Grand Mexican Warlock: Aeons

2011.02.15. 14:17, -recorder-

(Mamazone, 2010)
 
A minőségi lemezzel jelentkező zenekarok számából leszűrhető: bár a színtér szűk és némileg belterjes, azért a hazai underground rock továbbra is él és virul. A Grand Mexican Warlock egy újabb formáció a sorban, amely meggyőzően demonstrálja, hogy ha rockzenéről van szó, nemzetközi összehasonlításban is megálljuk a helyünket. Annál is inkább, mivel a GMW tagsága tapasztalt zenészekből verődött össze, egyfajta szupergruppról van szó: az együttest megálmodó Szabó László gitárost például korábban az Idoru és a Blind Myself dobosaként ismerhettük meg (jelenleg a Jazzékielben dobol), Reich Tamás gitáros a Subscribe, Somló Dániel dobos az Esclin Syndo, Mohácsi Mátyás basszusgitáros a Shell Beach, Hegyi Áron billentyűs a Jazzékiel, míg az énekes Bodóczy „Undos” Zoltán a My Small Community kötelékéből csatlakozott a zenekarhoz.
 
Az Aeons című debütáló lemezre került számok javarészt már a 2009-es megalakulás előtt megszülettek első verziójukban: Szabó László még az előző zenekaraiban kezdte el összegyűjtögetni azokat az ötleteit, amelyek nem illettek bele az aktuális repertoárba, de kellően izgalmasnak tűntek ahhoz, hogy ne végezzék a kukában. Idővel egy hattagú formáció szerveződött a dalok köré, és nyolc hónapnyi munka után 2010 végére sikerült lemezzé formálni a számkezdeményeket Sándor Dániel (Esclin Syndo, Volkova Sisters) produceri segédletével, míg a speciális csomagolást – a dombornyomásos fekete díszdobozt és bele a hasonlóan művészi igényű színes borítófüzetet – a Jazzékiel frontembere, Jakab Péter tervezte (aki legutóbb a Twist együttes Live Through The Cool albumának borítójával is bizonyította tehetségét).
 
A Grand Mexican Warlock legnyilvánvalóbb külföldi előképe a texasi Mars Volta, még ha odáig nem is merészkedik el az experimentalista látásmódban, mint Omar Rodríguez-López és Cedric Bixler-Zavala zenekara. A gyökerek azonban hasonlóak, mindkét esetben erősen pszichedelikus beütésű modern prog-rock adja az alapot, és a Nagy Mexikói Boszorkánymesternek is a kreativitás, a kiszámíthatatlanság az egyik legnagyobb erőssége. A zenekar a Led Zeppelint, Jeff Buckley-t, a Radioheadet említi fő inspirációs forrásai között, de legalább ugyanennyire erősnek tűnik a Faith No More hatása is, ami néhány szám felépítésében, valamint Undos énekében is visszaköszön. Komplex, több rétegű, esetenként egymástól jól elkülönülő tételekre felosztható, jellemzően öt-hatperces angol nyelvű kompozíciók sorakoznak a közel 70 perces lemezen, amely a hosszú játékidő ellenére is végig érdekes tud maradni, köszönhetően a szakajtónyi izgalmas ötletnek, valamint a – többek között – mandolint, bendzsót, trombitát, hegedűt is bevető színes hangszerelésnek.
 
 
8/10
 
Bokor Péter

www.facebook.com/pages/Grand-Mexican-Warlock/291112883830
http://www.myspace.com/grandmexicanwarlock
 
(A lemezbemutató koncertre a budapesti Szikra Cool Tour House-ban kerül sor 2011. március 14-én: „először fordul elő, hogy a lemezt teljes egészében eljátszák, de sanszos, hogy utoljára, hiszen javában íródnak az új dalok, melyek apránként bekerülnek majd a repertoárba” – mondja a rendezvény sajtóanyaga.)


az album We Dissapear című dalának videoklipje:

https://recorder.blog.hu/2011/02/15/grand_mexican_warlock_aeons_1
Grand Mexican Warlock: Aeons
süti beállítások módosítása