Eddie Vedder: Longing To Belong (kislemezdal, mp3) + You’re True (koncertvideó)

2011.03.22. 07:22, -recorder-

Nem elég, hogy a húszéves jubileumát 2011-ben ünneplő Pearl Jam a Live On Ten Legs koncertanyag januári megjelenése, illetve a klasszikus Vs. (1993) és Vitalogy (1994) albumok márciusi deluxe újrakiadásai után áprilistól egy új stúdiólemezt is elkezd rögzíteni (a Ten című bemutatkozó sikeralbum megjelenésének 20. évfordulójához pedig egy Pearl Jam Twenty című karrieráttekintő Cameron Crowe-dokumentumfilmet, egy kapcsolódó könyvet és egy minifesztivált is igazít augusztus-szeptember tájára), a seattle-i zenekar gitáros-énekes frontembere szólóban is aktivizálta magát: a nemrég az R.E.M. Collapse Into Now-ján is közreműködő Eddie Vedder egymagában indult turnéra, május végén pedig egy szólólemezt és egy koncert-DVD-t is megjelentet – és mi már most be tudunk mutatni mindkettőről egy-egy számot!
 
----------------------------------------------------------------------------------------------

Míg Pearl Jam-es zenésztársai egyéb irányú elfoglaltságaikra koncentrálnak (Matt Cameron dobos a – másfél évtized után újra aktív – másik zenekarával, a Soundgardennel dolgozik egy visszatérő albumon, Jeff Ament basszista pedig a Tres Mts. nevű projektjével jelentetett meg lemezt és indult turnéra, melyen vendégzenészként Mike McCready gitáros is besegít neki), Eddie Vedder sem tétlenkedik: e pillanatban épp Ausztráliában bonyolít le szólóturnét, és a napokban bejelentette, hogy május 30-án egy stúdióalbumot és egy koncert-DVD-t is kiad saját neve alatt. Persze nem ezek lesznek Vedder első szólómunkái: az elmúlt másfél évtized során már több filmhez is rögzített betétdalokat zenekara nélkül, a 2007-es az Út a vadonba című Sean Penn-filmhez készült folkos felvételeit pedig külön szólólemez formájában is megjelentette (Into The Wild).
 
Az Ukulele Songs albumon a 46 éves énekes a címben is jelzett kis négyhúros hangszerével ad elő az elmúlt egy évtized során született saját szerzeményeket (a You’re True, a Goodbye, a Broken Hearted vagy a Satellite például már 2002-es szólóturnéján is elhangzott), továbbá pár feldolgozást is (sőt még önfeldolgozás is akad, olyan saját szerzeményből, amiből időközben Pearl Jam-szám lett – a lemezt nyitó Can’t Keep például már a zenekar 2002-es Riot Act albumán is nyitódalként szerepelt). Eddie Vedder új lemezén két sztárvendég is felbukkan egy-egy számban: a Sleepless Nightsban az Egyszer című ír film dalszerző-főszereplőjeként világhíressé vált – egyik betétdaláért még Oscar-díjat is nyert – Glen Hansard (The Commitments, The Frames, Swell Season), a Tonight You Belong To Me-ben pedig Chan Marshall, azaz Cat Power (akinek 2003-as You Are Free albumán épp Eddie volt a díszvendég). Eddie Vedder szólólemezével egy időben megjelenik a 2008-as szólóturnéját dokumentáló Water On The Road című koncert-DVD is, melyet a Fugazi egykori dobosa, Brendan Canty és filmes kollégája, Christoph Green jegyeznek rendezőkként.
 
Az Ukulele Song album beharangozó kislemezére az ukulelekíséret mellett vonóshangokkal is díszített Longing To Belong című Vedder-szerzemény került, mely hivatalosan csak most jelent meg, de a kanadai The Peak rádió már a múlt héten műsora tűzte és feltette SoundCloud-oldalára – itt rögtön meg is hallgatható:
 

az Antiquiet zenei oldal a Satellite című Vedder-szólódal egy 2002-es koncertverzióját is előásta és közzétette – innen rögtön le is tölthető:
http://www.antiquiet.com/wp-content/uploads/2010/09/15-Satellite.m4a
 


az Ukulele Songs nyitódalának, a Riot Act című 2002-es Pearl Jam-albumról is ismert Can’t Keep szólóverziójának élő felvétele a – szintén Brendan Canty és Christoph Green által jegyzett – Burn To Shine DVD-sorozat Seattle-ben rögzített 5. részéről, 2007-ből:
 

 
a You’re True című dal koncertverziója, mely a május 30-án megjelenő Water On The Road DVD-n szerepel, itt látható:

http://www.antiquiet.com/news/2011/03/eddie-vedder-youre-true-video

íme, az Ukulele Songs album dalsorrendje:
 
1. Can't Keep
2. Sleeping By Myself
3. Without You
4. More Than You Know
5. Goodbye
6. Broken Heart
7. Satellite
8. Longing To Belong
9. Hey Fahkah
10. You're True
11. Light Today
12. Sleepless Nights (featuring Glen Hansard)
13. Once In Awhile
14. Waving Palms
15. Tonight You Belong To Me (featuring Cat Power)
16. Dream A Little Dream
 

ez pedig a Water On The Road koncert-DVD számlistája:
 
1. The Canyon
2. Sometimes 
3. Trouble 
4. Around The Bend
5. Girl From The North Country
6. Guaranteed
7. Setting Forth
8. Far Behind
9. No Ceiling
10. Rise
11. Golden State
12. Society
13. Forever Young
14. Ed Piano (Instrumental)
15. I’m Open
16. Man Of The Hour
17. Driftin’
18. No More
19. You’re True
20. Ukulele Interlude (Instrumental)
21. Unthought Known
22.  Arc
23.  Hard Sun
24.  The Canyon (Reprise)
 
http://pearljam.com
 
összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/03/22/eddie_vedder_longing_to_belong
Eddie Vedder: Longing To Belong (kislemezdal, mp3) + You’re True (koncertvideó)
süti beállítások módosítása