Hétvégén debütál a Pont fesztivál, az egyetemes szellemi örökség fesztiválja

2017.03.29. 08:59, rerecorder

pont_guessous.jpg

A héten indul a Budapest Tavaszi Fesztivál, amelynek keretén belül idén debütál a Budapest Ritmo mögött is álló Hangvető által szervezett Pont fesztivál, ahol nemcsak koncertek, hanem különböző, az UNESCO szellemi örökség listáján egyaránt helyet kapó programok is szerepelnek majd.

Stílszerűen speciális helyszínen, nem mindennapi körülmények között tartották meg a különlegesnek ígérkező Pont fesztivál sajtótájékoztatóját. A Budapest Makery nevű étteremben a szervezők ismertetője és a fesztivál bemutatása közben minden jelen lévő sajtósnak lehetősége nyílt arra, hogy az étteremre egyébként is jellemző módon saját maga elkészítse az azeri Novruz tavaszünnep tradicionális fogását, a töltött, sült halat, a Sabzi Polo ba Mahit, majd el is fogyassza azt. Ezt követően Mudzsiri Szevindzs Dzsafar, a Hajós utcában található Marquis de Salade azeri, orosz étterem tulajdonosa mutatta be bővebben a térség legfontosabb ünnepének a Novruznak a szokásait, miközben mugam zene és tuvai torokének szólt a hangfalakból. Ebben a bő egy órában pedig benne is volt mindaz, amit a kétnapos fesztivál ígérhet a látogatóknak.

Az e hét szombat-vasárnapján a Várkert Bazárban helyet kapó rendezvény ugyanis amellett, hogy kifejezetten a különböző népek szellemi örökségeinek bemutatását célozza (idén a türk hagyományokra és a közép-ázsiai régióra fókuszálva), egyben a lehető legtöbb esetben szeretné aktívan bevonni a programokra kilátogató közönséget is. Ahogy a fesztivál honlapján is olvasható: nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minden generáció érdeklődését felkeltsék, így a napközbeni programok között megtalálhatóak lesznek a különböző közép-ázsiai kézműves hagyományok, a török és türkmén szőnyegcsomózás, a nemezelés, a különböző tradicionális hangszerek kipróbálása ugyanúgy, mint a hagyományos török kávé kóstólása, közép-ázsiai mesemondás vagy épp solymászati bemutató.

pont_huun-huur-tu_4.jpgEste pedig a zenéé lesz a főszerep, ami a Pont fesztivál esetében egyáltalán nem különül el élesen a program többi részétől, hiszen, ahogy Weyer Balázs a Hangvető programigazgatója is elmondta, a zene és gasztronómia, illetve egyéb szellemi kulturális örökségek kapcsolata nagyon fontos, amit jól jelez az is, hogy az UNESCO már említett listáján együtt szerepelnek ezek az örökségek. A Várkert Bazárban fellép majd a Kodály-módszer alapjaiban fontos szerepet játszó csuvas népdalokat és más Kodály gyűjtéseket előadó Vizeli Balázs és zenekara, kiegészülve Navratil Andreával és Demeter Lászlóval. Előbbi énekesnő részt vett Berecz Andrásnak azon az 1998-as csuvasföldi útján is, amiről Sürü erdőn át.. címmel készült dokumentumfilm, aminek első fél óráját is a fesztiválon mutatják be először. Őket szombat este az a Malik Mansurov követi, aki az azeri mugam zene egyik legnagyobb alakja és egyben az annak alapját adó húros hangszer, a tar mestere. Az improvizációnak és a hagyományoknak egyszerre teret adó műfajt kvartett formációban hallhatjuk majd a fesztiválon.

Vasárnap a Guessous Mesi Trió magyar és török hagyományt bemutató dalokkal érkezik a Junior Prima díjas névadó vezetésével, őket pedig a  tuvai torokéneklés világhírű és már nálunk is többször fellépett szereplője a Huun-Huur-Tu követi majd, akik ráadásul torokéneklés workshopot is tartanak majd a fesztivál szombati napján. Ha valaki ki szeretné próbálni avatott mesterek segítségével ezt a nem mindennapi, ősi erejű technikát, akkor mindenképpen regisztráljon előre a fesztivál honlapján. Ez ugyan korlátozott számú, de a vasárnap délutáni élő xilofon workshop is izgalmasnak ígérkezik.

Ennyiből talán jól érzékelhető a fesztivál szellemisége, ami ráadásul tényleg odafigyel a részletekre, hiszen az ősi magyar kulturális kapcsolatokon túl azért is esett a választás erre a régióra, mert a fesztivál időpontja egybe esik a már említett Novruz utolsó hetével. A jövőben persze minden évben más és más fókuszt kap majd a Pont fesztivál, úgyhogy ha minden jól megy újabb nagyon érdekes és értékes programmal bővül a hazai fesztiválkínálat.

További részletek a fesztivál oldalán.


Huun Huur Tu - Orphan's Lament

Berecz András, Navratil Andrea és Demeter László (a Kobzos Együttes tagjai) a Forrás Galériában:
 

Guessous Majda Mária - Hungarian and Turkish army songs (Vágják az erdei utat, Yemen türküsü): 

https://recorder.blog.hu/2017/03/29/hetvegen_debutal_a_pont_fesztival_az_egyetemes_szellemi_orokseg_fesztivalja
Hétvégén debütál a Pont fesztivál, az egyetemes szellemi örökség fesztiválja
süti beállítások módosítása