Heti Top 10: régi magyar tévéműsorok szignáljaként használt dalok

2015.01.25. 22:15, Frontrecorder

delta.jpg

A hét elején hunyt el Edgar Froese, a Tangerine Dream zenekar alapítója és egyetlen állandó tagja. Az elektronikus zene német úttörői a nyolcvanas években nagyon népszerűek voltak a magyar tévé zenei szerkesztőinél, többek közt a Panoráma és Hírháttér című műsorok főcímzenéjét is tőlük vették. Az MTV-nél egyébként bevett gyakorlatnak számított az, hogy a műsorok szignáljaihoz kevesek által hozzáférhető(nek gondolt) lemezekről válasszanak zenét - ezekből választottuk ki a kedvenceinket.

Ablak

Az MTV egyes csatornájának egykori, péntek kora délutáni közéleti szolgáltató műsora a Space francia űrdiszkó együttes 1978-as harmadik albumán található Final Signal című szerzeménnyel indult. (A Space legnagyobb slágere, az 1977-es Magic Fly pedig a Lehet egy kérdéssel több? című vetélkedőműsorban szólt.)


A Hét

Az MTV egyes csatornáján 1970-2003 között sugárzott vasárnap esti hírmagazin szignáljához Vangelis 1979-es Opera Sauvage albumának L'enfant című tételét használták fel (1981-től a kilencvenes évek közepéig, amikor lecserélték).

ÉS A LUDAS MATYIT SZERETTED? KATTINTS BALÁZS-PIRI BALÁZS MA IS JÓ KARIKATÚRÁIÉRT!

Budapesti Regionális Híradó

A kilencvenes években a Magyar Televízió budapesti körzeti híradójának főcímzenéjét kivételesen egy magyar felvétel adta, Presser Gábor remek instrumentális szintetizátorzenei szólóalbumának, az 1982-es Electromantic-nak a La Baletta No 2. című darabja. (Ugyanez a szám volt évekig a BBC esti világhíradójának a szignálja is.)


Delta 

Ha van kultikus - sőt, kudlikos - régi magyar tévéműsor főcím, akkor a Deltáé aztán az; a képek és a zene együtt egészen magnetikus. sőt, szinte hátborzongató hatással bírnak, ha egyszer láttad, utána nem felejted el. A felhasznált zene is egészen földöntúli, naná, hiszen a címe Song Of The Second Moon, az űrkorszak csúcsán, 1957-ben jelent meg, a hollandiai Philips cég két kutatója, Tom Dissevelt és Kid Baltan (Dick Raaijmakers) műve, őselektronikus kísérletezés, amely még mai füllel is futurisztikusan hat. 


Egymillió fontos hangjegy

A Magyar Televízió 1976-ban indított, szombat késő délutánonként adásba kerülő, hazai újdonságokat bemutató popzenei műsorának szignálja egy 1975-ös dzesszfunk számból, a Brecker Brothers Sneakin Up Behind You-jából származik.


Ez + Az

A kilencvenes évek kezdetén futó, Déri János által vezetett, leginkább a Pocsék Áruk Fóruma rovata révén emlékezetes szórakoztató műsor főcímzenéjét egy 1987-es italo disco sláger - Mozzart: Money - részleteiből vágták össze.



AZ ITALO DISCO TÖRTÉNETÉT ITT TEKINTETTÜK ÁT RÖVIDEN.

Kisfilmek a nagyvilágból

A hetvenes években futó, nemzetközi ismeretterjesztő kisfilmekből összeállított műsorsorozat főcímét sajnos nem találtuk meg, de a zenéje biztos mindenkinek megvan, aki tévézett akkoriban, íme:


Parabola

Az Árkus József vezette szatirikus műsor egyrészt az akkoriban (a nyolcvanas években, a rendszerváltás előtt) neccesen pimasznak számító politikai humora, másrészt a benne látható fedetlen női testek miatt volt rendkívül népszerű. A szignálját is egy akkoriban népszerű italo disco slágerből (Spagna: Call Me) ollózták ki. (A Parabola szilveszteri különkiadása volt a Szuperbola, ennek a főcímzenéje a német Twins szintén '87-es sikerszámából, a Time Will Tellből való.)



FEDETLEN NŐI TESTEKBŐL AKAD BŐVEN A KORHATÁROS VIDEOKLIPJEINK KÖZÖTT IS.

Szeszélyes évszakok

Az Antal Imre által vezetett legendás szórakoztató műsor szignálja a progresszív rock Keith Emerson melletti másik legnagyobb billentyűs-királya, Rick Wakeman 1979-es szólóalbumáról való, egészen pontosan a Pedra da Gavea című nyitószám eleje.


Új Reflektor Magazin

Az állami tévé volt érdekvédelmi magazinjának szignálja valószínűleg a legismertebb zene, amit felhasználtak az MTV-nél - a Rolling Stones Undercover Of The Night című 1983-as dalának kezdő taktusairól van szó.

https://recorder.blog.hu/2015/01/25/heti_top_10_regi_magyar_tevemusorok_szignaljakent_hasznalt_dalok
Heti Top 10: régi magyar tévéműsorok szignáljaként használt dalok
süti beállítások módosítása