Lemezboltok Napja / Record Store Day 2011 – magyar fellépőkkel!

2011.04.11. 18:20, -recorder-

A Record Store Day már többször szóba került itt a Recorderen: 2011. április 16-án, a független Lemezboltok Napján számtalan előadó jelentkezik különleges kislemezekkel (pl. a Bloc Party-dobos Matthew CH Tong, a Radiohead, az Arctic Monkeys, a Wild Flag csaj-punk szupergupp, Danger Mouse, Jack White és Norah Jones), illetve EP-kkel, speciális albumokkal, gyűjteményes lemezekkel (lásd összeállításunkat az áprilisi lemezmegjelenésekről, melynek RSD-szekciójában például a Gorillaz The Falljának fizikai kiadása is szerepel!), de a seattle-i Nirvana-kiállítás sem véletlenül nyit épp aznap. A nemzetközi rendezvényben – harmincvalahány ország több mint ezer boltja között – magyarországi üzletek is részt vesznek, sőt a budapesti Wave és Neon Music/Musicland lemezboltok a különféle egyéb akciók mellett izgalmas akusztikus ingyenkoncerteknek is helyet adnak ezen a hétvégén.
 
A független lemezboltok intézményét ünneplő – és azok fennmaradásáért kampányoló – Record Store Day kezdeményezés 2007-ben indult az Egyesült Államokból, 2008 óta már komoly eseménynek számít, sőt 2009 óta már „nagykövete” is van: először az Eagles Of Death Metal bajszos frontembere, Jesse Hughes volt a rendezvény fővédnöke, aztán 2010-ben már jóval híresebb barátja és zenekartársa, Josh Homme (Queens Of The Stone Age, Them Crooked Vultures), 2011-ben pedig egy még nagyobb név, Ozzy Osbourne vállalta el a nagyköveti posztot. A mindig április harmadik szombatjára eső Record Store Day alkalmából a résztvevő üzletek – az árukészletet érintő akciók mellett – gyakran különleges eseményeket is szerveznek, például dedikálásokat vagy épp alkalmi fellépéseket (tavaly például Smashing Pumpkins is adott egy ingyenkoncertet egy hollywoodi lemezboltban). A hamar nemzetközivé vált kezdeményezéshez elsőként csatlakozó magyarországi bolt, a Révay köz 1. alatt (a Szent István-bazilika hátoldalával szemben) működő Wave már 2010-ben is szervezett ilyen akciót: a megnyitón Nemes András, a Biorobot és Pluto együttesek gitáros-énekes frontembere adott kétszámos villámkoncertet az egybegyűlteknek.
 
A szintén tavaly csatalakozó Almássy téri Musicland és a vele egy üzletben működő Neon Music 2011-ben beszállt a RSD-koncertek sorozatába is: április 16-án, szombaton délután 4 órától a Hó Márton és a Jégkorszak két gitárosa, Horváth Márton és Szőke Barna (Qualitons), 5-től pedig a visszatérésre készülő Hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert játszik akusztikus dalokat a boltban. A vasárnapi extra napon 4 órától az EZ Basic ad unplugged koncertet, 5-től pedig a Supernem tagjai dedikálják Tudományos fantasztikus pop című vadonatúj albumukat (a lemezbemutató koncertjük ugyanazon a napon este lesz a Gödörben). A Neon Music/Musicland az akusztikus fellépések mellett Lamantin DJ-kkel, ingyen málnaszörppel és egyéb meglepetésekkel is kedveskedik a látogatóknak – például jeles előadók (Radiohead, Franz Ferdinand, The Kills, Arctic Monkeys stb.) kifejezetten erre a napra megjelenő különleges kiadványaiból is kapható lesz jó néhány, három hanghordozó vásárlása esetén pedig az egyik féláron vihető.
 
Ami a Wave-et illeti, ott az említett friss Record Store Day-kiadványok (meg néhány tucat kiváló állapotban előkerült 1990-es Sexepil-nagylemez!) és különféle árengedményes akciók mellett idén nem egy, hanem nyolc villámkoncertnek örvendhet a közönség! Április 16-án pontosan délben – a tavalyi hagyományt megtartva – ismét Nemes András nyitja a Record Store Day-t (a Nevem senki című vadonatúj Pluto-album két-három dalával), sőt ő is zárja a szombati napot este 7-kor, amikor a Biorobot másik alapítójával, a már említett Bérczesi Róberttel együtt játszanak közös szerzeményeket. A két Nemes-jelenés között szombat délután még további három fellépő is zenél a boltban: 2-kor a pécsi dalszerző-gitáros-énekesnő Takáts Eszter, 3-kor a Heaven Street Seven együttes ad két-háromszámos akusztikus műsort, 6-kor pedig az Óriás gitáros-énekeseként és az Isten háta Mögött basszistájaként ismert Egyedi Péter mutatja be Mindenkinek megvan a maga története nevű egyszemélyes „hálószobazene” projektjének dalait.
 
A vasárnapi plusznap még különlegesebb produkciókat ígér a Wave-ben. Április 17-én 12 órakor például a legutóbbi hazai cool listán legmagasabbra jutó zenész, a női lo-fi szobazenéjével a menő nemzetközi zeneblogokat is meghódító „egyszemélyes háztartási tánczenekar”, a Piresian Beach név mögé bújó Németh Zsófia és a blogoszférában szintén jó kritikákat kapó Zombie Girlfriend dalszerző-vezére, Szabó Benedek együtt – torzítók nélkül – gitároznak és énekelnek egy-egy számot közönség elé korábban még sosem vitt projektjeik repertoárjából. 14 órakor következik az áprilisi koncertajánlónkban már bemutatott Calico Island, melyet a télen feloszlott Jacked frontembere, Mórocz Tamás alakított új zenésztársakkal, köztük két hegedűs lánnyal, egy xilofonos-ukulelés fiúval és a szólóelőadóként is jól ismert Kristóf Norberttel. A vasárnapi plusznapot 15 órakor a nyolcvanas-kilencvenes évekbeli magyar underground legendás figurája, a Kézi-Chopin élén elhíresült Legát Tibor zárja Sweet Jane nevű új együttesével, melynek kíséretében Lou Reed- és Velvet Underground-számok magyarított verzióit adja elő.

A Wave-ben a villámkoncertek percre pontosan kezdődnek és 5-10 perc alatt véget is érnek.
 
(Recorder)

(2010-es koncertfotó: Fodor Csaba)


a Record Store Day hivatalos honlapja:
http://www.recordstoreday.com
a magyar résztvevők listája:
http://www.recordstoreday.com/Venues?country=Hungary

a magyar rajongói verzió blogja:
http://lemezboltnap.blog.hu
 
a Wave rendezvényének Facebook-oldala:
http://www.facebook.com/event.php?eid=112948155453554
 
a Neon Music/Musicland akciójának Facebook-oldala:
http://www.facebook.com/event.php?eid=201229823242958

http://piresianbeach.bandcamp.com
http://zombiegirlfriend.bandcamp.com
http://www.facebook.com/pages/Calico-Island/171586389560752
http://www.facebook.com/mmamt
http://www.ezbasic.hu
http://www.hs7.hu
http://www.hiperkarma.hu
http://www.plutozenekar.hu
http://www.takatseszter.hu

a Record Store Day 2010-es nagykövete, Josh Homme:

a 2011-es nagykövet, Ozzy Osbourne:

 

https://recorder.blog.hu/2011/04/11/lemezboltok_napja
Lemezboltok Napja / Record Store Day 2011 – magyar fellépőkkel!
süti beállítások módosítása