Én meg az Ének: emléxel? – Bérczesi Róbert feldolgozáslemezének részletes dallistája

2011.05.18. 08:16, -recorder-

A három és fél szünet után 2011-ben újjáalakult Hiperkarma gitáros-énekes frontembere, Bérczesi Róbert az elmúlt pár évben Biorobot és Panírozott Barikád nevű együttesei mellett aktív volt szólóestjeivel is, ahol sok feldolgozást játszott számára fontos, szívének kedves dalokból – és most lemezre is vette azokat. Ennek az Én meg az Ének projektnek az anyaga emléxel? címmel jelenik meg május 30-án (és aznap lesz a számos zenészbarátot felvonultató lemezbemutató koncert is a Gödör Klubban), de néhány dal már mától hallható nálunk – a premierre délután 4 órakor kerül sor itt a Recorderen. Ahogy elsőként most a Recorder adja közre az album részletes dallistáját is, a feldolgozások eredeti szerzőnek és előadóinak nevével, illetve a borítóképpel.

Öt éve válogatom a dalokat erre a lemezre, 40-45 dalt választottam ki, tanultam meg és formáltam át a saját képemre: az volt a célom, hogy mindegyik úgy hangozzék, mintha a saját számom lenne. Végül 21-et választottam ki ebből a 40-45-ből, és április folyamán rögzítettük őket az R33 stúdióban. Keményen dolgoztunk, gyakorlatilag napi 10 órákat" – meséli a lemez születéséről Bérczesi, aki azt is megindokolja, miért nem saját neve alatt adta ki az albumot: „Az egy szál gitáros fellépéseimen használtam ezt a fedőnevet, hogy Én meg az Ének: egy szál gitárral játszottam, én meg az énekem, illetve én és az énjeim, amelyek megnyilvánulnak az egyes dalokon keresztül. Ezért választottam most is ezt a nevet az albumhoz. Bérczesi Róbert néven soha nem adnék ki szólólemezt, ilyet nem tennék, biztos, hogy nem.

Az akusztikus dominanciájú, elektromos gitárt alig, torzítottat pedig egyáltalán nem használó lemezen réges-régi magyar dalok (Megáll az idő, Engem nem lehet elfelejteni stb.) és a ma már hatvanas éveikben járó „nagy generáció” előadói mellett a hetvenes-nyolcvanas évek magyar undergroundjának és új hullámának zenekarai – például a Trabant és a Bizottság – is előkerülnek egy-egy feldolgozás erejéig. „Szerettem volna ezektől a zenekaroktól is egy-egy számot átdolgozni, mivel úgy érzem, hogy ezek a dalok nem kapták meg a megfelelő stúdiókörülményeket, hogy megfelelően rögzítsék őket” – mondja ezekről a gitáros-énekes. „Jól megírt, jó szövegű, jó dallamú számok veszhetnek el úgymond a süllyesztőbe csak amiatt, mert annak idején nem tudták őket normális stúdióban felvenni. A célom az volt, mint az egész lemezzel is, hogy ezeket a dalokat átmentsem a mai világba, hogy a mai fiatalok is meghallgassák, megérthessék ezeket. Mivel ha az eredeti verziójukat hallgatnák meg, akkor talán nem értenék őket, a hangszerelés és stúdiótechnika hiányosságai miatt, hiszen annak idején ezek az együttesek mind underground zenekarok voltak, tehát gyakorlatilag el volt lehetetlenítve, hogy ők rendes stúdióban vehessenek fel lemezt.

A lemezen rövidke instrumentális átkötésként mese- és rajzfilmek zenei témái is felhangzanak, a Futrinka utca vagy a Macskafogó mellett például Bérczesi nagy kedvence, Az idő urai című 1982-es francia-magyar animációs film végefőcímzenéje is „Az a rajzfilm engem nagyon megérintett gyerekkoromban. Aki látta azt gyerekként, biztos mindenkinek ugyanaz róla a véleménye: hogy félelmetes! De ahogy teltek az évek, és egyre idősebben újra és újra végignéztem, egyre több érdekességet fedeztem fel benne. Az egyik mániám az időutazás, az időutazásos filmek. Ebben a rajzfilmben olyan ügyesen oldották meg az időutazás problematikáját, hogy szerintem nincs benne hiba. Mindenkinek ajánlom ezt a filmet, zseniális.


