Életútját összegző albummal tér vissza Goldie

2017.04.25. 13:48, Frontrecorder

goldie.jpg

Közel tizenyolc év után jelentkezik új stúdiólemezzel a jungle/drum'n'bass egyik úttörője és vezéralakja, Goldie: The Journey Man című júniusban megjelenő dupla albumán szándéka szerint eddigi személyes életútját és zenei munkásságát összegzi. Közben, az idei Record Store Day-re kiadta legismertebb számának új verzióját, Burial remixével

A graffitisből lett dj-producer nemcsak a dobbasszus zenék egyik legjelentősebb pionírja és legismertebb képviselője, de hazájában, Nagy-Britanniában ma már közismert médiaszemélyiségnek, illetve köztiszteletben álló - 2015-ben a Brit Birodalom Rendje tagjának választott - polgárnak számít. Zenei pályája a kilencvenes évek kezdete óta tart, 1995-ben megjelent debütáló albuma, a Timeless a címének megfelelően műfajának időtlen klasszikusa, Metalheadz nevű kiadója a mai napig a műfaj erős bástyája, eddigi utolsó stúdióalbumán, az 1998-as Saturnz Return-ön közreműködött David Bowie, Noel Gallager és KRS-ONE is, szóval bőven van mire visszatekinteni. Megtette ezt már korábban; 2013-ban diszkográfiájának kiemelkedő darabjait válogatta össze (The Alchemist: The Best of Goldie 1992–2012), majd 2014-ben zenei hatásait prezentálta tripla mixcédén (a Ministry Of Sound Masterpiece-sorozatában), és most újra összegez, méghozzá egy "legacy" albummal. Goldie néven jegyzett harmadik stúdiólemeze, mely közel tizennyolc év kihagyás után, idén június 16-án érkezik, az eddig megtett, gazdag életút zenei lenyomatának készült, ahogy a címe is jelzi: The Journey Man. Goldie elmondása szerint ebben a lemezben benne van minden élmény, tudás, tapasztalat, ami formálta őt, és azzá tette; ami, ezért úgy tekint az anyagra, mint zenei örökségének manifesztumára. Kicsit kevésbé nagy szavakkal mi inkább azt mondanánk - egyúttal remélve, hogy ez a hagyaték-dolog nem azt jelenti, ez az utolsó lemeze -, hogy egyfajta zenei portréja lesz ez. Az ambíciózos lemezt egyébként hét éves előkészítő munka előzte meg, és végül tavaly nyáron Ázsiában került rögzítésre. Íme a két részre tagolt, több közreműködőt - köztük Goldie feleségét - felvonultató The Journey Man számlistája és a borítója:

PART ONE:

1. Horizons ft Terri Walker & Swindle
2. Prism
3. Mountains
4. Castaway
5. The Mirrored River
6. I Adore You (Goldie vs. Ulterior Motive)
7. I Think Of You
8. Truth ft José James

PART TWO:

9. Redemption
10. Tu Viens Avec Moi?
11. The Ballad Celeste
12. This Is Not A Love Song
13. The River Mirrored ft Terri Walker
14. Triangle
15. Tomorrow’s Not Today
16. Run Run Run

tjmcover.jpg


a legfrissebb közzétett dal, a dzsesszfunkos Castaway:




a sötét sci-fi drum'n'bass Prism:




és az első hivatalos single, az énekes I Adore You szívszorongató videója



Az Idei Record Store Day egyik bombája volt a Goldie karrierjét megalapozó, a jungle egyik kikezdhetetlen alapművének számító Inner City Life újrakiadása, rajta az eredeti verzió leporolása mellett Burial remixével, amelynek természetesen néhány énekfoszlányt leszámítva nem sok köze van az alapanyaghoz, inkább a jungle és Goldie gyökerei előtti tisztelgés:

Címkék: goldie
https://recorder.blog.hu/2017/04/25/eletutosszegzo_albummal_ter_vissza_goldie
Életútját összegző albummal tér vissza Goldie
süti beállítások módosítása