Premier! Feketerigó filmzene

2015.09.08. 20:00, Frontrecorder

feketeriigocover.jpg

Májusban mutatták be Szombath Máté Feketerigó című független filmjét, melyhez a Mayberian Sanskülotts írt kísérőzenét, illetve - a Dafke, a Tündérvese és Flowtás felvételei mellett - két korábban megjelent daluk is szerepel a kis költségvetésű coming of age dráma soundtrackjén, amely ma jelent meg.

mayberian_1.jpgA Szombath Máté által írt, rendezett és vágott Feketerigó története két huszonéves fiatal körül forog, akik gyerekkorukban barátok voltak, de aztán az élet elsodorta őket egymástól, mígnem egy nap a megkomolyodott, de éppen halálosan unatkozó egyetemista Kolos belefut a bohém bajkeverő Márkba, aki belerántja az élet - és a nihilista punk - sűrűjébe. A Feketerigó eredetileg negyedórás rövidfilmnek, Szombath Máté vizsgamunkájának készült, de aztán egy közel hetvenperces nagyjátékfilm kerekedett belőle. (a trailere itt) A zenei kíséretet a Mayberian Sanskülotts szerezte hozzá, velük már régóta szeretett volna együtt dolgozni a rendező. "Néhány szám már évekkel ezelőtt elkészült, amikor csak egy 15 perces kisfilmnek volt tervezve az egész" - meséli Balogh Gallusz, a zenekar alapító gitárosa, "Máté akkor azt az utasítást adta, hogy csak két gitár és ének legyen benne, és a kisfilm verzióban így is volt, de a végleges verzióban két dalt lecseréltünk újabbakra. Akkoriban szállt ki az első dobosunk, ezért Zitával (Csordás Zita, a zenekar énekesnője -  a szerk.) ketten kezdtük el, és végül ketten is írtuk meg az egészet. Aztán mikor tavaly nyár végén elkészült az első vágás, lementünk vidékre egy laptoppal, egy gitárral és egy házilag készített 'kakofonátorral', néztük a jeleneteket és napokig zajokat generáltunk, meg nagyon furcsa dobtémákat találtunk ki, valamint ittunk és macskákat simogattunk. Szóval így születtek a demók, a felvételek pedig Berzsenyi Márton stúdiójában készültek, ahol szintén ittunk és macskát simogattunk. Nem csináltunk még filmzenét, nem nagyon tudtuk, hogy szokták ezt csinálni, úgyhogy csak rengetegszer megnéztük a jeleneteket és közben improvizáltunk alá, próbáltuk átérezni a helyzeteket. A főszereplő, Kolos változását próbáltuk lekövetni a zenével - ahogy egyre inkább elhagyja magát, a zene is nyomasztóbb lesz. Végül ráéreztünk, hogy hova milyen aláfestés illik, de az egyikkel gondban voltunk, és végül az utolsó pillanatban a stúdióban írtunk hozzá öt perc alatt egy punkszámot, és ez lett a kedvencünk az egészből, azóta koncerteken is szoktuk játszani.

feketerigobackcover.jpgA Feketerigó soundtrackjén a Mayberian Sanskülotts aláfestő zenéje mellett szerepel néhény betétdal is: két szám a Mayberian Sanskülotts 2011-es bemutatkozó anyagáról, két szám a Dafke nevű zenekartól (melynek énekes-gitárosa a filmben Márkot alakító Lugosi Dániel) és kettő a Tündérvesétől, illetve egy tételt jegyez a filmzene producere, Berzsenyii Márton Flowtás néven. A film zenei anyagát a rendező Szombath Máté így kommentálta: "A film zeneisége már a leges legelején fontos tényezője volt a filmtervnek. A Mayberian-nel már nagyon régóta terveztem ilyen formában együtt dolgozni és kicsit olyan vizekre invitálni őket, mint mondjuk anno a Pink Floydot Antonioni a Zabriskie Pointtal, mert mindig is iszonyatosan vizuálisnak tartottam a zenéjüket. Számomra a főcím zene - ami jelenleg a legrégebb óta meglévő szerzemény - a mai napig hidegrázós, ahogy beúszik a FEKETERIGÓ cím alatt. Teljesen azt a hangulatot írja le a zenéjük, amit elképzeltem a filmhez, de főleg Kolos drámájához. Márk karakterét és világát a punk/metal zenei betétek jellemzik inkább, ez a világ ugyancsak közel áll hozzám. A már kezdetek óta népszerűvé vált Death Jazz című szám, ami a főszereplő Lugosi Dani szerzeménye, nem véletlen lett sokaknak a film védjegy-zenéje és magam sem véletlen választottam be a 'What is your last word Blackbird?'' sor miatt. A filmbeli fiktív Blackbird zenekar, mind az ő korábbi dalait adja elő. A többi szám is mind reflektál vagy konstruktívan hozzáad az adott jelenetekhez, és ezek mind ismerős zenekarok dalai, mint például a Tündérvese számai is. Őszintén szólva nem érzem, hogy jobb soundtrack lehetett volna mainstreamebb nevű előadókkal, sőt függetlenül attól, hogy mind a barátaim, ehhez a filmhez ők tudták a legerősebb és legőszintébb filmzenét nyújtani."

Íme tehát a Feketerigó című kvázi generációs film remek soundtrackje: 

https://recorder.blog.hu/2015/09/08/premier_feketerigo_filmzene
Premier! Feketerigó filmzene
süti beállítások módosítása