2010. októberi koncertajánlók

2010.09.20. 12:10, -recorder-

A Killing Joke az A38-on, a Dillinger Escape Plan a Dürer Kertben, Nitin Sawhney a MüPában, az öreg Jerry Lee Lewis a Sportarénában zajong, a Szabad az Á-ba Puerto Ricóból, Görögországból és Berlinből érkeznek a fellépők, a Merlin Színházban zajló Ultrahang Fesztiválra pedig még több helyről. Mi viszont megint akkor járunk a legjobban, ha el tudunk menni Bécsig, ahol Nick Cave és Alison Goldfrapp énekel, Jamaica pedig a franciáké.

 

Killing Joke
A38 Hajó, 2010. október 5.

Egy héttel Absolute Dissent című legújabb lemezének megjelenése után Magyarországra érkezik a poszt-punk és indusztriál zenék egyik meghatározó együttese, a hetvenes évek vége óta aktív brit Killing Joke. Ez a zenekar első albuma Paul Raven basszusgitáros 2007-es halála óta, ami pedig a többieket illeti: az eredeti felállást, az alapító tagokat láthatjuk, akik Raven temetésén döntöttek újra úgy, hogy közösen folytatják. Jaz Coleman (ének), Kevin „Geordie” Walker (gitár), a producerként is komoly tényezővé lett Martin „Youth” Glover (basszus) és a két évtized után visszatért Paul Ferguson (dob) egészen biztosan elvarázsolja a hajó közönségét, nem csak az új dalokkal, hanem nyilván a klasszikusokkal is.

Jegyár: 4000-5000 Ft



UH Fest 2010
Merlin, 2010. október 6–10.

A formabontó, kísérletező zenékre szakosodott Ultrahang Alapítvány 2001 óta rengeteg koncertet szervezett, 2003 óta pedig már több Ultrahang Fesztiválra is sor került, melyek keretében olyan izgalmas külföldi művészek játszottak Magyarországon, mint Antony, Julee Cruise, Khan, Kid606 vagy a Dälek tagjai. A UH Fest 2010-ben ismét jelentkezik: az öt napon át tartó idei rendezvényen közel ötven előadó lép fel, többek között az izlandi multiinstrumentalista-énekesnő, Kria Brekkan (aki még a Múm együttes tagjaként szerzett magának hírnevet, de amerikai férje, az Animal Collective-tag Avey Tare társaságában is készített már lemezt), az Atom™ név alatt alkotó német Uwe Schmidt (akit vicces Señor Coconut feldolgozásprojektje és a Bibliothèque Pascal című Hajdu Szabolcs-filmhez írt zenéje kapcsán is ismerhet a magyar közönség), az Orb svájci-német tagja, Thomas Fehlmann, vagy az angol/amerikai illetőségű, de ezúttal tíz magyar dobossal kiegészülő Shit And Shine!

Jegyár: 1500–9000 Ft.

 

Nitin Sawhney + Mitsoura
Művészetek Palotája, 2010. október 8.

Az indiai származású, de már Angliában született Nitin Sawhney dzsesszt és elektronikát is keverő világzenei produkciójával érkezik a Művészetek Palotájának színpadára. A producerként és DJ-ként is ténykedő művész nyolc stúdióalbuma mellett számos film és videójáték zenéjéhez is hozzájárult, nem beszélve komolyzenei kompozícióiról, de Paul McCartney-val, Stinggel, Sinéad O’Connorral és Anoushka Shankarral is zenélt már együtt, ezenkívül több neves előadónak is készített remixet. Budapesti koncertjén teljes zenekarral – tablás, fuvolás, csellós, dobos és három énekesnő kíséretében – lép fel, ő maga főleg akusztikus gitáron, illetve billentyűkön játszik. Az előzenekar szerepét ezúttal Miczura Mónika együttese, a Mitsoura tölti be.  

Jegyár: 2200-6900 Ft
 
 
 
Jamaica
B72, Bécs, 2010. október 9.
 
