Újra együtt énekelt az ABBA

2016.06.07. 09:00, prerecorder

2014abba_getty3136014_10060314_article_x4.jpg

Sok, bár egyre fogyó számú olyan legendás zenekar van, amelyről tudjuk - mert a leges leghatározottabban állítják, vagy, mert már bizonyították a rengeteg sokmilliós ajánlat visszautasításával, vagy, mert tényleg annyira ellenségesek egymással, hogy elképzelhetetlen (bár ma már minden előfordulhat, lásd: Misfits) -, hogy soha nem fognak újra együtt zenélni, de az ember titokban mégis reménykedik a csodában. Az ABBA erre egy tökéletes példa, hiszen borzasztó pénzösszegek ellenére sem álltak össze. Most azonban mégis egy stockholmi hotel színpadán énekeltek mind a négyen. 

A svéd zenekar a napokban ünnepelte megalakulásuk ötvenedik évfordulóját, ami inkább  Björn Ulvaeus és Benny Andersson barátságának és szerzőpárosságának a kezdete, mint a zenekarnak, de ez már csak nézőpont kérdése (ők négyen amúgy egy ciprusi nyaraláson énekeltek együtt először, 1970-ben). Ebből a célból rendeztek egy privát bulit, ahol a források szerint megtörtént a rövid, de nagy visszatérés. Az eseményen először csak a két énekesnő Agnetha Fältskog and Anni-Frid Lyngstad fakadt dalra a You And I című dallal (ami The Way Old Friends Do címen is ismert, bár nem túl ismert, mert sohasem jelent meg stúdióverzióban), majd a szám végére már a két szerző, Ulvaeus és Andersson is csatlakozott. A zenekar - bár ezt hivatalosan soha nem jelentették be - 1982-ben oszlott fel (amikorra az életben is párt alkotó társak magánélete már teljesen megromlott és mindkét házaspár elvált egymástól) és nyilvánosan 1986 óta nem énekeltek együtt. Megjelenni ugyan többször is megjelentek együtt, például a Mamma Mia! című film és színpadi musical premierjén, vagy legutóbb idén januárban ugyanennek a darabnak egy új, vacsorával egybekötött szórakoztató esti premierjén, de éneklésig eddig nem jutottak.


AZ ABBA UTOLSÓ LEMEZÉNEK ÉS SZÉTFORGÁCSOLÓDÁSÁNAK TÖRTÉNETE.

A jubileumi eseményre meghívott vendégek – akiket leginkább színészek és zenészek alkottak – érzelmesen nyilatkoztak az este után. Sokan nosztalgikusnak és varázslatosnak jellemezték az egydalos visszatérést, de volt, aki történelmi eseményként élte meg az estét. A hetvenes évek legsikeresebb és úgy általában a poptörténet egyik legsikeresebb zenekara alighanem tarolna egy visszatéréssel - bár ez lehet tényleg nem történik meg sohasem.

2015-ben a High-Rise című brit thriller kedvéért a Portishead hat év stúdiószünet után egy ABBA-feldolgozással (SOS) tért vissza, ez nemrég nyilvánossá is lett, de a zenekar kérésére (azt szeretnék, hogy csak a moziban legyen hallható) azóta gyorsan el is tüntették az egész internetről, mi azért alább megmutatjuk a kíváncsiaknak.


az estéről videó egyelőre nem érhető el, de ez a kép is tanúskodik a hír hitelességéről:

ABBA. #björnobenny #b&b50 #thankyouforthemusic

Per Sundin (@perurban) által közzétett fénykép,

 


ez pedig a Portishead-féle kísérteties feldolgozás az SOS-ből: 

Címkék: portishead abba
https://recorder.blog.hu/2016/06/07/ujra_egyutt_enekelt_az_abba
Újra együtt énekelt az ABBA
süti beállítások módosítása