Az emléxel? album részletes dallistája, az eredeti előadókkal és szerzőkkel:


1. Megáll az idő (Hollós Ilona)
(zene: Bágya András / szöveg: László András, G. Dénes György)

2. Szállodák pálmafák (Trabant)
(zene: Lukin Gábor / szöveg: Vető János)

3. Álmodom (Bródy János)
(zene/szöveg: Bródy János)

4. A szavak eltalálnak (Gombóc & Bery Ari)
(zene: Dés László / szöveg: Berencsi Attila)

5. Várj míg felkel majd a nap (V’Moto-Rock) – instrumentális
(zene: Lerch István)

6. Jelvény nélkül (Kispál és a Borz)
(zene: Kispál András / szöveg: Lovasi András)

7. Vidám dal (Bonanza Banzai)
(zene/szöveg: Kovács Ákos, Hauber Zsolt, Menczel Gábor)

8. Használt dal (A.E. Bizottság)
(zene/szöveg: ef Zámbó István)

9. Eső előtt eső után (Zorán)
(zene: Gerendás Péter / szöveg: Sztevanovity Dusán)

10. Az idő urai (Jean-Pierre Bourtayre) – instrumentális
(zene: Jean-Pierre Bourtayre)

11. Lövölde tér (Kern András)
(zene: Másik János / szöveg: Kern András, Horváth Attila)

12. Szél hozott szél visz el (Halász Judit)
(zene: Bródy János / szöveg: Szabó Lőrinc)

13. Csak egy este (Európa Kiadó)
(zene: Másik János, Menyhárt Jenő, Kiss László, Magyar Péter, Kirschner Péter / szöveg: Kiss László)

14. Faképnél történő hagyás (Z’Zi Labor)
(zene/szöveg: Berkes Károly, Janicsák István, Orosz László, Győrffy Sándor)

15. Futrinka utca (Bergendy István) – instrumentális
(zene: Bergendy István)

16. Nagyvárosi farkas (Beatrice)
(zene: Lugossy László / szöveg: Nagy Ferenc )

17. Pirosmadár (Kex)
(zene: Imre Attila, Doleviczényi Miklós, Somló Tamás, Baksa-Soós János / szöveg: Doleviczényi Miklós, Baksa-Soós János)

18. Komédiás (Ajtay Andor)
(zene/szöveg: Zerkovitz Béla)

19. Macskafogó (Deák Tamás) – instrumentális
(zene: Deák Tamás)

20. Engem nem lehet elfelejteni (Mikes Éva)
(zene/szöveg: Nádas György, Szenes Iván)

21. Mackódal (Gálcsiki János) – ének: Maróti Dániel
(zene: Kerekes János / szöveg: Ambrózy Ágoston)


A lemezbemutató koncerten, május 30-án este a Gödörben a gitáros-énekes Bérczesi Róbert mellett színre lépnek mindazok, akik az emléxel? albumon is kísérik: Nemes Zoltán (zongora), Pribojszki Mátyás (szájharmonika), ef Zámbó István (orgona), Lőrincz György (szaxofon), Szűcs Krisztián Qka (trombita), Korb Attila (pozan), Gazda Bence (hegedű), Andriel (vokál), Bencze Alma (vokál), Haragonics Sára (vokál), Maróti Dániel (a lemezt záró Mackódal énekese), és természetesen a Hiperkarma tagjai is feltűnnek (az albumon az együttes aktuális felállásának ritmusszekciója, a basszusgitáros Varga Laca és a dobos Gálos Ádám szerepel). Az előzenekar Bérczesi másik rendhagyó feldolgozásprojektje, a Panírozott Barikák lesz. A koncert látogatói a belépőjegy mellé az emléxel? sorszámozott és dedikált CD-jét is kézhez kapják.


lejegyezte és összeállította: Déri Zsolt
 

http://www.1grecords.hu
http://www.godorklub.hu
http://www.hiperkarma.hu

http://emlexel.mandiner.com

https://recorder.blog.hu/2011/05/18/en_meg_az_enek_emlexel_berczesi_robert_feldolgozaslemeze
Én meg az Ének: emléxel? – Bérczesi Róbert feldolgozáslemezének részletes dallistája
süti beállítások módosítása