2011. márciusi koncertajánlók

2011.03.10. 07:34, -recorder-

A képünkön látható Chris Corner electro-goth popprojektjéért, az IAMX-ért most Bécsbe vagy Grazba kell menni, de Budapesten is bőven akad elég izgalmas program márciusban: fél év után ismét színpadra lép az Evil Men Have No Songs briliáns koncertfelállása, Kispál András a Backpackers' Spring Festival keretében mutatja be Velőrózsák nevű új zenekarát, közös lemezbemutatót tart az Isten Háta Mögött és a Punnany Massif, az amerikai Kyuss egykori tagjai Josh Homme nélkül is életre keltik sivatagi stoner rockjukat, az Einstürzende Neubauten-basszista Alexander Hacke a berlini művészkommunából hoz ismert arcokat (sőt Julee Cruise énekesnőt egyenesen Twin Peaksből), az ír kortárs experimentalista Jennifer Walshe mellett pedig még egy első osztályú modern indie pop zenekart is kapunk a londoni Chew Lips formájában... Összeírtuk, hogy az Amber Smith, Daedelus, a We Have Band és az Is Tropical budapesti, illetve Gruff Rhys és Ben Folds bécsi koncertje után kiket érdemes még megnézni március folyamán.
 
 
IAMX
Gasometer, Bécs, 2011. március 10.
Orpheum, Graz, 2011. március 11.

Chris Corner a Sneaker Pimps feloszlása óta energiáit IAMX nevű zenekarára fordítja – az évek óta Berlinben élő angol popsztár természetesen új együttesében is különböző függőségekről, paranoiáról, halálról, elidegenedésről és mindenféle aberrációkról regél elborult, némileg kabaré hatású szinti-goth dalaiban. A 2004-es Kiss + Swallow, a 2006-os The Alternative és a 2009-es King Of Welcome Addiction után a legújabb album most márciusban jelenik meg Volatile Times címmel. A már a Szigeten is megfordult IAMX a bécsi mellett további koncerteket is ad Ausztriában (11-én például a grazi Orpheumban), és egészen biztosan kellően erotikus és perverz szado-mazo fellépésre lehet számítani, melyről nem hiányozhatnak majd olyan klasszikusok, mint a Your Joy Is My Low, a Missile, a Spit It Out, a President vagy az Imogen Heappel közösen sikerre vitt My Secret Friend.
 
Jegyár: 25-29 euró
 
 
Isten Háta Mögött + Punnany Massif
Dürer Kert, 2011. március 11.
 
A Dürer Tavaszi Fesztivál első napját vétek lenne kihagyni, hiszen a magyar könnyűzenei paletta két jeles együttese is lemezbemutató koncertet tart rögtön egymás után, noha egymástól látszólag elég távoli regiszterben mozognak (sőt aznap még kilenc további zenekar műsorába is belekóstolhatunk). Az Isten Háta Mögött az évek során szép lassan az egyik legizgalmasabb magyar zenekarrá fejlődött: noha tagjai még a kilencvenes évek végén kezdtek együtt zenélni, a legtöbb hallgató A szokásos kora reggeli hátborzongató ordítás című 2005-ös lemezükre kapta fel a fejét. A 2008-as dupla album, a Kényelmetlen lemez már egész jól befuttatta Pálinkás Tamásékat, és egyaránt befértek vele az ún. alternatív sajtó és a metálfórumok kegyeibe. 2010 decemberében jelent meg Ű című kiváló új lemezük, s annak anyagát mutatják be ezen a márciusi estén. A másik fő fellépő a hiphopban és trip popban utazó Punnany Massif lesz, mely szintén új albumot mutat be: Felcser Mátéék a Shen Kick című anyagot tárják a közönség elé. A Dürer Kert nagytermében zajló kettős lemezbemutatót este 7-től a Over Help és a Pygmalion vezeti fel, majd éjféltől a Just Another fellépése vezeti le. Mindeközben a kisteremben hat másik zenekar (Adolescens, Incite Passion, Aeternum, Rejected, Beer Lack, KOLLAPS) váltja egymást.
 
Jegyár: 1200-1500 Ft
 
 
Evil Men Have No Songs + Bioberber + Lamantinok DJ Set feat. Szarvas Árpi
(Új) Szabad az Á, 2011. március 13.
 
