Gyógyszer-túladagolásba halt bele Tom Petty

2018.01.22. 11:17, RRRecorder

A család azért hozta ezt nyilvánosságra, hogy segítse az opioid fájdalomcsillapítókról szóló társadalmi vitát, és talán életeket mentsen.

2017 októberében hunyt el Tom Petty, az amerikai rockzene egyik legnépszerűbb képviselője (lásd részletes nekrológunkat). Halála okát azonban csak most hozták nyilvánosságra. Szervezetében rengeteg gyógyszert találtak, ezek okozták azt, hogy szívének és tüdejének működése is leállt: Fentanyl, Oxycontin, Xanax fájdalomcsillapítók. Restoril altató és Celexa antidepresszáns.

Tom Petty özvegye és legidősebb lánya, Dana és Adria Petty egy közleményt írt erről, hogy ezzel is segítsék az "opioid válságról" szóló társadalmi párbeszédet, és talán ezáltal életeket is mentsenek. Az opioid tartalmú fájdalomcsillapítók túladagolása majdnem kétszer annyi halálos áldozatot követel az Egyesült Államokban, mint a heroin. Gyógyszer-túladagolásba halt bele Michael Jackson és Prince is, vagy 2017-ben Lil Peep, a 21 éves rapper. Az opioid válságról magyarul részletesen itt lehet olvasni.

Dana és Adria Petty közleményében azt írja (részletek):

Tom Petty több betegségtől is szenvedett: tüdőtágulat, térdproblémák és ami a legfontosabb, csípőtörés. Súlyos sérülése ellenére ragaszkodott hozzá, hogy megadja a rajongóinak azt, amire vágynak, és végigjátszotta 53 koncertből álló turnéját, amitől az állapotában jelentős romlás következett be. Úgy érezzük, hogy azért adagolta túl szándékolatlanul a gyógyszereket, mert a fájdalom már elviselhetetlen volt számára. Biztosak vagyunk abban, és ebben a halottkém is megerősített minket, hogy egy szerencsétlen baleset történt.

Tudjuk, hogy a hír nyilvánosságra kerülése újabb vitát generál majd az opioid válságról, és reméljük, hogy ez az elkerülhetetlen és egészséges vita talán életek megmentéséhez vezet. Azok, akik túladagolják magukat, gyakran egy valós fájdalom kezeléséből indulnak (értsd: nem kábítószerként szedik a gyógyszereket - a szerk.), vagy egyszerűen nincsenek tisztában ezeknek a gyógyszereknek a hatásaival és halálos fenyegetésével.

A dolgok pozitív oldala, hogy bizonyosak lehetünk abban, hogy Tom Petty fájdalommentesen távozott, miután legutoljára még azt csinálta, amit a legjobban szeretett: lojális rajongóinak zenélt páratlan zenekarával, 40 évesnél hosszabb pályájának legnagyobb turnéján. Élete utolsó napjaiban rendkívül büszke volt erre.

Címkék: tom petty
https://recorder.blog.hu/2018/01/22/gyogyszer-tuladagolasba_halt_bele_tom_petty
Gyógyszer-túladagolásba halt bele Tom Petty
süti beállítások módosítása