Hó Márton és a Jégkorszak: Szeles Mónika – EP-premier!

2010.12.06. 16:00, -recorder-

A Moog Angyallány című feldolgozásdala és az Amorf Lovagok Tócsarobbantó albuma után most egy négyszámos EP premierjét tartjuk itt a Recorderen. Az áprilisban egyszerre két jól sikerült Péterfy Bori & Love Band-átdolgozással is feltűnt melankolikus lo-fi gitárzenei formáció, Hó Márton és a Jégkorszak első hivatalos saját kiadványa, a kilencvenes évek vajdasági teniszcsillagáról elnevezett Szeles Mónika EP december első hétvégéjén készült el végleges formájában, és a hónap második felétől lesz letölthető a dalok.hu oldalról a hozzá tartozó különleges borítóval együtt (élő bemutatójára pedig december 27-én kerül sor a West-Balkánban, ahol az együttes vadonatúj négytagú felállása épp Péterfy Bori előzenekaraként mutatkozik be), de nálunk már most meghallgatható teljes terjedelmében a negyedórás anyag.

Az 1981-es születésű Horváth Márton a Radiohead és Smashing Pumpkins bűvöletében kezdte pályáját egy gimnáziumi zenekarban, 2004 és 2006 között Rado Denise és Jozef K nevű együtteseit vezette dalszerző-gitáros-énekesként, majd a Hippikiller basszusgitárosa lett, de 2008-ban Kristóf Norbival is végigcsinált egy német turnét. Hó Márton és a Jégkorszak nevű projektje 2009 decembere óta működik, 2010 tavaszán két feldolgozással is szerepelt Péterfy Bori Szembogár című digitális EP-jén (Téged nem, Végül úgyis csak egy sóhaj marad), de a Qualitons-gitáros Szőke Barna társaságában adott akusztikus duókoncertek után csak 2010 őszére állt össze az aktuális négytagú felállás. Marci és a Barna mögött két Kristóf alkotja a ritmusszekciót: a Planet 55-ből ismert Gulyás Kristóf dobos mellett a Live Large zenekar mikrofonfrizurás gitárosa, Horváth Kristóf pengeti a basszust. A négyszámos Szeles Mónika EP-t, melynek anyaga itt – a bevezető és a frontember dalonkénti kommentárjai között – rögtön meg is hallgatható, már ez az elektromos zenekari felállás rögzítette október 23-án az R33 stúdióban, és a végső keverés december elejére készült el (az EP-hez Mészáros Zsuzsanna tervezett speciális, interaktív lemezborítót, amiből a kinyomtatás után egy pingvint lehet kivágni és hajtogatni).
 
Az EP-re került első három számból már régebben feltettem egy fürdőszobademót a Soundcloud-oldalamra, de a negyedik, a Szeles Mónika című dal az új: annak a zenéjét teljesen Szőke Barna írta, én csak a szöveget és az énekdallamot” – mondta el a Recordernek a szemüveges zenekarvezető. „Barna már a kezdettől benne van az együttesben, mióta hallotta az első hétszámos demómat. Tökre tetszett neki, és mondta, hogy csináljuk: legyen ebből zenekar! De én már eleve is úgy terveztem, hogy ebből lehet majd igazi zenekar. Amíg az nem állt össze, addig akusztikus duóként léptünk fel, havi két-három koncerten, de a négytagú felállásnak még csak most lesz a bemutatkozó fellépése, Péterfy Boriék előtt december 27-én a West-Balkánban. Az a jó, hogy ezek a számok működnek egy szál gitárral is vagy kettővel, meg teljes zenekarral is. Főleg a singer-songwriterek vannak rám hatással, a Bob Dylan-félék, Daniel Johnston, José González és társaik, vagy ott van Mark Kozelek (az egykori Red House Painters, majd a Sun Kil Moon dalszerző-gitáros-énekes frontembere, aki a Majdnem híres című filmben a főszereplő rockzenekar basszusgitárosát játszotta a szerk.), ő is elég jó. Rajtuk kívül meg főleg a Radiohead, meg a Sigur Rós.

1. Hazafelé tartó lányok
 
Ezt a számot a 973-as éjszakai buszon írtam fejben valami partiból hazafelé. Van annak valami megnyugtató és abszurd melankóliája, amikor ilyen állapotban zenét hallgatunk az éjszakai buszon, ahol vagy mindenki néz maga elé szomorúan, vagy még részegen próbál kihozni magából valamit. Van benne Mátrix-utalás, meg egy Bizottság-idézet kifordítása (Minden ugyanaz másképpen).
 
 
2. Karma Police vagy No Surprises
 
Nem szeretném magyarázni a bizonyítványt, erről a számról csak annyit, hogy megtörtént esetet dolgoz fel. A kilencvenes évek második felében a Kálvin tér mellé jártam gimnáziumba, és abban az időszakban intravénásan hallgattam a Radioheadet, a címben szereplő két számot is. Elrejtettünk a számban egy hibát az OK Computer lemez megjelenése kapcsán – ennek hamar utána lehet nézni a Wikipedián.
 
 
3. Hagyjátok játszani a fókákat!

 
Talán ez a legrégebbi szám, valamikor 2005-ben született, csak most csináltuk meg zenekarral, dobbal, gitárral, basszussal. Nem túl bonyolult megjegyezni a szövegét, de nem viccből ismétlődik ugyanaz az egy mondat ilyen mantraszerűen. Volt egy rajzfilmsorozat még kiskoromban, ami egy fehér fókáról meg a fókavadászokról szólt (azt hiszem, Pufóka volt a címe), onnan az ötlet.
 
 
4. Szeles Mónika
 
Az már önmagában elég abszurd és nyilván szomorú történet, hogy valakit egy teniszmeccsen késelnek meg, ahogy ez Szeles Mónikával megtörtént. Ez annyira szomorú sztori, hogy muszáj volt ebből a témából egy vidám slágert írni. A számot egyébként Mónika önéletrajzi könyve ihlette, ahol azt írta: 'abban is biztos vagyok, ennek nem muszáj így lennie. Végre megtanultam, milyen érzés boldognak lenni'. Az R33 stúdióban, ahol felvettük a dalt, véletlenül volt egy csomag teniszlabda, szóval felvettük azt is, ahogy teniszlabdákat pattogtatunk a stúdió falán.”
 
lejegyezte: Déri Zsolt

https://www.dalok.hu/lemez/id/1996 

http://jegkorszak.blog.hu
http://soundcloud.com/homarton
http://myspace.com/homarton

az EP-n nem szereplő Anna már nem lakik Berlinben című dal, akusztikus duóverzióban:

https://recorder.blog.hu/2010/12/06/ho_marton_es_a_jegkorszak_szeles_monika_ep_premier
Hó Márton és a Jégkorszak: Szeles Mónika – EP-premier!
süti beállítások módosítása