Az Evil Men Have No Songs nem más, mint az EZ Basic-frontember Szarvas Árpád hobbizenekara, melynek nevét nem másnak, mint Friedrich Nietzschének köszönhetjük. A tavalyi címnélküli négyszámos EP anyagát, illetve a Recorder karácsonyi ajándékdalaként publikált Harmony Honey-t Árpi egyedül játszotta fel (vagyis énekelt, gitározott, basszusozott, billentyűzött és dobot programozott) – a végeredmény egy shoegaze és twee pop dominanciájú kavalkád lett. A koncerten természetesen lesznek kísérőzenészek is, akik az EZ Basic mellett a Hammer Of Gods és a néhai Ghouls tagságából verbuválódtak. Az időnként a popújságírásban is tevékeny Árpi természetesen a DJ-zésből is kiveszi a részét az estet szervező Lamantin-kollektíva mellett, de ne feledkezzünk meg a rendezvény másik zenekaráról, a Bioberberről sem! A festőművészként és színészként is aktív Csató József lo-fi-beat zenekara nem hivatalosan 2005, hivatalosabban 2008 óta működik, bár a végső, négytagú felállás csak tavalyra állt össze, és adott már koncerteket a Trafóban, a Vittulában, a Gödörben és a régi Szabad az Á-ban is (merthogy a Szabad az Á a tél folyamán elköltözött, és már nem a Mikszáth Kálmán téri pinceklubban, hanem a Nagydiófa utcai Grandióban működik).
 
Jegyár: 800 ft
 
 
Chew Lips + Marshmallow + Fat Phoenix
Corvintető, 2011. március 18.
 
A Chew Lips egy frissnek nevezhető brit indie pop tánczenekar három taggal, Alicia "Tigs" Huertas énekesnővel és két hangszerpolihisztorral, Will Sandersonnel és James Watkinsszal. A nyolcvanas évek szintis popzenéjét modernizáló trió 2008-ban alakult Kelet-Londonban, és a tagok állítólag már az első próba során megírtak tíz dalt. Fokozatosan beépültek a brit popzenei köztudatba, főleg miután a neves BBC rádiós DJ, Steve Lamacq is felkarolta őket, és 2010 januárjára már elő is rukkoltak bemutatkozó lemezükkel, a francia Kitsuné kiadónál megjelent Unicornnal. Budapesti fellépésük estéjén a Corvintető színpadán a hazai színeket a Marshmallow nevű indie zenekar és az elektro-popban utazó Fat Phoenix képviseli – a végén pedig Tesco Disco orrvérzésig, és még azon is túl.
 
Jegyár: 1500-1800 Ft
 
 
Kyuss Lives! + Burden + Waxy
Petőfi Csarnok, 2011. március 20.
 
Na ezt is megértük: egy sivatagi rockzenét játszó amerikai zenekar koncertjét a hatalmas érdeklődés miatt nagyobb helyszínre kellett költöztetni. A Kyuss Lives! így a Petőfi Csarnokban fog fellépni (a szintén amerikai Waxy és a német Burden társaságában), ami nem is baj, mert a zenéjük még talán jobban is passzol a lerobbant PeCsa hangulatához, mint a Gödöréhez. Az együttes jogelődje, a Kyuss 1988 és 1995 között működött a kaliforniai sivatagban, és az 1991-92-es nagy felállásból John Garcia énekes, Nick Oliveri basszista és Brant Bjork dobos most úgy döntött, hogy feltámasztja a mítoszt – Josh Homme helyén egy új gitárossal, a Bruno Feveryvel (aki a frontember Garcia Plays Kyuss koncertkörútján már alaposan betanulta a repertoárt). A budapesti koncerten egészen biztosan elhangzanak majd a négy Kyuss-sorlemez (Wretch – 1991, Blues For The Red Sun – 1992, Welcome To Sky Valley – 1994, …And The Circus Leaves Town – 1995) legjelentősebb stoner himnuszai, és sokaknak talán jó hír, hogy a tagok még egy új album lehetőségét is felvetették. Egyesek szerint az egész reunió csak arra jó, hogy a Queens Of The Stone Age-ből kirúgott Oliveri így álljon bosszút Josh Homme-on, aki természetesen hallani sem akart a Kyuss-összeállásról – de ha hiányolnánk őt a színpadról, hát csak május 28-ig kell várnunk, ugyanis a sivatagi tavasz keretében fellép nálunk a QOTSA is, szintén kilencvenes évekbeli dalokkal és szintén a Petőfi Csarnokban.
 
