EP-premier! Muck Éva: Born Free

2017.03.03. 10:30, rerecorder

muck_eva_650.png

Muck Éva egészen különleges EP-vel mutatkozik be, az instrumentális, soulos-jazzes, friss megszólalású anyag a basszusgitár játékossága köré épül és minőségben ott van Esperanza Spalding, Meshell Ndegeocello vonatkozó munkái közelében. 

A 23 éves egyetemista két éve egy nemzetközi versenyt – a Queen Of Strings (Húrok Királynője) című – nyert meg a legjobb basszusgitáros kategóriában. A zenészt 900 versenyző közül választotta meg a világ legjobbjának a szakmai zsűri, amelynek például tagja volt Prince egykori basszusgitárosnője, Nik West. A Queen Of Strings megmérettetésre így emlékszik vissza a Muck Éva: „ez a verseny óriási szakmai elismerés volt, hiszen a legnagyobb példaképeimtől kaptam pozitív visszajelzést. Önbizalmat és bátorságot adott ahhoz, hogy a saját szerzeményeimmel is kiálljak a színpadra. Érdekes viszont, hogy itthon sokan még ma is elkerekedett szemmel néznek rám, ha kiderül, hogy lány létemre basszusgitározom. Pedig nincs olyan, hogy férfi vagy női hangszer, és nem számít, hogy kisebb a kezem vagy az, hogy milyen a külsőm. Csak az számít, hogy a basszusgitár kilép a háttérből és kísérőhangszerből főszereplővé válik a dalaimban.”

A basszusgitáros a Born Free című – a Cseh Tamás Program támogatásával most megjelent – bemutatkozó EP-jén saját szerzeményeit adja elő, de közben már első nagylemezén is dolgozik. Lényegében annak beharangozója a mostani kiadvány, amelyen a három instrumentális dalban a hangszer játékossága a főszereplő. A sokrétű szerzeményekben ott a jazz, a funk, a pop, a hiphop, a drum’n’bass hatása, ugyanakkor mindegyikből sugárzik a zenész egyénisége is. Muck Éva így mesél a címadó dalról és a többi szerzeményről: „a Born Free című dalt a szabadságszeretetem inspirálta, ami nagyon jellemző rám. Igazi örömzene, játék a ritmusokkal. Remélem, hogy átjön az a felszabadult hangulat, amit szeretnék átadni. A Bring That Beat Back a fűszer a kislemezen, játék a basszus és a dob között. Többféle stílus hatása érhető benne tetten, ezért némileg összetettebb szerzemény. A harmadik, a Hypnose pedig egy lassabb tempójú, „beleülős”, elmélázós dal, de itt is figyeltem arra, hogy könnyen befogadható legyen. Tisztában vagyok azzal, hogy rétegzenét játszom, de remélem, hogy a dalaim megtalálják a maguk útját az erre fogékony közönséghez.”

muck.jpg


Muck Éva zenészcsaládba született, hiszen szülei Muck Ferenc szaxofonos és Király Éva énekesnő. Amikor a családba megérkeztek a hármas ikrek – Éva és két fiútestvére –, egyértelmű volt, hogy megszerettetik velük a zenét, de a szakmától igyekeztek megóvni őket. A basszusgitáros eleinte klasszikus zongorát tanult, majd kamaszkori lázadásból, hirtelen ötlettől vezérelve váltott mostani hangszerére, aztán hamar kiderült, hogy mégis szülei nyomdokaiba lép és zenész lesz. Mestere az ország egyik legelismertebb basszusgitárosa, Szappanos György. A Queen Of Strings versenyen elért győzelme után Muck Éva még komolyabban vette a zenét, de közben folytatta egyetemi tanulmányait is az ELTE-n, ahol tavaly diplomázott. Jelenleg a Corvinus Egyetem mesterképzésének hallgatója. 

az egészen remek Born Free című soulos-jazzes EP: 


nyitókép: Viszlay Márk

Muck Éva oldala
Muck Éva Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2017/03/03/ep-premier_muck_eva_born_free
EP-premier! Muck Éva: Born Free
süti beállítások módosítása