2010. szeptemberi koncertajánlók

2010.08.28. 21:37, -recorder-

Jello Biafra a Dead Kennedys nélkül, Alec Empire viszont az újjászervezett Atari Teenage Riot élén jön Budapestre – Bonobo és a Placebo pedig már sokadszorra. Az Eels és a Wilco koncertjéért nekünk kell elmennünk Bécsig.

 

Jello Biafra & The Guantanamo School Of Medicine + Vágtázó Életerő + AMD
West-Balkán, 2010. szeptember 5. 

Aki pár éve megnézte az új frontemberrel koncertező Dead Kennedys budapesti fellépését, az most végre pótolhatja az eredeti énekest is. A politikai akcióiról és vitriolos humoráról is híres Jello Biafra beszédes nevű új kísérőzenekarával, a Guantanamo School Of Medicine-nel érkezik élete első magyarországi fellépésére, a West-Balkánba. Az pedig talán nem is meglepő, hogy a Grandpierre Attila vezette Vágtázó Életerő lesz az egyik előzenekara, hiszen a kaliforniai punkikon annak idején több VHK-lemezt is forgalmazott az Egyesült Államokban. Az est másik előzenekara a magyar hardcore punk legenda, az AMD.

Jegyár: 4300–5500 Ft

 

 

 

Bonobo
Gödör Klub, 2010. szeptember 9.

Simon Green alias Bonobo, a neves brit downtempo szakember már nem először látogat hazánkba. A 34 éves multiinstrumentalista-producer ezúttal nem DJ-szettel, hanem komplett élő produkcióval érkezik, és elsősorban Black Sands című idei lemezét hivatott bemutatni – gyönyörű hangú fekete énekesnője, a napokban szólóalbummal is jelentkező Andreya Triana hathatós támogatásával. Mr. Green basszusgitáron fogja irányítani zenekarát, mely egész biztosan a korábbi Bonobo-lemezekről is előad majd jó pár dalt.

Jegyár: 3900–4900 Ft

 

Eels + Alice Gold
Arena, Bécs, 2010. szeptember 12.

Mark Oliver Everett – vagy ahogy őt oly sokan ismerik: E – rendkívül termékeny időszakát éli. Az 1996 és 2005 között megjelent hat Eels-sorlemez mellé az elmúlt bő egy évben hozzácsapott gyors egymásutánban még hármat: Hombre Lobo című rockalbuma 2009 nyarán jelent meg, ezt követte 2010 elején a már címében is nyomasztó End Times, pár napja pedig napvilágot látott Tomorrow Morning című legújabb munkája is, mely azért mégis sejtet valami reményt és jövőt. A laza trilógia megalkotása mellett még a turnézásra is maradt ideje zenekarával – a rengeteg családi tragédián átesett, szakállas, szomorkás, száraz hangú amerikai gitáros-énekes dalnok fellépése a bécsi Arena szabadtéri színpadán egész egyszerűen kihagyhatatlan. Az előzenekari poszton egy fiatal brit dalszerző-gitáros-énekesnő mutatkozik be, Alice Gold, aki szeptember végén jelenteti meg első kislemezét, Orbiter címmel.

Jegyár: 29 euró

 

Atari Teenage Riot + Saddest Day In Metal
Trafó Kortárs Művészetek Háza, 2010. szeptember 13.

Alig hevertük ki Alec Empire (született: Alexander Wilke, 1972) tavalyi budapesti fellépéseit, máris visszatér hozzánk a berlini fenegyerek, ráadásul most nem is szólóprodukcióval, hanem legendás zenekarával, az Atari Teenage Riottal. A kilencvenes évek meghatározó digital hardcore alakulata tíz év kényszerpihenő után 2010 elején kezdett ismét életjeleket adni, és sokatmondó tény, hogy visszatérő turnéjukon Alec és társai már pár új szerzeményt is előadnak (az Activate! című számot stúdióverzióban is publikálták), ami nemcsak rövid távú összeállást vetít előre. Az ATR előtt Pándi Balázs új szólóprojektje, a Saddest Day In Metal hallható, úgyhogy érdemes időben a helyszínre érkezni.

Jegyár: 2200–2800 Ft

 

Placebo + EZ Basic
Papp László Budapest Sportaréna, 2010. szeptember 15.

A Black Market Music ezredfordulós turnéja óta a Placebo mindegyik albummegjelenése után koncertezett Magyarországon (a 2006-ban például kétszer is!), és ezt nagyon kevés külföldi sztárzenekar mondhatja el magáról. A tavalyi Battle For The Sun album anyagát már bemutatták a 2009-es Sziget Fesztiválon – aki arról a műsorról lemaradt, ezúttal pótolhat, aki meg ott volt, most repetázhat az „intimebb” méretre szűkített Sportarénában. Az együttesnek jót tett a vérfrissítés: a fiatal amerikai dobos, Steve Forrest leigazolása óta Brian Molko és Stefan Olsdal is új lendületre kapott. Az előzenekar a magyar indie színtér egyik legjobb együttese, az EZ Basic trió lesz, mely nemrégiben megjelent Hello Heavy című második albumát egy jeles brit hangmérnökkel, George Shillinggel (Primal Scream, My Bloody Valentine, The Fall stb.) készítette.

Jegyár: 9900–19900 Ft

 

Wilco + John Grant
Gasometer, Bécs, 2010. szeptember 23.

A dalszerző-gitáros-énekes Jeff Tweedy zenekara, a Wilco ennél közelebb nem nagyon kerülhet Magyarországhoz, úgyhogy szinte kötelező ellátogatni szeptember 23-án a bécsi Gasometerbe. Az 1994 óta működő együttest jelentősége tekintetében sokan a Radiohead amerikai megfelelőjeként emlegetik, ami egyrészt nyilván megtisztelő, másrészt viszont nem igazán helytálló, hiszen Thom Yorke-ékkal ellentétben a chicagói szextett zenéjébe – már csak származási helye miatt is – megférnek alt.country, folk-rock és Americana hatások is, leginkább Neil Young irányából, míg a gitárhangzás sok esetben a Televisiont idézi. A tavalyi Wilco (The Album) 2010-re áthúzódó turnéjának bécsi állomásán Tweedyék előtt még egy remek amerikai dalszerző-énekes is színpadra lép: John Grant, a 2004-es feloszlása előtt kétszer Budapestig is eljutó denveri Czars együttes egykori frontembere, akinek most áprilisban jelent meg első szólólemeze, a Midlake tagjaival rögzített gyönyörűséges Queen Of Denmark.

Jegyár: 26 euró

 

 

összeállítás: Nagy István

https://recorder.blog.hu/2010/08/28/szeptemberi_koncertajanlo
2010. szeptemberi koncertajánlók
süti beállítások módosítása