Klippremier! ANEZ: Listen Closely

2015.04.13. 13:00, Frontrecorder

anezwerk.jpg

A tavalyi év egyik legjobb hazai elektronikus zenei albuma (és a Recorder egyik kedvenc 2014-es hazai kiadványa) volt az ANEZ Listen Closely című harmadik lemeze, melynek címadó dalához tánc-interpretációs videó készült, az egyén felszabadulásáról.

Az elektronikus avantpop duónak pár nap híján egy éve mutattuk be legutóbbi klipjét, a Walk Alone című dalhoz Tokióban forgatott "hand-made art movie"-t. Ezzel a számmal indul az ANEZ tavaly októberben megjelent albuma, amelyet rögtön a címadó felvétel, a Listen Closely követ - most már klipben is. Nem véletlen, hiszen erőteljesen képszerű szerzemény, misztikus hangulattal. A hozzá forgatott kisfilm meg is jeleníti ezt a titokzatosságot az éjszaka egy kötelekkel kifeszített férfit az udvarra kihurcoló csuklyás alakokkal, akik a dal szövegét interpretáló tánckoreográfiát adnak elő. "A dal főszereplője bárki lehet, aki a magányossággal és a meg nem értettséggel küzd és rájön, hogy bármi is akadályozza útját, nem tágíthat céljaitól, mert csak így maradhat önmaga" - segít a szöveg értelmezésében az ANEZ énekesnője, Szalai Anesz. A Kiscelli Múzeumban forgatott videó is ezt a gondolatot jeleníti meg, a főszereplője, Feicht Zoltán táncos repetitív koreográfiájával az önálló, erős és szabad emberré válás folyamatát mutatja be. A kisfilm ezúttal is csináld-magad módon jött létre, bár a stáb házhoz jött, ugyanis jelentkezett a duónál egy filmes csapat, hogy forgatnának az egyik dalukra klipet. "Szikora Babett rendezésével készült el a videó, amiben segítette őt Király Anna operatőr és Szitás Attila vágó. Ők találták ki a történetet, amiben a szereplők is kreatív feladatot kaptak, hiszen kortárs táncosokkal dolgozhattunk együtt újra. Nekünk csak a jelmezeket és önmagunkat kellett hozzáadni a munkához" - meséli Szalai Anesz.

"Ez egy pozitív klip,amiben a főhős a zene (tánc) által szabadul fel, eszmél önmagára. Azok a kötelékek, melyek kezdetben terhet jelentenek számára, megtanítják a zene élvezetére, hogy végül önálló és felszabadult lehessen" - mondja a rendező. "Mivel minden stábtag lelkesedésből dolgozott, a fő cél természetesen az volt, hogy mindenki a magáénak érezze a klipet. Ezért sokat csinosítottuk, amíg mindenki rá nem bólintott. Ennek meg volt az az előnye, hogy zenekar, a táncosok, az operatőrök és a vágó is igazán hozzá szeretett volna tenni a koncepcióhoz. Ilyen közegben igazán jó dolgozni. Jó volt tanúja lenni annak, ahogy életre kell a közös munka."

Ennek a kreatív csapatmunkának a végeredménye, az ANEZ új klipje itt nálunk látható először. A zenekart élőben legközelebb április 18-án a Wave lemezboltban a Record Store Day-en lehet elcsípni, majd 25-én a G3-ban, ahol a Tánc világnapja alkalmából előbb egy félórás műsort mutatnak be neves kortárs táncosokkal, este pedig teljes koncertet adnak, meglepetés vendégekkel kiegészülve (Facebook-esemény).

De most nézzük figyelmesen a Listen Closely című ANEZ-klipet:

https://recorder.blog.hu/2015/04/13/klippremier_anez_listen_closely
Klippremier! ANEZ: Listen Closely
süti beállítások módosítása