Elektronikus tánczene – A tavasz diszkrét bája

2016.05.10. 09:48, rerecorder

olbricht.jpg

Az évszaknak megfelelően hetente jelennek meg tucatjával príma elektronikus zenei lemezek, mi ismét a kevésbé nyilvánvaló, rejtett gyöngyszemeket hozzuk felszínre.

for-perfect-beings.jpgSokévnyi várakozás után végre megint egy ritmusvezéreltebb albummal jelentkezik Mikolai Martin, avagy ismertebb nevén S Olbricht. A For Perfect Beings (Lobster Theremin, 2016) a modern underground tánczene egyik földalatti fellegvárának számító londoni Lobster Theremin kiadónál jelent meg és tele van remek számokkal. A jellemzően analóg megszólalás mögül sokszínű ötletesség jön elő, az Asterid kozmikus meghittségében rejlő minimalista elgondolás és a Fadaisco önfeledt lo-fi jackelése két egymástól jól elkülöníthető véglet, de a Rien szürkezónás kitekintésében is van felfedeznivaló.

dorisburg_hvn034_cover.jpgAz utóbbi évek legjobb klasszikus deep house szerzeményeiből található jópár Dorisburg első albumán, de eseti jelleggel más érdekességeket is tartogat az Irrbloss (Clone, 2016) című összeállítás. A törzsi dobokkal, analóg csavargatásokkal és trópusi elszállásokkal bíró Gripen alighanem az év legjobb száma versenyben is ott lesz, és nagyon szép a féltempóra megírt kistestvére is (Votiv). De a legjobb talán az ebben a lemezben, hogy egyszerre nagyon klasszikus és újszerű – arról nem beszélve, hogy olyan borítóval jelent meg, amit műfaji rajongástól függetlenül szívesen feltenne minden gyűjtő a polcára.

iori_field_20.jpgVáratlanul mutatja meg igencsak zajos oldalát a japán IORI az új, Cold Radiance (Delsin, 2016) című albumán. A progresszív technóiról elhíresült művész ritmikus zuhatagokba rendezett kísérletei rögtön a mélyvízbe dobják a hallgatót (Transmission), hogy aztán egy ügyesen kitalált világban kalandozzanak bő háromnegyed órát. Percről percre egyre több ambient hang, zörej és nesz bontakozik ki, a végeredmény néha Robert Henke legjobb munkáira emlékeztet. Az A Fall Of Moondust és Voices Of The Sky egymásba olvadó tizenhat perce zseniális.


salp004_sacd007_artwork_front.jpgÉs végezetül: a Recorder-kedvenc olasz Lucy elkészült harmadik albumával. A Self Mythology (Stroboscopic Artefacts, 2016) belső, meditatív utazásra hívja a hallgatót, ahol éppúgy vannak drone-ok és sámánisztikus kántálások (Baba Yaga’s Hut), mint törzsi dobokra épülő afrikai rituálék (Vibrations Of A Circular Membrane). Lucy ismét sok olyan megoldást alkalmaz, amit köztudomásúan szeret (például játék különböző ének-előadásmódokkal), és ismét gyönyörű számokat komponált, de a Self Mythologyban kódolva van, hogy nem lesz széleskörű siker, csak a nagyon specifikus zenéket kedvelők fogják szeretni.

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2016/05/10/elektronikus_zenek_a_tavasz_diszkret_baja
Elektronikus tánczene – A tavasz diszkrét bája
süti beállítások módosítása