogy a 4G/LTE 40-60 gigás adatcsomaggal tűnik majd működő alternatívának a kábeles internetelőfizetés helyett.

A teljes igazsághoz egyébként hozzátartozik, hogy a 4G/LTE csak laptoppal lesz használható: mobiltelefonokban és táblagépekben lévő modemek (még) nem fogják tudni használni ezt a hálózatot, így nagy kérdés, hogy meddig lesz a tartalomfogyasztás elsődleges eszköze a laptop, és mikor fogják azt szinte teljes egészében kiváltani az okostelefonok és a táblagépek. Az biztos, hogy ez a folyamat megállíthatatlan: a nagy 4G/LTE-tesztelés másnapján például megjelent a népszerű hangmegosztó, a SoundCloud iPad-alkalmazása, amit az előbb említett okokból egészen addig csak wifin fogunk tudni használni, amíg a negyedik generációs mobiltechnológia nem lesz elérhető tabletes felhasználók számára is. Akkor aztán jöhetnek majd az olyan házibulik, ahol érintőképernyőn létrehozott mixekre táncolnak majd a divatos városi fiatalok.

További információ a 4G/LTE szolgáltatásról:
www.t-mobile.hu/lakossagi/mobil_szelessav/hasznos/4G

(A cikk elkészítését a Magyar Telekom támogatta.)

Libor Anita

Fotók: Szűcs Ádám, Appleblog
 

https://recorder.blog.hu/2011/10/28/jon_a_4g_vegre_lesz_normalis_mobilinternetunk
Jön a 4G: végre lesz normális mobilinternetünk
süti beállítások módosítása