Klippremier! Camp Koala: Force-driven Development

2016.02.25. 13:15, rerecorder

ck_800x533.jpg

A 2014-ben alakult posztpunkos, zajos, feminista Camp Koala 2015 legelején adott egy bemutatkozó demót, idén márciusban pedig érkezik az első nagylemez is Why Art? címmel, amit egy áttetszésekkel játszó szép montázsklippel vezetnek fel, ezt pedig a legutóbbi európai turnéjukon rögzítettek - és a márciusi újabb európai turné elé pont tökéletes hangulatfokozónak.

tumblr_o30ap3cdk41ruc05uo1_1280.jpgA Camp Koala trió (Neményi Lilla - basszusgitár, ének, Tarcsi András - dob és Rádi Gábor - gitár, ének, szinti), az elmúlt két évet főleg koncertezéssel töltötte, Európában is többször, több helyen felléptek, de közben tavaly már elkezdték készíteni márciusban érkező bemutatkozó nagylemezüket is, erről Rádi Gábor mesélt a Recordernek: „Az új lemez sávjait 2015 őszén vettük fel Gabó barátunknál az Echo Hangstúdióban, majd otthon kevertük meg, aminek több oka is van: így sokkal több időt tudunk az egész utómunkára szánni, sokkal közelebb érezhetjük magunkat a kész lemezhez, és hát gyakorlatnak sem utolsó számomra. A lemezen összesen kilenc szám lesz, néhányat az előző felvételekről újravettünk, a többi pedig új szerzemény; illetve két remix is hallható lesz majd Charles b. Barkin által. A számok nagy része pedig úgy általánosságban a férfiközpontú hatalmak - legyen az bármilyen személy vagy intézmény - erőszakosságáról szólnak, hol pozitívabb (Force-driven Development), hol negatívabb kicsengésben (Why).

Neményi Lilla a hamarosan érkező kiadványról beszélt: „a boritót közösen dolgoztuk ki, a dobosunk, Tarcsi Andris és a zenekar legjobb barátjának, Török Virágnak a fotóiból készült, melyeket Rádi rakott össze, majd az ő tervei alapján vette át végül Virág a grafikai munkákat, mert Rádi a lemez keverésével volt elfoglalva.

Tarcsi András pedig a megjelentetés körülményeiről: „a lemez kazettán fog megjelenni a Normafa Records gondozásában március 26-án: a GMK-ban lesz egy koncert, a Pigeoncoma és a Duna zenekarokkal közösen, mind a három bandának aznap lesz a lemezbemutatója!Facebook-eseményoldal

tumblr_o30eb9wijw1ruc05uo1_1280.gifTermészetesen a klipről is kérdeztük a zenekart, Rádi Gábor válaszolt: „a klipben szereplő képeket az őszi európai turnénkon rögzítettem olyan szemlélettel, mintha egy szuper nyolcas kamerával mászkálnék mindenhova. Van némi koncertfelvétel is elrejtve, azokat Török Virág készítette rólunk még 2015 februárjában a Vittulában. A videó nem sok mindenről szól, egy hangulatot akar csak átadni, ami a turnénkon volt: sok napsütés, buszból ki, buszba be, deszkázás, zenélés, utazás. A dallal talán annyira lehet összekötni, hogy a dalszöveg szerinti üzenet az az, hogy egy elnyomó hatalom általi neveltetésében kellett részt vennünk, és tudatlanként még ugye felnéztünk erre a "felsőbbrendű" alakra, ám ahogy tanul és képzi magát az ember, hamar rájön, hogy elnyomásban él és a saját erejéből sokkal többet és jobbat tud teremteni, ha azt tényleg akarja. Na és ezt a végkicsengést adja vissza végül is a videó, hisz saját erőnkből mentünk el turnéra, mi szerveztünk mindent, és most kiélvezzük a szabadságunkat, nincs se rabszolga munka, se éhbér, csak turné.”

A Camp Koala tervei között most elsősorban a lemezmegjelenésé a főszerep, de hamarosan jön egy újabb európai turné is: „Minél több koncert, új lemez/közös kiadványok frankó zenekarokkal, turné, sok videó klip készítése, szeretnék a mostani lemeznél minden számra egy klipet, amúgy házon belül legyártani. Szóval csak a szokásos, mondhatni” - mondja Rádi, majd a közelgő koncertekről is mesélt: „Március 11-én turnéra indulunk az Umreti Fit zenekarral, előtte viszont március 10-én tartunk egy bulit az Aurórában (eseményoldal itt), ahol általunk igencsak szeretett bandákkal lépünk fel, mint például Sallai Laci panelpunkrock bandája, a The Somersault Boy, a számomra legkedvencebb Bíró Marci-zenekar a Piss Crystals, a Normafa Records dalszerző üdvöskéje Cz.K. Sebő, illetve Belle Belle Bence és Charles b. Barkin közös acid duója, a Sad Acid. A turnén amúgy útba ejtjük Prágát, Lipcsét, Berlint, és többek között Bécsen is átmegyünk az összesen kilenc napos koncertsorozat során.”


és akkor a remek road movie-szerű montázsklip és a dal: 


a Camp Koala Facebook-oldala

nyitókép: Csank László

https://recorder.blog.hu/2016/02/25/klippremier_camp_koala_force-driven_development
Klippremier! Camp Koala: Force-driven Development
süti beállítások módosítása