Lékó Tamás kedvenc zenészportréi

2016.03.06. 16:45, Frontrecorder

lektotamas.jpg

Lékó Tamás fotós indulásunk óta a Recorder munkatársa, a nyomtatott magazin több címlapja is a nevéhez fűződik. Egyik fő témája a zene, legyen az portré vagy koncertfotó; korábban dolgozott a Wan2 magazinnak, de ő jegyzi a Rocklitera első és második kötetének képanyagát is. Március 11-én nyílik második zenei témájú kiállítása, ennek apropóján összegyűjtötte a tíz kedvenc külföldi zenészportréját, olyan fotósoktól, akik nagy hatással voltak a saját munkásságára.

Lady Gaga - Annie Leibovitz

A 80-as években a német Bravo magazin volt nagy hatással a zenei érdeklődésemre, majd a 90-es években a Rolling Stone. Ebben az időben kezdtem érdeklődni a fotózás iránt, így értelemszerűen első példaképeim a magazin fotósai lettek. A Rolling Stone talán nem is lenne, ha nem lenne Annie Leibovitz, aki a 70-es évek elejétől készített képeivel definiálta a rock 'n roll fotográfiát. Tőle egy Lady Gaga-képet választottam, igaz, ezt már a Vanity Fair magazin számára készítette pár éve.

lady-gaga-by-annie-leibovitz.jpg


MÉG TÖBB MEZTELEN PÓZOLÁS LADY GAGÁTÓL.


Michael Stipe - Mark Seliger

A RS kilencvenes éveinek meghatározó fotósa Mark Seliger volt. Tíz év alatt több mint 100 címlapot készített. Egyik nagy kedvencem tőle ez a Michael Stipe-portré.

mark_seliger-michael_stipe.jpg

AZ R.E.M. ÉNEKESE IS MEGMUTATTA MAGÁT TÖKPUCÉRAN.


Björk - David LaChapelle

A 90-es évek végén megkerülhetetlen volt David LaChapelle, akinek harsány, kreált képei ámulatba ejtettek. 2001-ben az Interview magazinnak készítette ezt a portrét Björkről, de nem tudnék tőle kiemelni egy kedvencet, annyira imádom.

david-lachapelle-2001-11.jpg 

ÉS BJÖRK, AMIKOR A MEGHÖKKENTŐ ARCÁT MUTATJA.


Madonna - Herb Ritts

Herb Ritts divat- és portréfotós fekete-fehér portréi egy egészen más világot mutatnak. Nagyon sokat dolgozott együtt Madonnával, például ő rendezte a Cherish videoklipjét. De ő a felelős Chris Isaac Wicked Game-jének Helena Christensent szerepeltető klipjéért is, ami idén 25 éves.

madonna-herb-ritts-session-madonna-25387222-571-700.jpg


Pink - Bryan Adams

Ha fekete-fehér képeknél tartunk, akkor muszáj megemlíteni Bryan Adams-t, akit ma már fotósként jobban szeretek, mint zenészként. A zenészekkel közeli viszonyának köszönhetően születnek olyan emlékezetes pillanatok, mint például ez a félmeztelen fotója Pinkről.

20121121-bryan-adams-02-x595-1353520349.jpg


TOVÁBBI ZENÉSZEK, AKIK ZENÉSZEKET FOTÓZNAK, ERREIKONIKUS MEZTELEN ZENÉSZPORTRÉK PEDIG ITT.

 
Bob Dylan - Richard Avedon

Még mindig a "black and white"-nál maradva, ne feledkezzünk meg a klasszikusról, Richard Avedonról, aki fél évszázadot és annak amerikai popkultúráját határozta meg portré- és divatfotóival  - például ezzel a Bob Dylan-fotóval.

richard_avedon_high_resolution_desktop_1700x2339_wallpaper-233492.jpg


Debbie Harry - Mick Rock

Ikonikus képek egész sorozatát készítette a brit Mick Rock, akinek a 2000-es évek közepén New Yorkban látott kiállítása nagy hatással volt munkásságomra. Múzsájáról, Debbie Harry-ről és a Blondie-ról 2010-ben könyvet is kiadott, ennek borítóját választottam tőle.

635389953741795136_6debbieharrymickrock.jpg


Thom Yorke - Nadav Kander

A tájképeivel elhíresült, többszörös World Press Photo-díjas Nadav Kander portréit is nagyon szeretem, tőle egy Thom Yorke-fotót választottam.

nadav_kander_thom_yorke.jpg


Rihanna - Terry Richardson

Egy egészen más világ Terry Richardson, aki divatba hozta a trash-t a fotográfiában, így a legnagyobb sztárokat is képes csupasz valójukban, intimitásukban megmutatni.

rihanna-by-terry-richardson-1.jpg


The White Stripes - Dean Chalkley

A listám zárásául a 2000-es évek számomra meghatározó magazinjának, az NME-nek egyik fő fotósától választottam egy képet, ami Dean Chalkley egyik híres fotója, a White Stripes Grammy-díjas lemezének, az Elephant-nek a borítója.

white_stripes_up_to_date_versionnme_poster600.jpg

 

Ha viszont csak egyetlen egy zenészportrét lehetne választanom, az mindenképpen Annie Leibovitz John Lennont és Yoko Onót ábrázoló Rolling Stone-borítója lenne: a kép már a kompozíciójában is zseniális, de ami hátborzongatóvá teszi, hogy Lennon tragikus halála előtt pár órával készült.

john-lennon-yoko-ono-annie-leibovitz.jpg

Lékó Tamás 2011-2015 között készült zenei tárgyú fotóiból  ad válogatást a POP Life című kiállítás, melyen Dobos Csaba zenei újságíró/zenekari menedzser privát backstage fotói is bemutatásra kerülnek. A kiállítás  március 11. és április 4. között látható a Csili Művelődési Központban, Facebook-eseményoldal.

 

https://recorder.blog.hu/2016/03/06/leko_tamas_kedvenc_zeneszportrei
Lékó Tamás kedvenc zenészportréi
süti beállítások módosítása