„Hatalmas bulik, ócska hétköznapok, sírás, és még több nevetés” – Itt a Fiúk új albuma, a Szobák felett

2024.03.06. 10:21, srecorder

fiuk3.jpg

Nagy szintet lépő nagylemezzel jönnek a Fiúk, akik a slágeres, r'n'b-s, neosoulos indiepopot egy dögös, húzós, és kifejezetten rockos irányba vitték el az eddigi legerősebb, második albumukon. Premier!

„A lemez egy év alatt készült el, a dalok más és más módszerrel születtek meg: éjszakai borozós demók, közös szessönök és egy vidéki alkotótábor eredménye a Szobák felett. Mivel két éve nem adtunk ki nagylemezt, szerettük volna, ha minél színesebb lesz az új korong, úgy gondoljuk, hogy sikerült is. A lemez magját vitathatatlanul a Dohány utcai közös együttélés adja, nem véletlenül a Dohány 28 jött ki először róla” – mesélték a srácok. „Ez az együttélés nemcsak zeneileg tett hozzá a lemezhez, hanem minden létező emberi módon, amit csak el tudsz képzelni: hatalmas bulik, ócska hétköznapok, sírás, de annál több nevetés, és minden, ami miatt akár utálhatnánk is egymást. Jobban összezártunk ebben az időszakban.”

Fiúk 2018 őszén alakult, fél évre rá debütáltak az első dalukkal, majd jött a Mivanveletek EP, ami grúvos, slágeres, helyenként szaxofonos és zongorás számokban szólt az éjszakai életről, kicsit kelet-európásan, kicsit amerikásan. Első nagylemezükről már Hundred Sins írt nekünk kritikát, aki még az anyukája Spotify-playlistjéhez is hozzáadta a Velem egyedül-t. „Annak ellenére, hogy könnyen fogyasztható popról van szó, ennek a Népszínház utcai boybandnek van egy tipik felismerhető dallamvezetése és stílusa, ami miatt különbözik a többi fiúcsapattól. Talán a precízen megírt dalokban található az erejük, mind a kilenc szám olyan catchy, hogy az egész album elférne a legtöbb rádióállomáson és zenecsatornán, rotációban” – írta a fiatal generáció meghatározó producere.

MÉG ANYUKÁM SPOTIFY-PLAYLISTJÉHEZ IS HOZZÁADTAM - HUNDRED SINS AJÁNLJA A FIÚK ALBUMÁT

Ezek után a 2022-es, 6363-vel közös slágert is hozó, Ha neked nem című EP azzal mutatott újat, hogy ha nem is zúzós, de kifejezetten karcos, rockos számokkal nyitott, a Szobák felett pedig ezt a vonalat viszi tovább, de úgy, hogy közben többfelé is tágítja a Fiúkra jellemző sokszínűséget. „Sokkal tudatosabban gondolkoztunk ennek a lemeznek a megírásában, az elejétől fogva az volt a cél, hogy minden dalnak meglegyen a saját arculata, és a dalokon belül is sokkal több agyalás volt a hangszereléseken, mint eddig bármikor. A kedvencem a Trafikos című dal refrénje: „Nekem apám azt mondta, hogy egy jó fiúnak soha nincs bocsánat, a fiúk nem hibáznak / a férfiaknak nem fáj az élet, nem fáj, hogyha tévednek, csak továbblépnek” Először egy rockos moodban érkezik meg, dübörgős punk dobolással, másodszor viszont egy outroként, gospeles zongorakísérettel, közösen énekelve – a kétfajta hangszerelési forma nagyon más kontextusba helyezi a szöveget” – mondta a dalszövegeket is író frontember, Bíró Bence, aki szerint a Szódás a lovát is megér egy misét, ha az izgalmas eklektika a téma. „A dal közepén Levi bejátssza a Für Elise zongoratémáját gitáron, majd átmegyünk mulatós lüktetésre. Ehhez nem is fűznék hozzá többet.”

Sőt: a lemezre a Járom az utam című Vámosi János-örözöldet is feldolgozták, és egyáltalán nem lóg ki a Szobák felett-ről. „Imádunk nótázni a srácokkal, legyen szó népdalokról, sanzonokról vagy bármiről, amit bormámorosan lehet összeborulva énekelni. Még nem volt készen a lemez fele se, de biztosak voltunk benne, hogy ezeknek a pillanatoknak emléket kell állítani egy ehhez méltó dalban. Vámosinak a Járom az utam című dala több, mint tökéletesnek bizonyult – szerintünk gyönyörű dal és nagyon jó támasza a lemeznek.”

Belső frusztrációk, megkérdőjelezett férfiszerepek, dögös basszusgrúvra ültetett lakhatási kesergő, vagy bulizós majdnem-ska a halálról – ezek mind pompásan megférnek egymás mellett a lemezen, ami a Ha neked nem után újból Zwickl Ábel hangmérnök-producerrel készült. „Ő készíti a dalokat a rögzítéstől a mixen keresztül a masterig. Hozzá már nagyjából 90%-os demókkal érkezünk, Ábel pedig tűpontosan érzi, hogyan kell kitekerni belőlünk a maradék 10%-ot. Remek füle van ahhoz, hogy melyik részünket kell hajtani, hogy végeredményként azt halljuk, amit szeretnénk. Innen is hatalmas pacsi neki!”

fiuk2.jpg

A Fiúk március végén indul első, önálló vidéki turnéjára (Miskolc, Győr, Pécs, Debrecen, Szeged, Sopron), amire az alterpopos Damara is elkíséri őket. A lemezbemutató turnét Pesten, az eddigi legnagyobb koncertjükön, az Akvárium nagytermében zárják, ahol az ötödik születésnapjukat is megünneplik. Előttük a szintén sokféle helyről merítő, alteros Máklikőr melegít. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Fiúk a Facebookon. Instagramon.

Fotók: Kevin Campean.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/03/06/itt_a_fiuk_uj_albuma_a_szobak_felett
„Hatalmas bulik, ócska hétköznapok, sírás, és még több nevetés” – Itt a Fiúk új albuma, a Szobák felett
süti beállítások módosítása