Magyar győzelem egy kazah zenei fesztiválon!

2015.09.11. 14:15, rerecorder

11949347_885652494854823_2697536494790513091_n.jpg

Kazahsztán ugyan messze van Magyarországtól, ám a két ország közötti jó kapcsolatok (és rokoni szálak) miatt mégis érkezett egy meghívás a kazah fővárosba, Asztanába, a szeptember első hetében megrendezett International Festival Of Ethnic Culture – History And Culture – Devoted To 550 Years Of The Kazakh Khanate nevű kulturális fesztiváljára, ahol tizenöt ország zenészei vettek részt a találkozón és a versenyen. Milyen az, amikor egy frissen alakult magyar folkzenekar megnyeri a fődíjat egy távoli, baráti, rokoni nép legnagyobb fesztiválján? Újj Zsombor, az Autentikus Jövő nevű együttes hegedűse mesélte el a Recordernek.

11988305_901465833234130_2068263725990957611_n.jpgA History And Culture egy történelmi és kulturális seregszemle a kazah fővárosban, Asztanában, amire többnyire a szomszédos és rokon népeket hívják meg. Azonban a Magyarország és Kazahsztán közötti baráti viszonyok és a rokoni szálak (Kazahsztánban él a mintegy 2000 családot magába foglaló rokon madjar törzs), miatt befutott egy meghívás Budapestre is, és innen átadjuk a szót Újj Zsombornak, aki a Czinege Banda hegedűse is, de erre a fesztiválra egy másik formációval jutott el. „A II. kerületi önkormányzat szervezésében jutottunk ki, a Klebelsberg Kultúrkúria fogadott már itthon kazah előadókat és ők kerestek nagyon rövid idő alatt egy zenekart és mi tulajdonképpen ebből az apropóból álltunk össze: Bella Péter tekerőlanton, Tóth Zsombor kecskedudán, Mátéffy Gyula kobozon játszik, én pedig hegedülök, de játszom dorombon és tilinkón is. Rajtunk kívül – mi indultunk ugye a zenekari kategóriában –, Palcsó Tamás is részt vett az eseményen, ő pedig szólóének kategóriában szerepelt és lett a 3. helyezett. A mi zenénkben a népzene a közös nyelv, de persze annyira friss a formáció, hogy még a fesztivál alatt is próbáltunk minden nap. Mivel egész napos programok voltak, erre csak éjszaka jutott időnk. Amikor éjjel egykor kinyittattuk a szálloda koncerttermét, és reggel négyig gyakoroltunk - visszafogott borozgatás mellett - értetlenül néztek ránk a recepción, de nagyon készségesek voltak.

12003138_898712830203292_4449423811815344668_n.jpgA fesztivált amúgy a Kazah Kánság alapításának 550. évfordulója alkalmából rendezték meg, rokon népeket kerestek, e szerint hívták meg a résztvevő tizenöt országot. Az elődöntő után meghívtak minket a kazahsztáni rádióba, riportot készítettek velünk és a későbbi Gran Prix-díjas kazah versenyzővel. Szerintem már ekkor sejtették, hogy az élmezőnyben fogunk végezi. A döntő végeztével gálakoncert előtt megkeresett a zsűriből egy híres helyi zenész, hogy szeretne velünk csinálni egy meglepetésszámot a gálán. Ekkor már mi is azt sejtettük, hogy dobogósak leszünk. Érződött, hogy az összes résztvevő nemzet nekünk szurkol, de mindenki arra számított, hogy a különdíjat hozzuk el, végül elsők lettünk. A fesztivál során nagyon sok helyre elvittek minket, valóban elsőosztályú, fantasztikus volt a vendéglátás egész héten, ilyen barátságos, közvetlen emberekkel rég találkoztam. Testvérükként kezeltek minket végig, mondván, hogy mi is „kipcsákok” vagyunk. Még ott megkeresett minket a The Spirit Of Tengri fesztivál is, a gála utáni nap adtunk nekik is egy koncertet és riportot, reméljük majd oda is elhívnak minket. A fődíj különben a „diploma” mellett busás pénzösszeg volt és egy teljes kazah népzenei gyűjtés 41 cd-vel, amit Zenetudományi Intézetnek szeretnénk ajándékozni.”

És hogy mi a jövője a Magyarországon lényegében ismeretlen Autentikus Jövőnek? „Először egy felvételt szeretnénk készíteni azokból a dalokból, amiket a fesztiválra összeállítottunk, hogy legyen mivel megismerjen minket a hazai közönség” – mondja Újj Zsombor.

néhány további fotó a szereplésről: 


videó a fesztiválról (a magyar résztvevők 1:28-tól tűnnek fel): 

Címkék: autentikus jövő
https://recorder.blog.hu/2015/09/11/magyar_gyozelem_egy_kazah_zenei_fesztivalon
Magyar győzelem egy kazah zenei fesztiválon!
süti beállítások módosítása