EP-premier! Desdemona Dæne: Nautilus

2016.06.02. 14:45, rerecorder

desdemona_unnamed.jpg

Az érzékeny és zajos kísérleti zenét készítő Desdemona Dæne, azaz Papp Viktorina Rozita a Recoderen tavaly nyáron közzétett MUTE című debütalbuma és magyaradaros bemutatkozása után máris egy háromszámos anyaggal jelentkezik, amit a Rakéta Fesztiválon élőben is bemutat – szombaton este, az Aurórában.

desdemona_kep_tumblr_o84vnai0qz1tale67o1_1280.jpg

Desdemona Dæne a Magyarországon viszonylag kevesek által játszott zajzenében a debütáló anyag után egy határozottabban megformált, a hallgatóban talán konkrétabb képeket ébresztő háromszámos anyaggal jelentkezett, amin a tisztább hangok uralkodnak a debütálás koszosabb megszólalásával szemben. „Szerintem sokkal tudatosabban csináltam mindent, és reméltem, hogy még így is őszinte tudok maradni” – mondja erről az alkotó, akit megkértünk, hogy külön-külön is meséljen a trekkekről.

A címadó-nyitó Nautilus egy csigaházas polip neve, és megidézi azt a morajlást is, amit akkor hallunk, amikor a fülünkhöz illesztünk egy tengeri kagylót. „Ugyan egyértelműen csodálatos maga az állat is, viszont egy folyamatos merülés-, süllyedés-érzésnek szerettem volna az egészet. Olyan, mint amikor az uszodában lemész a víz alá, figyeled a külvilágot, minek a hangja torzul, mi hangosabb, mi halkabb. Azt hiszem, a kívülállóság is megjelenik benne. A borítón is inkább ezt szerettük volna hangsúlyozni, mindenféle torzulásokat. Egyébként egy nagyon fiatal grafikus, Kazsik Marcell munkája. Szerintem olyat alkotott, amit az ember szívesen nézeget, elemez, nem kihívó és nem akar több lenni, mint ami.”

A második Serum a véráramlás gyorsuló-lassuló hangjait is feleleveníti, Desdemona Dæne erről azt mondja, hogy „nekem ez a személyes kedvencem jelenleg, nagyon élveztem, hogy elkezdtem tisztább hangokkal dolgozni. Talán ez az egész lemezre igaz, hogy nem olyan "koszos" mint az előző. A lemez két szélső dala ehhez képest egyértelműen magas vagy mély hangsúlyos. A Serum van középen, ez használja ki a hangtér legtöbb adottságát.”

Az ABCD az eső hangjaival játszik: „szeretem a hallgatókra bízni, mit lát zenehallgatás közben, viszont itt inkább az a fontos, hogy kinek hogyan jelenik meg az eső: nálam ott van benne a búvóhely keresése, a menekülés, de van benne valami olyan is, hogy meg akarom nézni közelről, hogy nem akarok menekülni előle. Az előző lemezen a Mikko volt a legérzékenyebb zene, itt talán ebben lelkizek a legtöbbet.”

az élő lemezbemutató tehát a Rakéta Fesztiválon lesz az Aurórában, június 4-én, szombaton, Facebook-eseményoldal

és akkor a remek zajzenei hallgatnivaló (ami Desdemona Dæne SoundCloud-oldalán mp3-ban ingyenesen letölthető, a hivatalos Bandcamp-oldalon pedig WAV-ban meg is vásárolható): 

https://recorder.blog.hu/2016/06/02/ep-premier_desdemona_d_ne_nautilus
EP-premier! Desdemona Dæne: Nautilus
süti beállítások módosítása