Zenét írni Rubik-kockával? Megoldható!

2015.03.20. 19:00, subrecorder

rubik.jpg

Sajnos nem magyaroknak, hanem svédeknek jutott eszükbe a Rubik-kocka színes pöttyeit zenekomponálásra használni, ezzel egy új hangszert/puzzle-t létrehozva. Az elektronikus zenei producer Håkan Lidbo találmányáról már a Discovery is beszámolt, lássuk, hogyan is működik.

A CubeSequencer nevű hangszer használatához egy laptopon kívül egy speciális táblára, egy fölé elhelyezett színérzékelő kamerára és különleges Rubik-kockákra van szükségünk. A Håkan Lidbo Audio Industries találmányában a kockák pöttyeinek színe és elhelyezkedése határozza meg, hogy milyen hangot játszik le a számítógép, csakúgy mint egy egyszerű szekvenszernél, annyi különbséggel, hogy itt manuálisan helyezzük el a hangokat a táblán, gyakorlatilag kézzel komponálva. A 16 kockát az eredeti Rubik-találmányhoz hasonlóan bármelyik irányba forgathatjuk, minden oldalukon más mintázat van, így a létrehozható hangsorok száma a végtelenhez közelít. A kockákon lévő pöttyök színe határozza meg, hogy milyen hangszert hallunk majd vissza, a fehér például a dobokat, a zöld a basszust, a piros, sárga és kék pedig a különböző szintetizátorokat jelöli. A táblán "kirakott" mintázatot a fölötte elhelyezett színérzékelő kamera viszi át a számítógépre, a lejátszásához már csak egy webes programra van szükségünk. A szerkezet működése elsőre, leírva bonyolultnak tűnhet, de amint az ember meglátja videón, hogyan használják a kitalálók, egyértelművé válik és azonnal kezébe akarja majd kaparintani minden hangszobrász.

Håkan Lidbo feltaláló, Per-Olov Jernberg programozó és Romeo Brahasteanu, a tábla készítője így nyilatkoztak a projektjükről: "Ahhoz, hogy komponáljon, a játékosnak a helyes kockát a helyes állásban a helyes pontra kell tennie. Ez már eleve elég bonyolult művelet, ráadásul minden hangszer hatással van a többi hangszerre is. A zeneírás így gyakorlatilag egy megoldandó feladvánnyá válik, egy igen nehéz feladvánnyá. De miért is kellene könnyűnek lennie? A legtöbb mai elektronikus zeneszerkesztőt igen hamar meg lehet tanulni. A CubeSquencer nem könnyű. Nehéz, ugyanúgy, ahogy nehéz megtanulni sakkozni, hegedülni, vagy kirakni a Rubik-kockát. A játék és a zeneszerzés között aztán egy idő után eltűnik a határ." Sajnos arról még nincs szó, hogy kereskedelmi forgalomba mikor kerül a szerkezet (ha egyáltalán), addig is az alábbi kétperces bemutató videó alapján lehet képzeletben alkotni:

Címkék: rubik-kocka
https://recorder.blog.hu/2015/03/20/zenet_irni_rubik-kockaval_megoldhato
Zenét írni Rubik-kockával? Megoldható!
süti beállítások módosítása