Képzeletbeli Heti Top 10 – 2010 / 47. hét

2010.12.01. 11:52, -recorder-

A KHT10 mindig a legújabb popdalokról szól, amiket a Gumipop-csoporthoz tartozó szerző jónak tart és szeret, többnyire a Recorderen kedvelt zenei irányzatokból válogatva. A számokról csak pár mondatos rövid leírás engedélyezett. A tíz dal rögtön meg is hallgatható (az esetleges letöltési lehetőségeket külön jelezzük a szövegben).
 
Az eheti playlisten több az elektronika, mint a gitár! Bizony, két instrumentális elektronikus szám is felcsendül, megint vannak nagy visszatérők, két matuzsálem, sőt három teljesen új név is.
 

 
 
Human League: Night People
A szinti-pop nagyszülei visszatértek egy váratlanul jó számmal. Weblapjukról letölthető egy remix, továbbá a klipet is meg lehet nézni, amiben sajnos nem tűnik fel a zenekar egyik emblematikus énekese sem.
http://www.thehumanleague.co.uk
 
Bowski: Leggings
Íme az első a fentebb beígért instrumentális elektronikából. Nem tudnám pontosan megmondani, milyen stílusjegyeket hordoz ez a bájos felvétel, mely november elején jelent meg a Blood Music nevű kiadónál. Központban egy könnyed vidám dallam, ami négy percben sem válik unalmassá – tökéletesen lenyugtat!
http://www.myspace.com/thelittlebowski
 
The Death Set: Slap Slap Slap Pound Up Down Snap
A baltimore-i Death Set tavaly elvesztette egyik frontemberét, a haláleset után kétséges volt, hogy valaha folytatják-e. A maradék tagság idén átköltözött Brooklynba és új barátokra lelt (Spankrock, Diplo). Michel Poiccard lesz az új album címe, 17 kétperces elektro-punk őrületet tartalmaz, köztük a fenti dalt, ami kislemezen is kijön januárban. A korábbinál elektronikusabb megszólalásnak a blogkedvenc producer, XXXchange az okozója. Egy még ennél is jobb albumdalt az alábbi linkről tölthettek le:
http://pitchfork.com/forkcast/15109-yo-david-chase-you-pov-shot-me-in-the-head-ft-diplo/
 
Miles Kane: Come Closer (Live Session)
Nem stúdióminőség, de olyan jól szól ez az élőben rögzített felvétel, hogy beválogattam a 10-be. A pár hete itt már emlegetett Miles Kane (The Rascals, The Last Shadow Puppets) második kislemezes szólódala 2011 februárjában jelenik meg.
http://videos.wittysparks.com/id/292314237
 
The Duke Spirit: Everybody's Under Your Spell (Radio Edit)
Utoljára 2008-ban csinált valami érdemlegeset a londoni Duke Spirit, azóta csak egy Sham69-feldolgozással jelentkeztek, még az év elején (If The Kids Are United). A hallgatásnak ez az ingyenesen letölthető szerzemény vet véget, ami a januárban megjelenő háromszámos Kusama EP fő dala (a harmadik albumot tavaszra ígérik).
http://vodpod.com/watch/3546275-dr-martens-50-duke-spirit-cover-sham-69s-if-the-kids-are-united
http://www.thedukespirit.com
 
We Three And The Death Rattle: Animal Bones
Ha az előző Duke Spirit-számot lelassítanánk blues tempóra és kivennénk belőle a basszusgitárt, megkapnánk a WTATDR képletét. A nemrég alakult leicesteri trió hivatalosan még nem adott ki egyetlen számot sem, hangzásvilágára szakértők szerint a Velvet Underground, PJ Harvey és a Gun Club volt hatással.
http://www.myspace.com/wethreeandthedeathrattle
 
Punks Jump Up: Blockhead
A párizsi Kitsuné kiadó pár éve a trendiség netovábbjának számított, most meg szép lassan eltűnik süllyesztőben, pedig próbál váltani a kor szellemében, de hiába, fogynak a menő számok. A (Kitsuné Maison) 10-es számú dupla válogatáslemezén akad néhány korábban már megjelent, hallgatásra érdemes popdal (Strange Talk, Wild At Heart), azonban legjobban ennek a londoni elektro duónak az új instrumentális felvétele maradt meg bennem – csodálatos ez a félrehangolt szintifutam!
http://www.myspace.com/punksjumpup
 
Sei A: Who Dares Wins

A Sei A név a glasgow-i producert, Andy Grahamet fedi, akinek első – előrejelzések szerint igencsak eklektikus – nagylemezét (White Rainbow) Tiga kiadója, a Turbo Recordings adja ki. Ez a szám Laurent Garnier popzenei kirándulásaira emlékeztet, nem véletlen, hogy a francia mágus is odavan érte. Ingyen letölthető a Recordlabelnél, itt:
http://rcrdlbl.com/2010/11/19/download_sei_a_who_dares_wins
 
Fujiya & Miyagi: Yoyo
Velük elfogult vagyok, pár hete írtam itt róluk az aktuális free download miatt. A Yoyo az első kislemezes dal a Ventriloquizzing című negyedik albumukról. A sötétebb hangzás ellenére azonnal felismerhető a Fujiya & Miyagi suttogós védjegye.
http://www.spinner.com/2010/10/19/fujiya-and-miyagi-ventriloquizzing-cover-tracklist/
 
Wanda Jackson: Thunder On The Mountain
Az ötvenes szintipoppereknél is van idősebb ember az e heti KHT10-en! A rockabilly 73 éves királynője (Elvis egykori csaja!) egy 2006-os Bob Dylan-dalt dolgozott fel Jack White produceri vezérletével – bakelitkislemezes megjelenés az ő kiadójánál, a Third Man Recordsnál. A januárra várható albumon (The Party Ain’t Over) White csaknem minden korábbi zenésztársa közreműködik – pontos lista az alábbi linken:
http://www.wandajackson.com/pages/whatsnew.html

 

összeállította: Lévai János

 

https://recorder.blog.hu/2010/12/01/kepzeletbeli_heti_top_10_2010_47_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2010 / 47. hét
süti beállítások módosítása