Kiderült, melyik a legjobb Beatles-dal zenészek szerint

2015.03.19. 13:43, Frontrecorder

beatles_1.jpg

Egy újabb értelmetlen lista, amin persze remekül lehet csámcsogni: az NME zenészeket szavaztatott meg arról, szerintük melyik a Beatles legjobb dala. Na melyik?

A zenei médiumok imádnak - jól hangzó, legtöbbször felesleges és mindig nagy vitát generáló - listákat készíteni minden idők mindenféle zenei legjeiről, itt van például a BBC Radio 2 gitárriffes közönségszavazása. A New Musical Express hetilap most a Beatles 100 legnagyszerűbb Beatles-dalát rangsorolta, méghozzá zenészek jelölései alapján. Olyanok voksoltak a lap felkérésére, mint Dave Grohl, Julian Lennon, a Vaccines, a Suede, Nile Rodgers, a Libertines, Noel Gallagher, Matt Bellamy a Muse-ból, Brian Wilson, a Royal Blood, Alex TurnerJohnny Marr vagy a Run The Jewels, és még sokan mások. Arról ugyan nem találtunk semmit, hogyan állt össze a lista végső sorrendje, de tulajdonképpen ez nem fontos, amúgy is fenntartásokkal kezeltük volna a listát, ami persze ettől még érdekes és közlésre érdemes, na meg arra tökéletes, hogy elkezdjük összerakni magunkban vagy zeneőrült barátainkkal a saját "ennél jobb" listánkat. De nem húzzuk tovább, úgyis mindenki az első helyezettre kíváncsi, amely pedig a Stawberry Fields Forever (George Martin, Pete Townshend, a Hot Chip és a Palma Violets is ezt a szerzeményt választotta kedvencének). Az összetett hangszerelésű, erősen pszichedelikus dalt John Lennon 1966 novemberében írta egyik meghatározó gyerekkori helyszínét, az Üdvhadsereg Stawberry Field nevű árvaházát megidézve (gyakran játszott az épület mögötti kertben) és ez volt az első, amit felvettek a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band albumhoz, bár végül nem került fel rá, kislemezen jött ki 1967 februárjában. A legnagyszerűbb Beatles-dalok listájának a teteje pedig így néz ki, ezek szerint a zenészek egyértelműen a zenekar későbbi korszakát favorizálják:

1. Strawberry Fields Forever
2. A Day In The Life
3. I Want To Hold Your Hand
4. Here Comes The Sun
5. Blackbird
6. Tomorrow Never Knows
7. Across The Universe
8. While My Guitar Gently Weeps
9. I Am The Walrus
10. Hey Jude

Az NME közben már közzétette a listája második ötven helyezettjét a dalokra szavazó zenészek kommentárjaival, érdemes végigolvasni!

És akkor a legnagyszerűbb Beatles-dal, zenészek szerint:


plusz a Strawberry Fields Forever rengeteg feldolgozása közül kettő, elsőnek Todd Rundgren verziója 1976-ból:

ez pedig egy táncos átdolgozás 1990-ből a Candy Fliptől:

Címkék: nme the beatles
https://recorder.blog.hu/2015/03/19/kiderult_melyik_a_legjobb_beatles-dal_zeneszek_szerint
Kiderült, melyik a legjobb Beatles-dal zenészek szerint
süti beállítások módosítása