A BMG tulajdonába kerül a Chrysalis

2010.12.03. 06:10, -recorder-

107,4 millió fontos (nagyjából 35 milliárd magyar forintnak megfelelő) összegről egyezett meg a német Bertelsmann médiaóriás és a KKR kockázati befektető konzorciuma, a BMG Rights Management, illetve a világ egyik legnagyobb független zeneműkiadójának számító Chrysalis, mely többek között olyan előadók dalainak jogait is birtokolja, mint David Bowie, Michael Jackson, Sheryl Crow és a Blondie.
 
Chris Wright, a Chrysalis alapítója és elnöke elmondta, „ez az esemény egy korszak végét és egy új korszak eljövetelét jelenti” az 1968-ban alakult cég életében. Nagyjából egy hónappal ezelőtt került ismét eladósorba a Chrysalis, és a BMG RM már akkor élen járt a potenciális vásárlók között. A Chrysalis végül jobb ajánlatot is kapott, mint 2008 áprilisában az EMI-tól (melyet annak idején vissza is utasított). A BMG RM idén már olyan cégeket szerzett meg, mint a Stage 3, a Cherry Lane és az Adage IV.
 
Elég nehéz a piaci részesedés kérdését meghatározni a zenekiadás világában, a Billboard szerint ugyanakkor a BMG vélhetően az ötödik helyen áll a rangsorban, és innen szeretne feljebb lépni a folyamatos felvásárlásokkal.
 
A Nielsen BDS számai szerint 2010 második negyedévében az amerikai rádióközvetítések eloszlásában a BMG a hatodik helyen végzett 7,7 százalékkal, míg a Chrysalis a nyolcadik volt 3,2 százalékkal. Ketten együtt 10,9 százalékkal a negyedik helyig jutottak volna, és megelőzték volna a Universalt. Hartwig Masuch, a BMG vezérigazgatója elmondta, ez a felvásárlási döntés egy fontos lépés a stratégiájukban, mellyel egy globális zenei jogkezelő üzletágat szeretnének kiépíteni.
 
(billboard.biz)
Lengyel Dóra
 
A ZENEIPAR rovat a Zenei Hálózatok egyesület támogatásával készül.
 
http://www.bmg.com/
http://www.chrysalismusic.co.uk/

https://recorder.blog.hu/2010/12/03/a_bmg_tulajdonaba_kerul_a_chrysalis
A BMG tulajdonába kerül a Chrysalis
süti beállítások módosítása