Újra akcióban a Cassius

2016.03.18. 17:44, Frontrecorder

cassius.jpg

A húsz éve működő francia tánczenei duó, a Cassius kislemezdalt utoljára öt éve, albumot pedig tíz éve adott ki, ideje volt már tehát a reaktiválódásuknak. És ezt most meg is teszik, stílszerűen az Action című single-lel, melyben Cat Power (!) énekel és az egykori Beastie Boys-tag Mike D (!!) rappel. A fülbemászó tropical disco dalhoz színpompás és vicces trópusi fantáziaklip készült, sok majomkodással. 

Boom Bass (Hubert Blanc-Francard) és Philippe Zdar (Philippe Cerboneschi) a hiphop-színtérről indultak, a két párizsi dj-producer-hangmérnök 1988-ben kezdett együtt dolgozni francia rapperek lemezein. A kilencvenes évek elején hozták össze első önálló zenei projektjüket, ez volt a downtempós La Funk Mob, aztán az elektronikus tánczene felé fordultak, ennek eredménye lett a Cassius. Ezen a néven 1996-ban jelent meg az első kislemezük, amellyel rögtön belesodródtak a diszkót, house-t, funkot, dzsesszt lezser finesszel ötvöző French touch első hullámába. Három évvel később jött ki a debütáló albumuk (1999), rajta olyan ma már klasszikusnak számító bomba slágerekkel, mint a Cassius 1999 és a Feeling For You. A sor a következő pér évben is folytatódott: The Sound Of Violence, I'm A Woman (mindkettő a 2002-es Au Rêve lemezről), Toop Toop (a 2008-os 15 Again-ről). Ezután viszont mintha elvesztették volna az irányt, keményebb, sötétebb hangzásra váltottak a 2009-es Youth,Speed,Trouble,Cigarettes. EP-vel, amely az akkor már vakvágányra került franciaelektró-vonatra ült fel. Sőt, leszerződtek ennek az irányzatnak a fő bástyájához, a Justice-t (korábban a Daft Punkot) menedzselő Ed Banger Records-hoz, viszont a 2010-es EP-jükön újra formába lendültek, és még egy közepes sláger is összejött, a dubsteppes I <3 U So, amit sokan onnan ismernek, hogy Kanye West hangmintázta a Jay-val közös Watch The Throne-lemezen a Why I Love You-ban. A közös lendület azonban itt megtört, a Cassius pihenőre került, Boom Bass és Zdar a saját dolgaikra koncentráltak. Kettejük közül utóbbi volt az aktívabb, a dj-zés és remixelés mellett producerként dolgozott többek közt a Rapture, Kindness és a Phoenix lemezein, de ő öntötte végső formába a 2011-es, utolsó Beastie Boys-albumot, illetve ő keverte Cat Power legutóbbi, 2012-es nagylemezét. Utóbbiak pedig viszonozták a jól végzett munkát - a Cassius visszatérő dalában.

Zdar és Boom Bass eredetileg csak Chan Marshallt (Cat Power) kérték fel közreműködőként az Action című számhoz, de miközben épp New Yorkban voltak, hogy felvegyék az éneket egy ebédre összefutottak régi barátjukkal, Mike D-vel, és akkor támadt az ötletük, hogy bevonják őt is. A rappernek tetszett a dal, és három óra alatt megírta hozzá a maga rapbetétjét. Mint mondja, a Cassius tagjaival közös nagy szerelmük a diszkózene, illetve mindannyian egyfajta romantikus visszavágyódást éreznek abba a varázslatosnak tartott korszakba. Az Action pedig tényleg visszarepít a hetvenes évek második felének New Yorkjába new wave-es hangulatú trópusi diszkóritmusaival. Az egészen fülledt, de játékos dalhoz - a Basement Jaxx tropical vizuált túlküldő videóira emlékeztető - önfeledten bolondozós, csiricsáré klip készült sok majomkodással és szürreálisan vicces momentummal (kolbászfüggöny!), a két producer mellett Busy P is feltűnik benne. A Cassius végre újra in the house!

https://recorder.blog.hu/2016/03/18/ujra_akcioban_a_cassius
Újra akcióban a Cassius
süti beállítások módosítása