Itt a Hangfoglaló Program – A zenei export legizgalmasabb időszaka

2019.05.22. 09:00, trecorder

rec072_ascap_delegacio_650.jpg
A HOTS – Hungarian Oncoming Tunes könnyűzenei exportiroda sűrű és tartalmas időszakot tudhat a háta mögött. Az elmúlt hetekben előfordult, hogy tíz napon belül öt szakmai programon képviseltette magát magyar delegáció koncerteken, panelbeszélgetéseken és előadásokon, workshopokon.

A Sharpe Musicra idén tizenhét fiatal menedzser utazott a HOTS képviseletében, illetve Horváth Máté (Dürer Kert) is részt vett az országhatárokon túlmutató koncertszervezési stratégiákról szóló panelbeszélgetésen – Nik Fischerrel (One of a Million Festival/Glad We Met) és Andraž Kajzerrel (MENT) közösen. A szakmai konferencia előadásai és panelbeszélgetései a delegáltak számára tökéletes terepet nyitottak az információszerzésre és kapcsolatépítésre, olyan up-to-date folyamatokba és szakmai diskurzusokba tudtak így belekapcsolódni, amelyek saját munkájuk proaktív továbbgondolásában is segítségükre lehetnek.

A jazzahead!-en körülbelül 60 ország több mint 3000 szakmai résztvevője jelent meg idén, hiszen ez a vásár Európa legnagyobb jazz-zenével foglalkozó expója is egyben, amelyet tizennegyedik alkalommal rendeztek meg Brémában. A HOTS először volt jelen a jazzahead!-en, ahol a partnerország idén Norvégia volt, de Dél-Európa és a Baltikum országai is erőteljes hangsúllyal szerepeltek. A HOTS és a Budapest Music Center közös standján Grencsó István, Borbély Mihály, Palotai Csaba, Párniczky András, Lukács Miklós, Gyémánt Bálint, Gadó Gábor és Dresch Mihály BMC Recordsnál megjelent lemezei képviselték a magyar jazz élvonalát.

A poznani Spring Break idén teltházat hirdetett, a magyar fellépők (Belau, Jónás Vera, The Devil’s Trade) is az érkezés után tudták meg azt, hogy a pénteki koncertnapra már nem lehet jegyekhez jutni, így mindegyikük elég bizakodóvá vált az estével kapcsolatban. Az INES#talent program részeként Bali Dávid HOTS-vezető is részt vett a showcase bubble-ről folytatott párbeszédben. A téma a fejlődő országok piacain egyre nagyobb számban jelentkező showcase jellegű események kártékony hatásai és ezek kivédési lehetőségei voltak – a beszélgetés elérhető lesz a fesztivál YouTube-csatornáján.

A Liverpool Sound City-re idén szintén két hazai előadó kapott meghívást – Jónás Vera és a Platon Karataev is nagy sikerrel adott koncertet Liverpoolban. Ugyan a showcase események java része szabadjelentkezéses elven működik, a Liverpool Sound City-re viszont a HOTS shortlistje alapján válaszottak a szervezők zenekarokat.

/ Platon Karataev

rec072_platon_karataev_liverpool_650.jpg 

Az ASCAP Expót a világ legnagyobb dalszerzővásáraként tartják számon, idén Magyarországot a nyitóképen szereplő Nagy Eszter (Myra Monoka), Kedves Péter (Belau) és Várallyay Petra képviselte. Nagyon fontos lehetőséget jelentettek a delegáltak számára a one-on-one sessionok és mindaz a szakmai mentorálás és útmutatás, amelyet személyre szabva zenei producerektől kaphattak.

cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2019/05/22/itt_a_hangfoglalo_program_a_zenei_export_legizgalmasabb_idoszaka
Itt a Hangfoglaló Program – A zenei export legizgalmasabb időszaka
süti beállítások módosítása