Klippremier! Sobieski: Tonight

2015.09.13. 11:00, Frontrecorder

sobieski.jpg

A Sobieski nem egy új magyar előadó, hanem egy régóta ismert dalszerző-gitáros-énekes, Kristóf Norbert visszatérő, új produkciója, mely egyben új kezdet is a számára. Az új néven október 12-én jelenik meg az első EP-je, ezt vezeti fel a Tonight című dal és a hozzá forgatott klip.

Kristóf Norbert 2013 júliusában búcsúzott Norbert Kristofként vitt szólókarrierjétől, hogy American Mercuy nevű zenekarára koncentráljon. A formáció azonban kérészéletűnek bizonyult (egy EP-jük jött ki), Norbert pedig visszatért az önálló zenéléshez, melyhez új nevet választott. "Voltak itt zenekarok, voltak itt szólólemezek bőven, és egyszer csak felálltam és azt mondtam, na jó, csinálok most valamit, ami nem az elmúlt 11 év dalai, hanem újak, és nem zenekar lesz, ami megint feloszlik, hanem egy szóló produkció. Adok neki egy nevet és azt csinálom mostantól egy életen át. és kész! Így született a Sobieski, az egyik kedvenc színésznőm, Leelee Sobieski után" - meséli a dalnok, aki mint mondja, elengedte a régi dalokat, hogy létrehozzon egy új produkciót új dalokkal.

kacs03.jpgEzekből az új dalokból október 12-én jelenik meg a debütáló anyaga, egy EP Magic Mountains címmel. Norbert így idézi vissza a dalok keletkezését: "Az egész úgy kezdődött, hogy elmentünk két barátommal (Nagy Viktor, Boros Levi) és egy hangmérnök jó barátunkkal (Barcsa Balázs) felvenni az új lemezt Kácsra, ami egy nagyon pici falu a Bükk hegységben. Mivel gyerekkoromat Miskolcon és a Bükkben töltöttem, ezért úgy gondoltam, bármilyen változásra is van szükségem, először vissza kell mennem gyerekkorom helyszínére ahhoz, hogy újra születhessek. Odamentünk, beköltöztünk egy faházba az erdő közepén és napokig csak zenéltünk. Miután visszajöttünk a zsebünkben 10 felvett dallal, egyre csak erősödött bennem az az érzés, hogy valami nem stimmel a számokkal. Aztán azon vettem magam észre, hogy hajnalonként felkelek és csak úgy írok, ami jön. Arra készültem, hogy életem legjobb lemezét veszem fel, de a számok nagy részére írt szövegem teljesen súlytalan, érzés- és mélységmentes katyvasz. volt. Viszont az a pár dal, amit a feléneklés alatt is éreztem, hogy na itt történt valami, valahogy egy rég elfeledett korból köszönt vissza - és több hallgatás után rá kellett döbbentem, hogy egy olyan korszakról szólnak, amit eddig sosem akartam a világ elé tárni. Ez nem más, mint az apukám halála és annak az embernek, vagy férfinak a hiánya az életemből, aki sose volt ott, sose láttam, akit sose éreztem - legalábbis én így emlékszem vissza. Ahogy elkezdtem ővele, és ezáltal önmagammal is egyre jobban foglalkozni, annál inkább megértettem, mi is történhetett ott és akkor, amikor elment a közelemből, amikor örökre eltávozott közülünk. Szóval a téma elég szomorú, elég kényes és elég ijesztő számomra is, nemhogy a hallgatók számára, és bár nem így terveztem, mégis az lett a vége, hogy ez egy búcsúlemez az apukámtól."

A szokatlanul személyes és introspektív EP-ről a Tonight című dalhoz készült egy teljesen spontán klip, ugyancsak a Bükkben. "Azért a Tonightot választottam klipnek, mert úgy éreztem, ez a legbensőségesebb és legigazabb szám az összes közül. A videó Horváth Bernadett munkája, akinek az ötletére visszamentünk a Bükkbe forgatni, mégpedig Bélapátfalvára, ami érdekes egybeeséssel részben az apukám neve is. Stáb nélkül, egy csomagtartónyi cuccal és egynapi kajával elindultunk úgy, hogy sosem voltunk még azelőtt a helyszínen. Szerencsére mindketten olyanok vagyunk, hogy miközben alkotunk nem agyalunk, hanem csináljuk, amit érzünk, az első lendülettel nekiindulunk és felvesszük azt, ami épp jön és aztán annyi. Együtt keltünk a nappal, totál improvizálás közepette csak mentünk egyre beljebb és beljebb az erdőbe.Amennyire egyszerű a szám, pont annyira egyszerű a klipje is. Ahogy Manu, basszusgitáros jó barátom fogalmazta meg: 'ez a legmagányosabb videó a világon'."

Íme tehát a Sobieski, azaz Kristóf Norbert új szólóprojektjének első klipje:




ez pedig a Tonight eredeti, teljes hosszú változatának szövegvideója:




és az élőben október 12-én a Dalszerző-előadók az A38 sorozatban bemutatkozó Sobieski idén májusban rögzített demója:

https://recorder.blog.hu/2015/09/13/klippremier_sobieski_tonight
Klippremier! Sobieski: Tonight
süti beállítások módosítása