Lana Del Rey-túladagolás: régi Lizzy Grant-számok, régi és új fotók, videók, élő fellépések, remixek

2011.10.16. 18:20, -recorder-

Képzeletbeli Heti Heti Top 10 sorozatunk 2011/35. részében, szeptember elején külön blokkot szenteltünk Lana Del Rey művésznevű új kedvencünknek, bemutattuk az október 10-én megjelenő Video Games/Blue Jeans dupla A-oldalas kislemez friss klipdalait, illetve a még tavasszal publikált Kinda Outta Luck videóját – és megemlítettük, hogy az amerikai dalszerző-énekesnő korábban a saját neve alatt, Lizzy Grantként már adott ki felvételeket. Az elmúlt bő egy hónapban Lana lett blogoszféra legnagyobb új sztárja, előkerültek régi számai, meghirdetett miniturnéjára villámgyorsan fogyott el minden jegy, ez a mostani hét pedig végig róla szólt: a kislemez hétfői megjelenésekor YouTube-ra felvett videójában egyetlen gitár kíséretében énekelte a Blue Jeanst, kedden Jools Holland műsorában egy zongorával és vonószenekarral a Video Gamest, pénteken bejelentette, hogy rögzített egy közös számot Damon Albarnnal és Bobby Womack soul legendával (aki tavaly a Gorillaznál is közreműködött), és közben folyamatos érkeztek a dalaihoz készült remixek (a mostanában DJ-ként is nyomuló White Lies-fiúktól és a decemberben az A38-on is fellépő Jamie Woontól a kisebb, de hasonlóan izgalmas nevekig – a legjobb épp most vasárnap reggel Balam Acabtól). Az e heti KHT10 helyett most rendhagyó módon egy Lana Del Rey-különkiadással jelentkezünk, ahol minden fent említett felvételt bemutatunk – nem 10, hanem 25 számot!

Az 1986. június 21-én született Elizabeth Grant a New York állam északi részén fekvő Lake Placid kisvárosban nőtt fel, 19 évesen került New Yorkba, Brooklynban egy szál gitáros folk-dzsessz előadóként próbálkozott kis klubokban, és már első demókazettája nyomán felfedezte a veterán sztárproducer David Kahne (aki a Strokes és Regina Spektor korabeli lemezei után épp egy régi kliensével, egy bizonyos Paul McCartney-val stúdiózott), ám a 13 számos első Lizzy Grant-album két és fél éven át várt kiadásra (félidőtájt, 2008 októberében három dal csak kicsúszott a Kill Kill EP-n), és mikor a 2010 januárjában végre megjelent a iTunes, az amazon.com és pár további webáruház kínálatában (borítóján a Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant felirattal), két és fél hónap után végleg el is tűnt onnan.

A 2010 elején megjelent Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant album dallistája, benne a Kill Kill, Yayo és Gramma (Blue Ribbon Sparkler Trailer Heaven) című számok, melyek a 2008 októberében Lizzy Grant néven kiadott Kill Kill EP-n már szerepeltek:

Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant


Kill Kill (3:57)
Queen Of The Gas Station (3:04)
Oh Say Can You See (3:40)
Gramma (Blue Ribbon Sparkler Trailer Heaven) (3:55)
For K Part 2 (3:24)
Jump (2:51)
Mermaid Motel (3:59)
Raise Me Up (Mississippi South) (4:22)
Pawn Shop Blues (3:26)
Brite Lites (2:58)
Put Me In A Movie (3:13
Smarty (2:49)
Yayo (5:45)
 


A videóit már akkor is egyedül összevagdosó Lizzy a semmiféle hírverést nem kapó lemez után 2011-ben már az e betűvel írt Lana Del Rey néven bukkant fel újra az intereten, az ötvenes évek szexszimbólumainak mintájára stilizált elegánsabb új dívakinézettel, mélyebbre vett hanggal és még erősebb új dalokkal (melyekről Fiona Apple, a Cat Power művésznév mögé bújó Chan Marshall és a Mazzy Star-énekesnő Hope Sandoval egyaránt eszünkbe juthat), és ezeknek az új daloknak köszönhetően nyáron az Interscope kiadóhoz is leszerződött. A siker gyorsan és hangosan jött, ahogy a hipszterek gyűlöletkórusa is (Hiteles előadó-e, aki egy sikertelen lemez után új perszónával próbálkozik újra, és már egy nagykiadó is mögé áll? Feltöltette-e az ajkait, vagy sem? stb.). Lana Del Rey tehetsége persze vitathatatlan: a Video Games és a Blue Jeans első osztályú dalok, szerzőjük pedig láthatóan élőben is képes lesz őket sikerre vinni. És már készül az első igazi profi videoklip is a következő kislemezdalhoz, a Born To Die-hoz, mely a tervek szerint a 2012 elejére ígért új album címét is adja majd.

Mielőtt a bevezetőben említett friss élő felvételeket és remixeket bemutatnánk, íme az elmúlt hetekben a YouTube-ra felkerült régi Lizzy Grant/Lana Del Rey-dalok egybegyűjtve, 15 szám egy órában:

a Recorder által összeállított fenti Dragontape-mixben az alábbi számok szerepelnek:

You Can Be The Boss
Diet Mtn. Dew
Gramma
Kill Kill
Yayo
Queen Of The Gas Station
Oh Say Can You See
Raise Me Up
Pawn Shop Blues
Brite Lites
Driving In Cars With Boys
Lolita
Disco
For K Part 2 (Demo)
Elvis (Demo)


Lizzy a Trash Magic című dalát énekli egy 2008 decemberi fellépésen...

... és egy hatvanas évekbeli Skeeter Davis-sláger feldolgozása ugyanarról 2008-as koncertről:


a múltidézés után pedig most ugrás 2011 októberébe – íme a Blue Jeans élőben, egyetlen gitár kíséretében:

a Video Games élő előadása a BBC műsorában, a Later with Jools Holland keddi adásában:

Lana Del Rey pénteki beugrása, a Video Games alkalmi duettje a Woodkid néven énekesi karriert kezdő videórendező, Yoann Lemoine koncertjén, október 14-én:

a Video Games remixe Jamie Woontól...

… és a White Liestól...

...az EP hivatalos iTunes-kiadásán szereplő Omid 16B Remix...

… és a legfrissebb, legizgalmasabb, az október 16-án publikált Balam Acab-féle remix, amit az amerikai projekt mögött álló Alec Koone rögtön letölthetővé is tett:

http://www.mediafire.com/?kaq7cbg3fy709d5

ráadásként pedig itt a Blue Jeansből is egy táncos Mover Shaker Remix:

FRISSÍTÉS: cikkünk publikálásnak másnapján a Blue Jeans fenti videofelvétele mellé a Video Gamesből is elérhetővé tették a Live At The Premises verziót a YouTube-on!

 

www.lanadelrey.com

összeállította: Déri Zsolt

.

https://recorder.blog.hu/2011/10/16/lana_del_rey_tuladagolas
Lana Del Rey-túladagolás: régi Lizzy Grant-számok, régi és új fotók, videók, élő fellépések, remixek
süti beállítások módosítása