18+ Az ördöggel táncol a brutális grime-klipben NoLay

2017.02.15. 14:00, rerecorder

nolay.jpg

Az ismét izgalmas londoni grime-színtérről épp nemrég jelent meg egy nagy összefoglaló cikk a Recorderen, ebben a szcénában alkot a dél-londoni NoLay is, aki március elején adja ki This Woman című bemutatkozó albumát. A debütlemezt vezeti fel a Dance With The Devil című klipes dal, amelyben az mc a családon belüli erőszak súlyosságát és szégyenletes statisztikáit mutatja be. Brutális videó.

NoLay a grime második hullámában tűnt fel 2005-ben, amikor a stílus először vált népszerűvé. A görög-ciprusi, kubai és karibi felmenőkkel rendelkező mc azóta közel húsz kislemezt, több EP-t, több mint fél tucat mixtape-et jelentetett meg, de hivatalos nagylemezt még nem. A március 10-én érkező This Woman majdnem pont egy évvel azután jelenik meg, hogy NoLay túlélt egy autóbalesetet, ami miatt több napig kritikus állapotban kezelték. Új klipjében a családon belüli erőszakra hívja fel a figyelmet, a Dancing With The Devil egy meggyilkolt nő "szemszögéből" mesél el egy történetet, amiben a nő azt hitte, hogy partnere erőszakos viselkedése "majd biztosan megváltozik." A videó különböző (valószínűsíthetően brit) statisztikákkal indít: minden negyedik nő és minden hatodik férfi családon belüli erőszak áldozata (ebben a statisztikában azok is szerepelnek, akiket közvetve érint a probléma), világszerte a nők 35%-a szenved el fizikai és/vagy szexuális erőszakot és hetente átlagosan két nőt ölnek meg családon belüli erőszakkal. NoLay a klip elején összeverve, remegő kézzel veszi fel a mobilját és nyugtatja meg anyját: "igen anyu, jól vagyok." Aztán persze látjuk, hogy mennyire nincs jól. A Dancing With The Devil erőteljes videója konfrontál, bőven akad benne erőszak és véres sebhely - ezzel a tudattal kattints.

a családon belüli erőszak brutális statisztikáit is soroló videó, amelyet Marika Godwin és JoashJovis Music kollektívából rendezett, NoLay szinopszisa alapján

https://recorder.blog.hu/2017/02/15/18_az_ordoggel_tancol_a_brutalis_grime-klipben_nolay
18+ Az ördöggel táncol a brutális grime-klipben NoLay
süti beállítások módosítása