Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 10. hét

2011.03.18. 17:50, -recorder-

Az e heti KHT10 ajánlóban megint olyan szavak repkednek, mint EP, bakelit, kislemez, kiadó és Record Store Day. Aktív hetet zártak a zeneblogok, a tíz dal egy borzasztóan nagy számlistából lett végül kiválasztva. Csak az elejét kell túlélni, mert két nehezen emészthető felvétellel kezdődik – utána könnyed popdalok következnek. A számok szokás szerint rögtön meg is hallgathatók (az esetleges letöltési lehetőségeket külön jelezzük a szövegben, a cikk aljára pedig még egy klipet is tettünk).

 

Antlered Man: Surrounded By White Men
Ez az öttagú zenakar két éve van jelen a brit főváros körforgásában, de még nem adtak ki semmit hivatalosan. Nemrég írták MySpace-oldalukon, hogy elkészült az első albumuk és keresnek kiadót. Úgy látszik, sikerült találni egyet, a Surrounded By White Men áprilisban megjelenik kislemezen. Nem könnyű őket besorolni, a mindent valamihez hasonlítgató bloggerek mindig más és más zenekarokat említenek velük kapcsoltban – a legjobb közelítő megfejtés a Future Of The Left.
http://www.redhotvelvet.co.uk/music-news/antlered-man-release-video-for-their-debut-single-%E2%80%98surrounded-by-white-men%E2%80%99/

Battles: Ice Cream (feat. Matias Aguayo)
Énekelnek az új Battles-számban! Nem a tagok, hanem a kortárs underground elektronika egyik legsokoldalúbb figurája, a chilei-argentin Matias Aguayo. A Warp júniusban adja ki a Battles második, Gloss Drop című albumát, előtte érkezik kislemezen az Ice Cream. A trióra fogyatkozott New York-i matekrockereket kérték fel a decemberi ATP fesztivál (Nightmare Before Christmas) kurátorának.
http://pitchfork.com/reviews/tracks/12141-ice-cream-ft-matias-aguayo/

Two Wounded Birds: All We Wanna Do

A Moshi Moshi Singles Club áprilisi darabjaként adják ki a második Two Wounded Birds-kislemezt, ami „tripla A-oldalas”, ha lehet hinni a híreknek, és egyik szám sem lépi túl a lélektani kétperces hosszúságot. A Midnight Wave a fő szám, de a többi semmivel nem rosszabb: tiszta, tökéletes gitárpop à la Drums vagy Vaccines. Annyi csak az eltérés, hogy a Beach Boys mellett az Ash-t és a Buzzcocksot is meg lehet említeni náluk hatásként.
http://www.twowoundedbirds.com/?p=54

Bibio: Take Off Your Shirt
Stephen Wilkinson első albuma a dream pop, illetve chillwave műfajban fogant, ami ugye a túlzott blog-hype következtében hamar érdektelenné vált. Ez az új szám valami egészen más, egyszemélyes rockzene dobgépre és gitárra, amivel Bibio – a beszámolók szerint – a Thin Lizzy előtt tiszteleg. Második lemezét (Mind Bokeh) szintén a Warp adja ki a hónap végén.
http://tsururadio.com/2011/03/some-times-i-recap/

Teddybears: Cardiac Arrest (feat. Robyn)
A Cardiac Arrest (ami nem a híres Madness-szám feldolgozása) a tavalyi Teddybears-albumon szerepelt, csak akkor még a svéd pop-rapper csaj Mapei volt a vendégénekes. Robyn régóta jóban van a zenekar tagjaival, az egyik Åhlund testvér producerként ott volt az énekesnő 2005-ös lemezén, amin ugye feldolgozta a Cobrastyle-t (a másik Åhlund a Caesars dalszerző-gitárosa). A Cardiac Arrest új verziója Robyn énekével tavasszal jelenik meg kislemezen.
http://www.culturebully.com/teddybears-cardiac-arrest-download

If The Kids: Life Is Now
Divatos francia diszkó-punk zenekarokkal tele van már a padlás, tulajdonképpen lehetetlen újat mutatni a témában, mióta a trendinek szánt tévéreklámokat ilyen számokkal kötelező aláfesteni (itt most konkrétan egy Lacoste-hirdetésről van szó), csak hogy a termék fiatalosságát hangsúlyozzák. Legfeljebb akkor kapjuk fel a fejünket, ha egy jobban megírt dalt hallunk. A párizsi duó Life Is Now című száma tavaly kijött B-oldalon, most viszont önállóan is megjelent az európai reklámkampány révén. A Ting Tings- és Sham 69-párhuzamot nem fejtem ki, olvassatok utána a linkelt Guardian cikkben!
http://www.ifthekids.com/
http://www.guardian.co.uk/music/2011/mar/11/new-band-if-the-kids

Squarehead: Midnight Enchilada
A régi értelemben vett kislemezkiadás már a múlté, rajongóknak és gyűjtőknek szánt 7” bakelitek (pontosabban: vinyl lemezek) továbbra is megjelennek kisebb példányszámban, viszonylag drágán. Az ír garázs-pop zenekarnak ez már a második, jövő héttől megvásárolható (albumuk is lesz nemsokára). Felkerültek a Times és az Independent 2011-re vonatkozó „ones to watch” listáira, miután olyanok előtt játszottak, mint a No Age, a Male Bonding és a Titus Andronicus.
http://www.nialler9.com/2011/02/irish/squarehead-midnight-enchilada/

Slam Donahue: Where Were We On The Weekend?
Íme egy másik kezdő garázs-pop zenekar, amelynek bakelit kislemeze jelenik meg (a Too Pure Singles Club keretében, áprilisban). Az eredetileg Connecticutból származó duó egy ideje Brooklynban él. Egy dobossal kiegészülve lépnek fel élőben, a héten pont a SXSW showcase fesztiválon Austinban, mint szinte minden más feltörekvő indie zenész.
http://slamdonahue.tumblr.com/

FOE: Tyrant Song
A hol szőke, hol pink hajú angol lány bajlós, általa horror-popra keresztelt zenét produkál, és tényleg ijesztően koszos az egész – The Kills, Nine Inch Nails, Uffie és PJ Harvey összegyúrva. Debütáló Hot New Trash című EP-jét áprilisban teszi közzé saját kiadásban. A múlt héten bemutatott Entrepreneurs (Adam M. Crisp) segített neki producerként, sőt még a cikkünk végén látható klipet is ő rendezte.
http://notmanyexperts.com/2011/02/foe-tyrant-song.html

Tracey Thorn: You Are A Lover (Clock Opera Remix)
Végül egy magyar vonatkozású kiadvány! Tracey Thorn a tavalyi lemezén dolgozta fel az Unbending Trees dalát. A 2011-es Record Store Day alkalmából csodaszép 10 inch-es áttetsző zöld vinyl korongon jelenik meg a Clock Opera remixében. A B-oldalra azt a Sister Wintert teszik, amit karácsony táján ingyen lehetett letölteni Tracey weboldaláról.
http://www.traceythorn.com/

összeállította: Lévai János
 

FOE: Tyrant Song

https://recorder.blog.hu/2011/03/18/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_10_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 10. hét
süti beállítások módosítása