Premier! THe pUnch: Crystal Mountain

2019.05.29. 13:00, Gaines

punch.png

A magát a deep-psych-art-hypnogroove szcénába soroló THe pUnch 2015 végén jött ki debütáló albumával, majd hosszabb hallgatás után, új eszközökkel és hangzásokkal kísérletezve rukkoltak elő a From EP kétszámos kislemezzel. A Crystal Mountain ezt az irányvonalat folytatja, öt dalt fűzve sorba egyetlen hömpölygő-áramló, pszichedelikus és progrockos, hol gitáralapú, hol billentyűket előtérbe toló folyammá, amely így több lesz a részei összességénél. Premier!

A 24 perces medley tehát a From EP-ben kikísérletezett szintetizátor-, orgona-hangzások, lüktető dobok és basszusok, valamint atmoszférikus gitárhangzások még érettebb egyvelege: egy hét- és egy közel tízperces szerzemény foglal keretbe három rövidebb számot, de nem szakítják meg lekeverések, dalok közötti szünetek a flow-t, így a lemez dinamikai váltásai is organikusabbak, nagyobb ívben, léptékben értelmezhetők. A kérdéseket, amelyek az alkotás során izgatták a zenekar fantáziáját, Jim (ének, basszusgitár) foglalja össze a Recordernek:

“Milyen mélyen szeretnél megismerni valakit? Előfordult már, hogy eljutottál valaki lelkében a legvégső, legmeghatározóbb motivációjáig? A Crystal Mountain egy bonyolult lélek egymásnak ellentmondó, mégis egységes egészt alkotó rétegein keresztül történő utazás, melynek vége annak a magjában meghúzódó csalfa, még derengő, de már töredező emlék halványuló imádata. A komplex és hosszú kompozíció különböző hosszúságú részei ritmikai, tempó- és hangzásbeli gazdagság segítségével festik meg érzelmek sokaságát a felszínen elterülő nyugalomtól, a mélyebben rejlő félelmek és bizonytalanságok útvesztőjén át a céltudatos haladás és fejlődés iránti szenvedélyt, és egy üresedő szív magányra való eszmélését, amiből kiút csak egy felé található. A stabilitás, a központ áthelyezésével egy külső pontból a legbelsőbe - azáltal, hogy követjük a szálat, ahonnan fakadunk, és megismerjük, hogy mi az, ami fakad belőlünk, és abból építeni tovább a világot ál-célok és ál-eszközök felismerése és teljes kiiktatása által.”

A THE PUNCH KÉT HETE FELLÉPETT AZ ELLÁTÓHÁZBAN, MI PEDIG JÓL LEFOTÓZTUK

A medley-hez kísérőfilm is készült a Majdnem Híres Rocksuli és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködésének jóvoltából. A zenei videót Czene Márta doktori hallgató rendezte, Révész László László témavezetésével és osztályának hallgatóival, Somhegyi Enikővel és Horváth Marcell Márkkal. A képek laza asszociációban kapcsolódnak a szöveghez és a zenéhez. „Inkább hangulatokat, arcokat és fényeket látunk, mint eseményeket, melyek összességükben mégis történetszerű hatást keltenek. A képek és folyamatok terének és idejének bizonytalansága, a gyorsaság és lassúság folyamatos dinamikája éppúgy reflektál a Crystal Mountain témájára, mint az időtartamában is rendhagyó formájára” – fogalmazza meg a zenekar.


a THe pUnch legközelebb június 7-én koncertezik a Gólyában, este 8-kor, a FLOO zenekar társaságában. a buli ingyenes, becsületkasszás, Facebook-eseményoldal


és akkor irány az üveghegy, meg ami még azon is túl van, a THe pUnch új zenei egyvelegével:

a zenekar Facebook-oldala

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_20.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/05/29/premier_the_punch_crystal_mountain
Premier! THe pUnch: Crystal Mountain
süti beállítások módosítása