Senki ne gondoljon a karibi országra és az ahhoz kötődő zenei világra – a Jamaica francia zenekar és köze nincs a reggae-hez vagy a rasztafrizurához. Az Antoine Hilaire és Florent Lyonnet alkotta duó No Problem című nyári debütalbumának egyik producere Xavier de Rosnay volt a Justice-ból, de ez még nem jelenti azt, hogy a Jamaica feltétlenül az ő house-duójára hasonlítana. Ha már francia párhuzamot keresünk, érdemesebb megemlíteni a Phoenixet, hiszen ők is hasonlóan precíz és dallamgazdag popzenét játszanak gitárokkal, angol szövegekkel. Aki már hallotta az I Think I Like U 2 című perfekt slágert, az biztosan tudja, hogy ennek a Jamaicának a zenéje nem reggae, nem dancehall és nem is ska.
 
Jegyár: 12 euró
 
 
 
Grinderman + Anna Calvi
Gasometer, Bécs, 2010. október 10.
 
Ötvenedik életévében, 2007-ben Nick Cave úgy gondolta, hogy ideje egy nyers és kanos rocklemezzel előrukkolni. Mivel ezen elképzelése nem igazán illett a Bad Seedshez, így annak három tagjával (Warren Ellisszel, Martin P. Casey-vel és Jim Sclavunosszal) alapított Grinderman néven egy külön zenekart, melyben ő maga a zongorát otthagyva gitárt ragadott. A címnélküli 2007-es debütáló lemez után a napokban jelenik meg a Grinderman 2 album, úgyhogy akit érdekelnek a szőrös vademberek új dalai, valamint olyan – időközben tovább durvított – korábbi alapvetések, mint a No Pussy Blues, annak meg sem szabad állnia október 10-én a Gasometerig. Az előzenekar is stílszerű választás: egy leginkább PJ Harvey-hoz hasonlítható londoni dalszerző-énekesnő, Anna Calvi triója, melyben a gitározó frontleányt egy dobos és egy harmóniumos hölgy kíséri.
 
Jegyár: 35 euró
 
 
 
Goldfrapp + Shinichi Osawa
Gasometer, Bécs, 2010. október 13.
 
Alig három nappal Nick Cave-ék után egy olyan elbűvölő angol hölgy áll a Gasometer színpadára, akit 2008-ban már megcsodálhattunk a Balaton Sound délutáni műsorsávjában, de egy önálló fellépés mindig teljesebb élményt nyújt, úgyhogy Alison Goldfrapp és együttese produkciójáért is egész biztosan érdemes leutazni azt a pár száz kilométert. Ráadásul időközben megjelent egy új Goldfrapp-lemez, a Head First, mely az azt megelőző The Seventh Tree folktronica tripje után ismét a jól megszokott glam-diszkó hangzást prezentálja. A Goldfrapp előtt az acid jazzben utazó japán Shinichi Osawa lép fel, aki a 2002-es foci-VB hivatalos japán dalát is jegyezte.
 
Jegyár: 30 euró
 
 
 
The Dillinger Escape Plan + Cancer Bats + The Ocean
Dürer Kert, 2010. október 13.
 
Nem először látogat Magyarországra a New Jersey-i illetőségű Dillinger Escape Plan, melynek tagjai nehezen behatárolható, experimentális/avantgárd elemekkel fűszerezett „matekmetált” játszanak. Idei lemezük, az Option Paralysis lett az eddigi legsikeresebb albumuk, ennek a turnéján érkeznek most a Dürer Kertbe is. Ben Weimanék előtt természetesen érdemes meghallgatni a nem túl vidám nevű, de annál energikusabb kanadai HC-zenekar, a Cancer Bats műsorát, valamint a berlini székhelyű, szintén kísérletező hajlamú Ocean együttest is.
 
Jegyár: 5000–6000 Ft
 
 
 
Digital Leather + Haunebu
Szabad az Á, 2010. október 23.
 
