Szaporodnak az illegális rave-ek, ám a rendőrség éber

2018.03.06. 18:17, RRRecorder

illegal_rave.jpg 

Megduplázódott az engedély nélküli bulik száma, a rendőrség pedig a korábbinál fejlettebb hírszerzési eszközöket alkalmaz. Ha ez nem elég, jönnek a rohamrendőrök.

Az illegális rave-ekre - úgy zeneileg, mint tágabb kulturális értelemben - már régóta nagy nosztalgiával szokás emlékezni, de most úgy tűnik, újra eljött ezek kora. A Telegraph azt írja, hogy egy év alatt majdnem megduplázódott azoknak az engedély nélküli buliknak a száma, amikről a rendőrség tudomást szerzett: 2016-ban 70 ilyen volt, 2017-ben már 133.

Ennek persze nem a nosztalgia az oka, hanem sok tényező együttes hatása. Egyrészt az, hogy rengeteg klub zárt be a dzsentrifikáció és egyéb okok következtében. A Guardian a témáról szóló cikkében szerepel az a sokat idézett adat, hogy 2005 és 2015 között a londoni klubok száma kevesebb mint felére csökkent. 2015 óta 3%-kal esett vissza a helyek száma. (A probléma kezelésére a 2016-ban megválasztott londoni polgármester, Sadiq Khan külön odafigyel, az éjszakai élettel foglalkozó külön "night czart" is kinevezett, illetve törvényjavaslattal kívánja elérni, hogy az ingatlanfejlesztők vegyék figyelembe egy új beruházás tervezésénél a környéken lévő klubok érdekeit is - tehát például nekik kell megoldaniuk a hangszigetelést.)

A költségek (például a bérleti díjak) növekedése miatt a még meglévő klubok folyamatosan emelni kényszerülnek az italok árát, annyira, hogy egy, a Telegraph által idézett fogyasztóvédelmi csoport szerint sokak számára ma már megfizethetetlen luxusnak számít meginni egy kocsmában egy sört. A terrorfenyegetés miatt bevezetett biztonsági intézkedések - amik persze a klubba járók védelmét szolgálják - szintén riasztóan hathatnak: sokan nem élvezik, ha például egy koncertre menet "repülőtéri szintű, megalázó biztonsági vizsgálaton" kell átesniük, írja a lap.

Az engedély nélküli bulik száma a rendőrség éberségének fokozódásával járt. A korábbinál fejlettebb hírszerzési módszereket használnak, például online megfigyelést. A rendőrség "igyekszik megtudni, kik szervezik a bulikat és ők hol élnek", aztán különféle taktikákkal megpróbálják elvenni a kedvüket a buli megrendezésétől - írja a Guardian, a taktikákat sajnos nem részletezve. Ha mindezek ellenére megtartják a rave-et, a rendőrség lezárja az utakat, és a rohamrendőrség kutyás egységeinek bevetésével oszlatja fel ezeket. A dílereket pedig drogfogyasztónak álcázott rendőrök próbálják lebuktatni. A Telegraph cikke összefoglalja az elmúlt évek nagyobb botrányait: több ilyen rave-oszlatás torkollott a rendőrség és a bulizók közötti összecsapásokba, tömeges erőszakba és letartóztatásokba.

(A cikket nyitó fotó készítője: Tequinox_023)

Címkék: rave
https://recorder.blog.hu/2018/03/06/szaporodnak_az_illegalis_rave-ek_am_a_rendorseg_eber
Szaporodnak az illegális rave-ek, ám a rendőrség éber
süti beállítások módosítása