Újra egy színpadon a Hole nagy felállása

2011.03.30. 16:06, -recorder-

Dokumentumfilm készült a Hole együttes klasszikus felállásának leszbikus dobosáról, Kurt Cobain jó barátjáról, a később Courtney Love (és Juliette Lewis) első szólólemezén is közreműködő Patty Schemelről, zenei karrierjéről, súlyos drogfüggőségéről és kigyógyulásáról. A Hit So Hard – The Life & Near Death Story Of Patty Schemel számos friss interjú mellett elsősorban a főszereplő által készített rengeteg kilencvenes évekbeli archív videofelvételre épül (az egyik jelenetben például Kurt és Courtney egy közös dalt is énekelnek, az eddig publikálatlan Stinking Of You-t 1992-ből). A filmet az austini South by Southwest fesztiválon mutatták be két hete, a New York-i premierre pedig március 28-án került sor a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), és ezen az eseményen 13 év után ismét egy színpadon állt a Hole 1994 és 1998 közti nagy felállása, Courtney, Patty, a basszusgitáros Melissa Auf der Maur és az alapító gitáros Eric Erlandson – igaz, zenélni nem zenéltek együtt.
 
Az 1967-es születésű Patty Schemel a Doll Squad nevű csajpunk zenekarban kezdte pályafutását a nyolcvanas évek végén, és 1990-ben Kurt Cobain egy ponton majdnem a Nirvanába is bevette dobosnak, de arra a posztra végül Dave Grohl került. Patty a Hole tagja lett 1992-ben (egy ideig Kurt és Courtney házában lakott, a házaspárral és gyermekükkel együtt), ő dobolt az 1993-as Beautiful Son EP-n és az 1994-es Live Thru This sikeralbumon, az azt követő világturnén és az MTV Unpluggedon is, ám az 1998-as Celebrity Skin albumot – bár a borítófotókon még szerepelt – már egy sessionzenész dobolta fel helyette (bármennyire is hihetetlen: mivel Melissa Auf der Maur a Live Through This album megjelenése és Kristen Pfaff basszusgitáros halála után csatlakozott, így az egyetlen megjelent stúdiófelvétel, melyet a nagy felállás ténylegesen együtt rögzített, a Gold Dust Woman című Fleetwood Mac-feldolgozás volt, mely A holló című 1996-os filmhez készült). Schemelnek 1998-ban a zenekarból is távoznia kellett egyre súlyosabb drogfüggősége miatt, melynek folyományaként aztán egy időre még hajléktalan is lett, és csak a következő évtized közepére tudta rendesen összeszedni magát. Néhány alkalmi közreműködés után 2004-ben Courtney Love első szólólemezének, az America’s Sweetheartnak a fő társszerzőjeként és dobosaként hívta fel magára újra a figyelmet, de ugyanebben a kettős szerepkörben szerepelt a rocksztárkarriert kezdő Juliette Lewis színésznő szintén 2004-es ...Like A Bolt Of Lightning című bemutatkozó minialbumán is. Patty Schemel már több mint öt éve teljesen tiszta, és mikor egy filmes barátjával nekiállt bedigitalizálni régi videofelvételeit, akkor jöttek rá, hogy egy film témáját és alapanyagát tartják a kezükben.
 
A Hole-dalcím nyomán elnevezett Hit So Hard dokumentumfilm New York-i bemutatójára a zenekar egykori nagy felállásnak többi tagja is megérkezett (Courtney félórás késése miatt a vetítés kezdetét is halasztani kellett), és a végén mind színpadra is léptek együtt, ha nem is teljesen egymás mellett – ott állt köztük a film két producere, Todd Hughes és Patty házastársa, Christina Soletti (és karjában a lánya, Beatrice Schemel), a kép jobb szélen pedig moderátorként a rendezőt, P. David Ebersole-t (Todd Hughes házastársát) láthatjuk. A végül azért közös fotózásra is beálló négy zenész találkozása 13 éve után nem minden feszültség nélkül való, hiszen az 1989-től 2000-ig működő Hole nevét Courtney Love – a másik alapító, a gitáros-zeneszerző Eric Erlandson tiltakozása ellenére – 2009 óta egy teljesen új felállású zenekarhoz használja (éveken át csúszó második szólóalbuma, a Nobody’s Daughter is Hole név alatt jött ki végül 2010 tavaszán). Amikor a beszélgetés során szóba került egy esetleges közös munka kérdése, Courtney így válaszolt: „Ami engem illett, nagyon szeretek Pattyvel együtt játszani – öt másodpercen belül hajlandó lennék belevágni vele, és mindenkivel itt a színpadon –, de ha nem előremutató dolog, akkor nem akarom... Esetleg akkor ha nem szánalmas, ha valami előremutató dolog és teszik nekem.... Ennyit tudok mondani erre a kérdésre.


a Hit So Hard – The Life & Near Death Story Of Patty Schemel mozielőzetese:


 
az 1994 őszére összeállt nagy felállás két közös videoklipje közül az első, mely a még júniusban elhunyt Kristen Pfaff basszusgitárossal felvett Live Through This album Violet című dalhoz készült

a Doll Parts című dal élő előadása egy 1995-ös tévéfellépésen: 

az 1998-as Celebrity Skin címadó dalának klipje, melyben Patty helyett egy hasonmás dobol:

http://www.pattydoc.com

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/03/30/ujra_egy_szinpadon_a_hole_nagy_felallasa
Újra egy színpadon a Hole nagy felállása
süti beállítások módosítása