A Black Sabbath lemeztelenítve, két feldolgozással

2016.03.24. 15:00, Frontrecorder

blacksabbath.jpg

A Black Sabbath éppen befejezi pályafutását egy világ körüli búcsúturnéval (amely június elsején Budapestet is érinti), így ha valamikor, hát most tényleg itt az ideje a zenekar előtti tisztelgéseknek. A napokban két egymástól nagyon különböző műfajú előadó, a soulénekes Charles Bradley és a gótikus metál egyik atyja, Glenn Danzig Sabbath-feldolgozását kapta fel az intenet - a közös ezekben, hogy a maga módján mindkettő meztelen.

Az 1948-ban született Charles Bradley karrierje túl a hatvanon indult be, amikor végre (2011-ben) megjelent élete első albuma (ennek elkészültéről és az énekes kacskaringós életútjáról szól az itthon a 2013-as Titanic filmfesztiválon bemutatott Charles Bradley: Soul Of America című dokumentumfilm). A James Brown-hasonmás Bradley ezzel elfoglalta megérdemelt helyét a mai retro-soul színtéren annak rangidős csillagaként, és 2013-ban már meg is jelent fehér zenészekből álló kísérőzenekarával rögzített következő lemeze, -  szinte napra pontosan három év után, 2016. április elsején pedig érkezik a harmadik. A Changes címadó dala nem más, mint a Black Sabbath 1972-es balladájának fúvósokkal finoman megtámogatott, visszafojtott, mégis szárnyaló soul-átirata, ami még a 2013-as Record Store Day-re jelent meg vinyl kislemezen - az ő interpretációjában a szöveg új, vagy inkább tágabb értelmet nyer, igazi mély soul searching, lelket lemeztelenítően őszinte előadásban. Alább a dal minimalista, de annál szuggesztívabb tavalyi videója, Charles Bradley új albuma a megjelenése napjáig itt végighallgatható.


A blues-os hard rockban gyökerező gótikus heavy metáljával sajátos hangzást képviselő Danzig egyik legfontosabb előképe a Black Sabbath, így nem meglepő, hogy a névadó frontember Glenn Danzig a tavaly novemberben megjelent feldolgozásalbumán (Skeletons( a legfontosabb "ősei" előtt is tisztelgett (az Aerosmith, Elvis Presley, az Everly Brothers, a Troggs, a ZZ Top és más számára meghatározó előadó mellett). A választása a Sabbath 1970-es bemutatkozó albumának legerősebb dalára esett, az N.I.B. zúzós-fuzz-os változatához aztán most nyilvánvalóan klikkvadász klip is készült, benne egy csapat félmeztelen fiatal nővel, akik valamiféle okkult szertartáson táncolnak a tűz körül és vagdossák egymást. - nézd, boszorkányszombat a PornHubon!

https://recorder.blog.hu/2016/03/24/a_black_sabbath_lemeztelenitve_ket_feldolgozassal
A Black Sabbath lemeztelenítve, két feldolgozással
süti beállítások módosítása