Egyeseknek talán kicsit furcsán hangozhat a szinti-punk kifejezés, márpedig az Arizonából származó, de jelenleg Berlinben élő Shawn Foree zenekara, a Digital Leather ebben a műfajban mozog. A hippikommunában felnövő és komoly zenészrokonokkal (köztük a filmzeneszerző Bill Contival!) büszkélkedő Foree a stúdióban egyedül készíti dalait, élőben viszont több kísérőzenésszel lép fel. Eddig tíz lemeze jelent meg – legutóbbi albuma, mely a Warm Brother címre hallgat, 2009-es keltezésű. Az analóg szintiket felvonultató Digital Leather előtt magyar előzenekarként a pszichedelikus garázs-rockot játszó Haunebu melegíti be a közönséget, a koncertek után pedig a Lamantin DJ-k kevernek hangulatos zenéket.
 
Jegyár: 1000 Ft
 
 
 
DJ Krush + DJ Bootsie vs VJ Kemuri + Sadant + DJ Ozon
A38 Hajó, 2010. október 26.
 
A japán DJ Krush (született: Hideaki Ishii, 1962) szintén visszatérő vendégnek számít hazánkban: az A38-on is többször fellépett, és mindig érdemes volt ellátogatni kuriózumszámba menő szettjeire. Az absztrakt hiphopot rengeteg más műfajjal vegyítő Zen-mester remélhetőleg hamarosan megjelenő új albumnak anyagából is kóstolót ad (épp ideje, hiszen hat éve nem volt új sorlemeze), az est nívóját pedig olyan nevek emelik még magasabbra, mint a VJ Kemuri képi aláfestésével fellépő DJ Bootsie, valamint a Sadant együttes és DJ Ozon.
 
Jegyár: 2500–3000 Ft
 
 
 
Davila 666 + Acid Baby Jesus + Homeless Millionaires
Szabad az Á, 2010. október 31.
 
Tegye fel a kezét az, aki ismer Puerto Ricó-i zenekart! Ez az áldatlan állapot most végre megszűnhet nálunk, hála a veszedelmes nevű, de annál inkább szerethető Davila 666 zenészeinek, akik vérbő rock’n’rolljukat teátrális elemekkel dobják fel, és könnyen megeshet, hogy szeánszaikon akár a közönség tagjai is főszereplőkké válnak. Szintén nem sok görög együttes jár felénk, így egy füst alatt most ebből a hiányosságból is pótolhatunk valamennyit az előzenekar, a garázs-rockot játszó Acid Baby Jesus megtekintésével. Az est fellépőinek listáját egy titokzatos, félig magyar, félig amerikai formáció, a Homeless Millionaires teszi teljessé hiphopos beütésű rockzenéjével.
 
Jegyár: 1000 Ft
 
 
 
Jerry Lee Lewis
Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.
 
Júliusban már majdnem eljutott hozzánk, de akkor közbeszólt a betegség, most viszont jön a kárpótlás: a rock’n’roll egyik szülőatyja, a zongorák réme, a „Gyilkos” becenévre hallgató Jerry Lee Lewis az Arénában bünteti a billentyűket. Jerry Lee sok mindent túlélt karrierje során: 13 éves unokahúgával kötött esküvőjének botrányát, addikciókat, betegségeket, újabb és újabb generációkat és trendeket. A hamarosan 75. (!) születésnapjához érő Jerrynek még pár évvel ezelőtt is volt egy emlékezetes albuma, a Last Man Standing, melyen olyan nevekkel duettezett, mint Neil Young, Bruce Springsteen, Jimmy Page, Ringo Starr, Mick Jagger és Keith Richards – hogy csak néhányat említsünk. Arról a lemezről is biztosan felcsendül néhány dal, nem is beszélve olyan korai klasszikusokról, mint a Great Balls Of Fire, a Whole Lotta Shakin’ Goin’ On, a Breathless és a High School Confidential.
 
Jegyár: 5900–25000 Ft
 
 
 
összeállította: Nagy István
 

https://recorder.blog.hu/2010/09/20/oktoberi_koncertajanlo
2010. októberi koncertajánlók
süti beállítások módosítása