1981 – a Mészöly fiúk nagy éve

2010.11.24. 01:31, -recorder-

Egy héttel ezelőtti kétrészes életműáttekintő KFT-interjúnkban (itt az 1. rész, itt a 2. rész) és a hozzá kapcsoló cikksorozatban (1981-es KFT-koncertfelvételek, Bábu vagy régen és most, WYX: Lie Lie Lie, céges zenekarok stb.) már sokat foglakoztunk az 1981-es évvel, de még mindig találunk bemutatni valót abból a daliás esztendőből. Past Perfect rovatunk most következő posztjának ugyan nem nagyon van köze a KFT-hez, de a magyar futballhoz és punkszíntérhez annál inkább!

 


1981 – Mészöly Kálmán a válogatott szövetségi kapitánya, a csapat sikerrel veszi a selejtezőket és Anglia előtt, csoportelsőként nyeri meg a kijutást a spanyolországi VB-re! A Szőke Szikla az ország egyik legnépszerűbb embere, kockás zakója fogalommá válik. És botrányhős is – a Norvégia elleni októberi selejtezőn „...és Mészöly Kálmán, a kapitány” címmel dokumentumfilm készül a futballhéroszról, aki bemikrofonozva sem fogja vissza magát, és a meccs hevében kiszalad pár káromkodás a száján („Kiss Laci, hova a kurva anyádba mész?!”). A tévében úgy adják le a felvételt, hogy előtte a bemondónő megkéri a szülőket: „ne engedjék gyermekeiket a tévékészülék elé!
 
 
 
 
1981 – A punk és új hullám a divat, tucatjával alakulnak az új zenekarok. A szövetségi kapitány két fia, ifjabb Mészöly Kálmán (későbbi vendéglátóipari szakember) és két évvel fiatalabb öccse, akkor még csak 14 esztendős Mészöly Géza (későbbi 18-szoros válogatott, Franciaországban is profiskodó labdarúgó, jelenleg az Újpest vezetőedzője talán egyszer szövetségi kapitány is lesz) a Cerberus nevű punk formáció tagjaként pukkaszt polgárokat. „Az egész napi hajtás után a zene kikapcsolódás számomra. Az öcsémmel és a haverokkal egyszerre vetettük fel, mi lenne, ha nem csak hallgatnánk a zenét, hanem játszanánk is. Ha megpróbálnánk. Így született meg néhány hónapja a Cerberus. Műfajunk a punk, ez az, ami igazán érdekel minket” – fogalmazta meg az együttes hitvallását két koncert után az idősebbik Mészöly csemete, a zenekarvezető-dalszerző-szólógitáros Kálmán 1982 tavaszán az Ifjúsági Magazinban, ahol öccse, az énekes Géza már némileg felelősségtudóbban nyilatkozott: „Egy héten kétszer gyakorlunk a sulink alagsorában, nem hiszem, hogy ez a tanulás vagy a sport rovására menne”. Sajnos az 1982 közepén feloszlott Cerberustól nem maradt fenn korabeli hangfelvétel (pedig biztos nagyon jó lehetett, volt például egy Aktakukac című daluk, amely a bürokratákat gúnyolta!), pár fotó viszont igen, hála az IM-nek!

Fábián Titusz

 

a Cerberus nosztalgiakoncertje 1997. május 30-án, a feloszlás 15. évfordulóján

 

részletek az „...és Mészöly Kálmán, a kapitány” című dokumentumfilmből:

https://recorder.blog.hu/2010/11/24/1981_a_meszoly_csalad_nagy_eve
1981 – a Mészöly fiúk nagy éve
süti beállítások módosítása