Jegyár: 6000 Ft
 
 
Alexander Hacke + Danielle de Picciotto + Julee Cruise + Kid Congo Powers + Khan + Chris Hughes
A38 Hajó, 2011. március 22.
 
A Burn Baby Burn című – amolyan többszörös lemezbemutató – turné keretében ismét Budapestre érkező Einstürzende Neubauten-basszusgitáros Alexander Hacke ezúttal is az olasz-amerikai multimédia-művésznővel, Danielle de Picciottóval lép közösen az A38 színpadára, egy rendhagyó zenés színházi est erejéig. Az ipari zene felől érkező Hacke és az egykori Space Cowboys-énekesnő már kereken tíz éve dolgozik együtt, ha éppen nem szólnak közbe egyéb kötelezettségek (pl. egy újabb Neubauten-turné vagy -lemez). Az A38 fedélzetén olyan művészek segítik őket, mint a Hugo Race-szel és egy időben Nina Hagennel is együtt dolgozó Chris Hughes, a gitárosként a Crampsben, a Gun Clubban és a Bad Seedsben is megfordult Brian Tristan alias Kid Congo Powers, valamint díszhelyen a Twin Peaks filmzene révén világhíressé vált fátyolos hangú Julee Cruise és billentyűs-producer-showman haverja, a Captain Comatose elektro-diszkó duó egyik feleként is ismert török-finn származású Khan.
 
Jegyár: 2500-3000 Ft
 
 
Velőrózsák + Marlboro Man + Vad Fruttik + Kelet-Nyugat
Gödör Klub, 2011. március 26.
 
A XI. Backpackers’ Spring Festival első napján, március 25-én pénteken a 30Y, az Óriás, a Hippikiller és a Korai’s Banditos lép a közönség elé, a második napon pedig – többek között – egy olyan zenekar, melynek ez lesz az első budapesti fellépése. Amikor a tavalyi nagyszabású Sziget-koncert után a Kispál és a Borz feloszlott, abban mindenki biztos volt, hogy Lovasi András a Kiscsillag és egyéb munkái révén folyamatosan a reflektorfényben marad – na de mi lesz a zenekar másik oszlopos tagjával, Kispál András gitárossal? Szerencsére ő sem maradt tétlen, hiszen új zenekart alapított, mely több ponton is reflektál előző együttesére, hiszen a nevét a 2000-es keltezésű Kispál-albumtól vette, a dobos pedig nem más, mint az azon a lemezen is játszó Tóth „Csülök” Zoltán. Rajtuk kívül még Lórisz Csaba, Percsy Zoltán, valamint Peres Norbert énekes alkotja a Velőrózsákat, akiken kívül ezen az estén fellép még az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Vad Fruttik együttes, a két Faszi (Gerdesits és Szántó) által üzemeltetett Marlboro Man, de még lesz Kelet-Nyugat is.
 
Jegyár: 2200-2500 Ft
 
 
Jennifer Walshe + 4 Free Birds
A38 Hajó, 2011. március 31.
 
A gyakran a kortárs zenei kategóriába sorolt ír Jennifer Walshe különleges muzsikus, akinek erről ráadásul papírja is van, nem is akármilyen: zeneszerzésből szerzett doktori címet egy illinois-i egyetemen. Az 1974-es születésű komponista-énekesnő saját szerzeményeiben szívesen használ fel természetes zörejeket és építi be őket szervesen dalaiba: „Azok a hangok, amelyek engem érdekelnek, ott vannak a mindennapjainkban, csak valahogy átsiklunk felettük: ilyenek a ropogó ágak a tűzben, a papír összetépése, a lélegzés, és olyan hangszeres zörejek, amiket általában nem tekintünk szépnek.” Walshe előzenekara az A38-on az a 4 Free Birds lesz, melynek neve talán nem cseng olyan ismerősen, viszont igencsak ismerős tagok alkotják: az egykori Barabás Lőrinc Eklektricből ismert Fábián Juli, a Deti Picasso frontcsajaként nevet szerzett örmény Gaja Arutjunjan, Tóth Evelin avantgárd énekesnő, valamint a szintén nagy tehetségnek számító Molnár Emese egy a capella fellépéssel emeli az esemény rangját.
 
Jegyár: 1400-1700 Ft
 
 
összeállította: Nagy István
 
 

https://recorder.blog.hu/2011/03/10/2011_marciusi_koncertajanlok
2011. márciusi koncertajánlók
süti beállítások módosítása