Képzeletbeli Heti Top 10 – 2010 / 44. hét

2010.11.11. 11:58, -recorder-

A KHT10 mindig a legújabb popdalokról szól, amiket a Gumipop-csoporthoz tartozó szerző jónak tart és szeret, többnyire a Recorderen kedvelt zenei irányzatokból válogatva. A számokról csak pár mondatos rövid leírás engedélyezett. A tíz dal rögtön meg is hallgatható (az esetleges letöltési lehetőségeket külön jelezzük a szövegben).
 
Az e heti playlist hagyományos popdalokról szól, amit tinédzserek, huszon-harmincéves hipszterek és negyvenes-ötvenes urak prezentálnak, szóval minden munkaképes korosztály jelen van.
 

 
Matt & Kim: Red Paint
Matt és Kim harmadik albuma, a Sidewalks a múlt héten jött ki Észak-Amerikában, és állítólag nagy siker. Ideje volt, barkácspop ide vagy oda, ennyire fülbemászó számokkal előbb-utóbb kötelező befutni (a Cameras a kislemezes szám, csak arra nem lehet táncolni).
http://www.myspace.com/mattandkim
 
Veronica Falls: Right Side Of My Brain
A Veronica Fallst az emeli ki az átlag amerikai csajos-pszichedéliás indie pop zenekarok közül, hogy könnyen megjegyezhető és viszonylag jó számokat írnak, legfőképpen pedig az, hogy ők angolok. Eddigi kislemezeiket elkapkodták (igaz, nem nyomtak belőlük félmillió példányt), az eBay-en dupla áron adják-veszik őket a nepperek. Ezt letöltheted a zenekar oldaláról, ha megadod az e-mail címed. Debütalbum is lesz nemsokára.
http://www.veronicafalls.com
 
Acid House Kings: Are We Lovers Or Are We Friends?
Na végre! Négy év szünet után itt az új Acid House Kings-kislemez! A svédek Belle And Sebastianje decemberben adja ki ezt a napfényre csalogató twee pop slágert a nemzeti intézménynek számító Labrador Recordsnál.
http://32ftpersecond.blogspot.com/2010/11/acid-house-kings-are-we-lovers-or-are.html
 
Tapes 'n Tapes: Freak Out
Minnesota indie hőseinek új lemeze jelenik meg Outside címmel 2011 első heteiben, ez a dal az előzetes kötelező free download.
http://www.myspace.com/tapesntapes
 
Kid A: In A Dream House
Ritka, hogy európai rapperek protezsálnak amerikait. Kid A (aka Anni T) nem nevezhető szimplán rappercsajnak, tud ő mindent, dalt szerezni és énekelni is. Dan Le Sac vs Scroobius Pip Cauliflower cimű aktuális kislemezes számában övé a női énekhang, továbbá a brit turnéra is elkíséri a kultikus párost. Ez a szám a 2009-es Spiders Crawl EP-n található, aminek Dan Le Sac volt a producere.
http://www.myspace.com/kida
 
Caribou: Leave House
Biztos tudja már mindenki, de nem lehet elégszer mondani, hogy a Caribou december 2-án a Gödörben koncertezik. Duplán kuriózum, hiszen a Gödörben még sohasem játszott aktuálisnak nevezhető angolszász előadó (a CocoRosie határeset – a szerk.). Egyébként ez lesz a harmadik kislemez a körülrajongott Swim albumról.
http://www.myspace.com/cariboumanitoba
 
Wire: Now Was
A britek besorolhatatlan sznobkedvenc intézménye Red Barked Tree címmel adja ki új lemezét januárban. Világpremierként nálunk meghallgatható róla a slágeres Now Was, a kettes számú dal az albumon. A mellékelt linken egy másik számot letölthettek.
http://thequietus.com/articles/05117-wire-announce-new-lp-red-barked-tree
 
Patrick Wolf: Time Of My Life
Aki Patrick Wolf újdonsága hallatán nem lesz vidámabb, az lüke. A 2009-es Bachelor album komorsága után az új szám önfeledt optimizmust áraszt a „happy without you” refrénnel. Ha tehetitek nézzétek meg koncerten! A lemezen néha elviselhetetlen teatralitás élőben marhára szórakoztató.
https://www.youtube.com/watch?v=Boyl6Iaw2Y4
 
Yaaks: HRH Rhythm
E heti felfedezettem a dél-angliai Yaaks zenekar, a BBC oldalán találtam rájuk. Eredetinek nem nevezném, amolyan Foals/Klaxons ötvözet, de ettől még lehet szeretni.
http://www.bbc.co.uk/blogs/introducing/2010/11/tip_of_the_week_yaaks_-_hrhrhy.shtml
 
Fiction: Big Things
Ha jól emlékszem, a Fiction szerepelt a BBC 2010-re várható menőségeket előrejelző listáján. A nyár végén láttam őket az Offset fesztiválon. Arra emlékszem, hogy baromi fiatalok a tagok, nem unatkoztam a koncert alatt, és hogy gyakran eszembe jutott a Vampire Weekend. Második kislemezüket a single-specialista Hit Club adja ki decemberben, amikor a Klaxons-turnén vendégeskednek előzenekarként.
http://www.myspace.com/fictionlondon
http://therecommender.net/2010/11/05/fiction/
 

 

összeállította: Lévai János

https://recorder.blog.hu/2010/11/11/kepzeletbeli_heti_top_10_2010_44_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2010 / 44. hét
süti beállítások módosítása