Viva Brother: Famous First Words – a teljes album + a tanulságos történet

2011.07.29. 13:25, -recorder-

A Flaming Lips/Lightning Bolt-EP után ma gyorsan egy másik bő félórás lemezanyagot is bemutatunk: egy 34 perces bemutatkozó albumot, de ezt nem azért mert jó, hanem mert tanulságos történet áll mögötte (hasonló, mint a White Liesnál, de negatívabb kicsengéssel). A Brother együttes nevét még 2010 végén dobta fel a NME és pár hasonszőrű brit zenei fórum, hogy majd mekkora britpop revival lesz itt 2011-ben, és már itt is van az első fecske („a nagy brit gitárzenekar”, „mint a Blur, ha Noel Gallagher gitározna benne” – jaj, ne!). Nos ha valaki nem figyelt volna, egy kisebbfajta britpop revival már megvolt az eredeti britpop után pont egy évtizeddel, 2004-2006 táján a Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs, Kooks és társaik révén – másrészt meg az ilyen hangzatos ígérteteket gyakran nagy hasra esések szokták követni. A Geffenhez szerződött és felvételeiket Stephen Streettel (a Smiths, a Blur, a Kaiser Chiefs és a Babyshambles producerével) készítő ifjú angol zenészek már a nyár elején kaptak egy nagy pofont, mikor egy Brother nevű ausztrál – de nagyrészt Amerikában turnézó – zenekar (amelynek a létezéséről tudtak) érvényes bírósági végzéssel megtiltotta nekik a névhasználatot és leszedette minden Brother néven feltöltött anyagukat a netről (az sem segített, hogy a tengerentúlon a Brother UK nevet használták), így végül kénytelenek voltak Viva Brotherré alakulni – és bemutatkozó albumuk, az itt hallható Famous First Words is ezen az új néven jelenik meg augusztus 1-jén.

Leonard Newell frontembernek és zenésztársainak amúgy sem ez volt az első metamorfózisuk, hiszen – bármennyire is próbálják ennek a nyomait eltüntetni – 2010 előtt pop-punk/emo/screamo zenekar voltak, 2004-től Kill The Arcade, majd 2009-től Wolf Am I néven, sőt abban az évben még egy albumuk is megjelent az Alcopop kiadónál Lead The Way címmel. Most pedig itt van Viva Brother név alatti első albumuk is, az „új zenekar” státuszt címében is hangsúlyozó Famous First Words – és itt végre valami dicséretes dolgot is tudunk mondani, hiszen a zenekar a megjelenés előtt a YouTube-on tette lejátszhatóvá a lemez teljes anyagát, a dalonként választást a képmezőbe applikálva. Bárcsak több – és ennél jóval jobb – előadó választaná a lemezbemutatás ezen praktikus módját.


a Viva Brother albuma, a Famous First Words itt hallható egy ideig:

a zenekar 2011-es klipjei, melyeket még Brother néven publikáltak az év első felében:

Darling Buds Of May

Still Here

New Year's Day

az elmúlt húsz év legjobb dalai” – egy magabiztos NME-interjú 2011 januárjából: 

amikor még Kill The Arcade volt a nevük – a 2008-as Bon Voyage című dallal:

.

a Glasgow Seven című dal a 2009-es Lead The Way albumról, amikor már/még Wolf Am I volt a nevük (ekkor még kvintett voltak, ötödik tagként Daniel Kingham gitárossal, aki a Brotherbe már nem követte társait, de az első Brother-kislemezzé lett Darling Buds Of May-ben még társzerző volt):

.

http://acidlove.net

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/07/29/viva_brother_egy_tanulsagos_tortenet
Viva Brother: Famous First Words – a teljes album + a tanulságos történet
süti beállítások módosítása