Egy új elektronikus hangszer, a tradicionális hangszerek értékeivel

2016.05.28. 10:00, prerecorder

mune_press_photo_2.jpg

A Mune nevű kanadai startup bemutatta legújabb fejlesztését, ami egy MIDI kontroller, és ami elektronikus eszközként funkcionál, de mégis egy hangszert idéz fel az emberekben - konkrétan, mintha a hárfa és a gitár keresztezése lenne egy Omnichordban.

A hangszer ötlete Scott Stevenson zeneszerző és Andrew Staniland professzor gondolataiból pattant ki, akik arra lettek figyelmesek, hogy a közönség kevésbé értékeli azt, amikor digitális hangszereket használtak elektroakusztikus koncertjeiken, mint amikor tradicionális hangszereket látnak a színpadon. A professzor úgy érezte, hogy hátrányban van a többi zenésszel szemben. Mivel elektronikus zenét játszik, a közönség nem látja direkt, ok-okozati módon azt, hogy ugyanannyi munkát végez a színpadon, mint akármelyik zenésztársa, hiszen a műfaj velejárója, hogy nincs olyan látványos vizuális hatása előadásának.

Kitalálták hát a Mune-t, aminek a tradicionális hangszereket idéző lelke van, közben pedig rendelkezik a digitális eszközök technikai előnyeivel. A nyakba akasztható hangszer működés közben az autoharp- és gitárhasználat pengetési módját keresztezi a tangóharmonika nyomkodásával, első ránézésre az Omnichord a legközelebbi rokona. Habár a beharangozó videóból nagyon kevés dolog derült ki, de az már biztos, hogy 24 érintősáv van a hangszeren, amellyel kontrollálhatják a funkcióit, azaz leginkább rengetegféle zenei szoftvert, amelyeket vezeték nélkül képes elérni bármilyen számítógépen. Így aztán játszhatunk a Mune-on dallamot, variálhatunk hangokat, loopolhatunk, effektezhetünk, sávokat keverhetünk - univerzális az eszköz.

mune_press_photo_5.jpg


Jelenleg négy darab prototípusban gondolkodnak az alkotók és augusztusban indul egy kampány a Kickstarteren, ahhoz, hogy az ötlet meg is tudjon valósulni. Tervek közt szerepel az is, hogy indítanak egy internetes platformot, amelyről majd a felhasználók különböző programokat tölthetnek le az eszközre.

A Mune hivatalos oldala.


a kísérteties beharangozó videót itt lehet megtekinteni:

Címkék: tech mune
https://recorder.blog.hu/2016/05/28/egy_uj_elektronikus_hangszer_a_tradicionalis_hangszerek_ertekeivel
Egy új elektronikus hangszer, a tradicionális hangszerek értékeivel
süti beállítások módosítása