Ausztrál tudósok: az extrém zenei műfajok nyugtató hatásúak!

2015.06.27. 13:32, subrecorder

immortal.jpg

Lassan tényleg tudományosan is kiderül mindenki számára, hogy azzal teszünk legjobbat az egészségünknek, ha metált hallgatunk. Előbb azt kutatták ki, hogy ha sok metálzenekar van az országodban, akkor nagyobb valószínűséggel vagy boldog, most pedig azt, hogy a különböző extrém zenei műfajok hallgatása egyenesen kisimítja az idegeket!

Tavaly írtunk egy kutatásról, melyből az derült ki, hogy messze azokban az országokban a legboldogabbak az emberek, ahol a legtöbb a 100 000 főre jutó metálzenekarok száma. Persze nyilvánvalóan messze nem ilyen egyszerű egy okra visszavezetni a nemzeti elégedettségfaktort, annak számos más tényezője is van, és a legújabb ausztrál kutatás után hasonló megállapítást tehetünk - de először lássuk, mit is állítanak a tudósok a Föld másik oldalán!

A Brisbane városában található University Of Queensland kutatói azt az évtizedes toposzt próbálták megcáfolni, miszerint az extrém zenei stílusok (metál, punk, screamo, hardcore, stb.) hallgatása agresszívabbá teszi az embert. A kísérlet során 39 személyt ültettek le egyesével, először olyan dolgokról kérdezgették őket, amelyek feszültséget eredményezhettek (emberi kapcsolatok, pénz, munka), majd miután eléggé felidegesedtek, egy csoportot 10 percig hagytak csendben ülni, egy másiknak pedig engedélyezték, hogy hallgassanak bármit a lejátszási listájukból. És lám, azok, akik zenét hallgattak, ugyanannyira lenyugodtak, mint akik csendben ültek, sőt, ők még inspiráltabbnak és frissebbnek is mondták magukat a 10 perc letelte után. Érdekességként jött fel az is, hogy körülbelül fele-fele arányban választottak dühről és agresszivitásról, valamint elkülönülésről és magányról szóló dalokat a kísérletben résztvevők, utána pedig ugyanolyan boldognak érezték magukat.

Ez így elég jól hangzik, de a kísérlet eredménye - maguknak a kutatóknak az elmondása szerint is - több oldalról sántít. Például szempont lehet az, hogy a düh nem természetes, hanem direkt indukált módon jött létre a résztvevőkben, ami érzelmi változásokat eredményezhetett. Ami pedig a legfontosabb, hogy az összes kísérleti személy eleve rajongója volt az általa választott extrém zenei műfajnak, így gyakorlatilag olyan zenéket hallgattak, amiről pontosan tudták, hogy milyen érzéseket kelt majd bennük. Azt kell mondanunk tehát, hogy Brisbane-ben egy dolog derült ki újra egészen biztosan: hogy a metálosok és punkok még mindig nem sorozatgyilkos-jelöltek és brutalitásuk miatt kitaszított magányos emberek, hanem olyan zenerajongók, akik ugyanúgy az érzelmek teljes spektrumát átélik kedvenc együttesük hallgatása során, mint mondjuk egy kentucky-i bluegrass rajongó, vagy egy thaiföldi operakedvelő. A zenei műfajok egyenlősége pedig olyan eredmény, amit sosem lehet elégszer kimutatni!


Válogatás néhány ausztrál metálzenekartól:

Címkék: metal
https://recorder.blog.hu/2015/06/27/ausztral_tudosok_az_extrem_zenei_mufajok_nyugtato_hatasuak
Ausztrál tudósok: az extrém zenei műfajok nyugtató hatásúak!
süti beállítások módosítása