Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 4. hét

2011.02.03. 11:42, -recorder-

Patrick Wolf, a Kills és az I'm From Barcelona újdonságain kívül sok elektronika hallható az eheti KHT10-en. A kötelező lo-fi szekciót most csak két szám képviseli – igaz, az egyik mindjárt az év eddigi legjobb albumáról való. Nincs trükkös keveredés, a playlist egy gitáros és egy elektronikus félre oszlik, félidőben térfélcsere egy crossover feldolgozásnál. (Az elmúlt hetet szokatlan bőség jellemezte új zeneszámok terén – jövő héten megint összejöhet egy tartalék tízes playlist a cserepados számokból.)
 

 
Cloud Nothings: Rock
Egy hónap telt csak el az évből, ezért könnyű szívvel jelenthetem ki, hogy eddig az év albuma a clevelandi Cloud Nothingsé. Dylan Baldi, a zenekar 19 éves mindenese egyenletes fejlődést mutat mind dalszerzői, mind hangszerelői poszton. Kislemezek, EP-k és ezek gyűjteménye után megjelent az első hivatalos album: friss, fiatalos, alig félórás anyag. Nem is annyira lo-fi, helyenként a Stone Roses szintén címnélküli albuma jutott róla eszembe. A nyitószám a lenti linkről letölthető.
http://www.spinner.com/2011/01/09/cloud-nothings-understand-at-all-free-mp3-download/
 
I'm From Barcelona: Get In Line
Emanuel Lundgren és népes társasága 2009-ben az év legjobb budapesti koncertjét adták az A38-on. Akkoriban kevésbé sikerült második lemezükkel járták a világot, a harmadik (Forever Today) idén áprilisan lát napvilágot. A Get In Line-t múlt héten küldték szét a blogoszférába ingyenes letöltésre.
http://rcrdlbl.com/2011/01/27/download_i_m_from_barcelona_get_in_line
 
Free Swim: I Want To Be A Mountaineer!
A londoni zenekar tagjai eddig két EP-t tettek közzé Bandcamp- és Soundcloud-oldalukon, a Yolanda The Panda című legfrissebb ingyenesen letölthető a lenti linkről. Négy figyelemre méltó számot tartalmaz indie rock, power pop és Super Furry Animals témakörben. Ezen kívül semmilyen információt nem sikerült kiderítenem róluk.
http://www.facebook.com/freeswimswimfree#!/freeswimswimfree?v=app_19507961798
 
The Kills: Satellite
Két Dead Weather-album után Alison Mosshart újra a Killsben nyomja. A Domino áprilisban adja ki a Blood Pressures albumot, a Satellite az első kislemez (letöltési link alul), amiben váratlanul nincs semmi gépiesség: az egész úgy lüktet, mint egy búskomor orosz népdal. Nem is emlékszem, hallottam-e régi Kills-lemezeken rendes dobot.
http://www.culturebully.com/kills-satellite-download
 
Patrick Wolf: The City
A legszínesebb brit trubadúr előző számát is beválogattam már novemberben, a márciusban megjelenő következő kislemezt sem volt szívem kihagyni. Patrick Wolf úgy képes megidézni a nyolcvanas évek perfekt popzenéjét, hogy az szaxofonszólóval súlyosbítva sem válik nevetségessé. Nem véletlen, hogy a 2000-es években az 80’s retro hangzást tökélyre fejlesztő Richard X csinált hozzá remixet. A dal videoklipje a cikk legalján látható, a remixe pedig innen tölthető le:
http://www.friedmylittlebrain.com/2011/02/02/download-patrick-wolf-the-city-richard-x-remix/
 
The Dirtbombs: Good Life
Mick Collins, a garázs-punk örökké underground figurája imád meghökkenteni. Készített ő koncept-feldolgozásalbumot korábban is, eddigi legsikeresebb lemeze hatvanas és hetvenes évek soul zenéje előtt tisztelgett. Most szülővárosa, Detroit és a techno került sorra, az új Party Store albumon nyolc négynegyedes partihimnuszt hallhatunk, köztük instrumentálisokat is, mint a nagyszerű Jaguar (DJ Rolando AKA Aztec Mystic) és a 21 perces Bug In The Bassbin (Innerzone Orchestra). Véletlen egybeesés, hogy itt a rovatunkban egy hónapja említésre került az Inner City 1988-as house slágere, a Good Life, ezért ezt linkeltem be most a playlistre. A következő dalra való átvezetésképpen megemlítem, hogy ezt a poént (techno sláger gitárokra hangszerelve) a dán Who Made Who is ellőtte már a Satisfactionnel – igaz, a Dirtbombs máshogy állt hozzá a dalokhoz, nem viccelődés volt a célja.
http://polaroid.blogspot.com/2011/02/good-life.html
 
Benny Benassi: Cinema (feat. Garry Go)
Nyilván akadnak jelentősebb számok, amelyek kiszorultak a playlistről, de nem lehetett ellenállni az egyslágeres electro-house huszár és a 15 percig híres angol popénekes együttműködésének. Ciki vagy sem, a milánói DJ a Sastisfaction után is csinált néhány kiváló popdalt. A Cinema decemberben jött ki saját kiadásban, és a nemrég elkészült Skrillex-remix miatt került újra reflektorfénybe – mindkettő letölthető az alábbi linkről:
http://www.vacayvitamins.com/electro/benny-benassi-cinema-skrillex-remix/
 
Cassius: I Love You So (Skream Remix Radio Edit)
Skream két hete szerepelt a playlisten Example-lel közös számával, a Cassius utolsó kiadványát (The Rawkers EP) októberben mutattuk be, azon található az I Love You So eredetije. A dubstep, old school rave és piano house keresztezéséből született remix rádiós premierje szilveszterkor volt valamelyik dance etalon brit rádióműsorban, azóta hiába hajkurásszák a rajongók – hivatalos kiadásról nincs hír egyelőre. 
 
Theophilus London feat.Sara Q: Why Even Try
A kanadai Tegan And Sara ikerduó egyik fele, Sara Quin énekel Theophilus London új számában, ami a Lovers Holiday EP indító dala egyben (ingyen letölthető – e-mail cím megadása után – az előadó weboldaláról). A trendi körökben egyre menőbb brooklyni rapper tavaly vendégeskedett Mark Ronson és a Maximum Balloon lemezén (lásd a Groove Me klipjét), saját bemutatkozó albuma tavaszra várható.
http://theophiluslondon.net/
 
Cults: Go Outside (The 2 Bears Remix)
A dal eredetije 2010 talán legnagyobb blogslágere volt. Sajnos nem sikerült kitörni vele a nagyvilágba, pedig meggyőződésem, ha a kilencvenes években születik és naponta ötször lemegy az MTV-n, olyan karriert futhatott volna be, mint a 74-75 vagy a Mmm Mmm Mmm Mmm. A Hot Chip mackója, Joe Goddard készített hozzá egy új lelassított remixet, tehát valószínűleg megint megpróbálkoznak a befuttatásával.
 
 
összeállította: Lévai János
 

 

https://recorder.blog.hu/2011/02/03/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_4_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 4. hét
süti beállítások módosítása