Beach House: Teen Dream

2010.09.20. 08:00, -recorder-

(Sub Pop, 2010)

 

A baltimore-i Beach House-ról négy éve valószínűleg kevesen gondolták, hogy egyedi hangzása és a nagy elődök (Nico, Galaxie 500, Mazzy Star) felemlegetése ellenére egyszer többre fogja vinni, mint hogy kissé fakó, mégis sejtelmesen csillámló gyöngyszem legyen a felvilágosultabb zenei listákon. A gitáros Alex Scally és a francia származású szintetizátoros-énekesnő Victoria Legrand persze már címnélküli debütáló albumukon sem tudták, és nem is akarták eltitkolni, hogy – még ha ez nem is teljesen egyértelmű – együttesük tulajdonképpen popzenét játszik. 2010-ben, Teen Dream című harmadik lemezükön ez most már végleg bizonyossá vált.
 
A 2006-os debütálás csoszogós tempójú és alapvetően napsütötte, mégis különös hangulatú dalait a csilingelő, élénkebb és pozitívabb Devotion album követte 2008-ban. A változás nem túl drasztikus, mégis érezhető volt. A Teen Dreamre azonban kiderült, hogy a duó nemcsak megunta, de ki is nőtte a limitált rajongótáborral bíró lo-fi reménység szerepét, amit az is jól mutat, hogy korábbi kis kiadóját, a Carpark Recordsot a nagynevű Sub Popra cserélte.
 
Elidegenítő váltásról mégsincs szó, az együttes saját bevallása szerint inkább fejlődött (lásd interjúnkat!) Scally és Legrand az élő fellépésekből begyűjtött energiát újrahasznosították, így születhettek meg olyan dalaik, mint a megállíthatatlan Norway vagy a kirobbanó erejű 10 Mile Stereo. Érdekes módon a szintetizátor és gitár álmodozásba ringató hatása nem múlt el náluk teljesen, hanem biztos alapként szolgált a további építkezéshez. A négysávos magnó és a dobgép kétségtelenül sajátos, mégis korlátozott világát azonban egyértelműen maguk mögött hagyták, és nyitottak a nagyobb kiadó biztosította minőségi stúdiókörülmények felé.
 
A két tag között továbbra is fennálló harmónia mutatja, pontosan tudják, hogyan kell tehetségüket kihasználni. Ez a fajta tudatosság és Legrand magabiztos, lenyűgöző hangja éppen elég okot ad arra, hogy ezentúl is érdemes legyen odafigyelni rájuk, bárhol is kötnek ki legközelebb.
 
 
9/10
 
Sugó Lilla

 

http://www.beachhousebaltimore.com/
 

https://recorder.blog.hu/2010/09/20/beach_house_teen_dream
Beach House: Teen Dream
süti beállítások módosítása