Nyerj a zenei hálózatokról szóló könyvet!

2011.04.26. 14:08, Recorder.hu

A Recorder Zeneipar rovatának tartalomszolgáltató partnere a könyvkiadás terén is aktív. A Zenei Hálózatok Egyesület frontemberei által szerkesztett, a digitális zenei forradalom hatásait és a hiphoptól a drum'n'bassig, a világzenétől a black metalig számos műfaj kultúráját is bemutató Zenei hálózatok – Zene, műfajok és közösségek az online hálózatok és az átalakuló zeneipar korában címet viselő kötet hamarosan kapható lesz, ráadásul most pár kattintással nyerni is lehet belőle egy példányt. 

 

Az ezredfordulót követően csak pár év kellett ahhoz, hogy szinte minden megváltozzon,
ami a zenéhez az addig megszokott módon kötődött. A korábban rongyosra hallgatott kazettagyűjtemények darabjaihoz ma már alig találni egy átlagos háztartásban megfelelő lejátszót, a néhány évvel ezelőtt felhalmozott, eredeti és másolt CD lemezek többnyire használatlanul hevernek tokjaikban, a nagyobb lemezboltok helyén ruhabolt vagy egy újabb gyorsétterem nyílt. Pedig mindössze annyi történt, hogy megjelent egy olyan formátum, ami lehetővé tette a zene korlátlan másolását és gazdaságos tárolását. Ez a két tulajdonság elég volt ahhoz, hogy a zenehallgatók szinte automatikusan zenemegosztókká és -terjesztőkké váljanak a szélessávú internet térhódításának is köszönhetően, és ezzel megváltozzon minden, amit addig például a szerzői jogokról, a felvételek minőségéről, a műfajokról és zenei közösségekről gondoltunk.

A kötet magyar nyelven elsőként járja körbe a témakört és gyűjt össze az új, online médiatértben formálódó közösségekkel foglalkozó írásokat: például a MySpace és a YouTube zenekari karrierekre, közönségekre gyakorolt hatásáról, a zenei újságírás és blogolás viszonyáról, a szerzői jogok megváltozott szerepéről. A kötet legtöbb tanulmánya egy-egy ismertebb vagy különlegesebb műfajhoz kötődik, így az írások betekintést adnak például a balkáni világzene, a deathcore, a black metal, a hiphop, a drum'n'bass, a kísérleti elektronikus zene, a nemzeti rock vagy éppen a psytrance globális és lokális színtereinek életébe is.

Aki 2011. május 2-ig csatlakozik az egyesület Facebook-oldalához és lájkolja az akciót bejelentő bejegyzést is, nyerhet egyet a 396 oldalas, 4000 forint értékű kötetből. Minél többen csatlakoznak az oldalhoz, annál több kötetet sorsolnak ki anyereményjáték szervezői, 600 követő esetén például hatot.

(Tófalvy Tamás – Kacsuk Zoltán – Vályi Gábor (szerk.): Zenei hálózatok – Zene, műfajok és közösségek az online hálózatok és az átalakuló zeneipar korában. ÚjMédia RE:Mix 5., L’Harmattan 2011, 396 o., 4000 Ft. Kapható: 2011 májusától.)


 

https://recorder.blog.hu/2011/04/26/nyerj_a_zenei_halozatokrol_szolo_konyvet
Nyerj a zenei hálózatokról szóló könyvet!
süti beállítások módosítása