Dupla premier! Képzelt Város: IO EP + Mégis, mindent videoklip

2014.12.01. 15:00, Frontrecorder

Kepzelt_Varos_by_Komróczky_Diána.jpg

Bő egy évvel a harmadik albuma után új anyaggal jelentkezik a Képzelt Város zenekar, méghozzá egy akusztikus EP-vel, melynek Mégis, mindent című felvételéhez videoklip is társul.

kepzelt_varos_IO_cover.jpgA Képzelt Városnak tavaly október végén jelent meg kozmoszba repítő kvázi konceptalbuma, a remek Anatolij, melyről két dalhoz (Ég veled,Anatolij! és Theodor) készült klip. A zenekar idén áprilisban a Record Store Day-en adott egy rövid akusztikus koncertet, ez adta az ötletet, hogy stúdióban is rögzítsék néhány dalukat unplugged verzióban. "Izgalmas feladat volt, hogy a zenénket hogyan tudjuk átültetni akusztikus hangszerelésre. Végig kellett gondolnunk, hogy az elektromos hangszereket milyen akusztikus hangszerekkel tudjuk helyettesíteni. Ez elsőre nem tűnt olyan egyszerű feladatnak, az Anatolij lemezen elég sok szintetizátort is használtunk, amit csak akusztikus gitárokkal nem tudtunk volna visszaadni. Így Máté végül xilofonozik az Ég veled, Anatolij!-ban, Marci most nem is gitározik a lemezen, öt számból négyben a zongora mögött ül, a Húsban pedig mandolát penget” - mesél a felvételek kihívásairól Kovács Ákos András énekes-gitáros. Az akusztikus anyagot egy nap alatt rögzítették a törökbálinti SuperSize Recording stúdióban, Fehér Dániel (Dexter) hangmérnökkel. A szűkös időkeret oka, hogy a zenekar gitáros-billentyűse, Miskolczi Márton az elmúlt félévet Dániában töltötte és csak pár napra látogatott haza egy koncert és a stúdiózás kedvéért. A stúdiózás maga is élő koncertszerűen zajlott, a dalokat egy az egyben játszották fel, erről így mesél Barta Gyöngyi, a Képzelt Város csellistája: „Az összes korábbi lemezen nagyon nagy hangsúlyt kaptak az elektromos hangszerek, a sok effekt a gitárokon, jó volt most kicsit elszakadni ettől. Ami még az akusztikus lemezben érdekes, hogy vannak benne hibák és olyan plusz dolgok, amik azért kerültek benne, mert a hangszereknek vannak bizonyos adottságai. Például, ahogy egy gitárhúr belezörren valamibe. Ezt nagyon emberközelinek érzem, mentes attól, hogy mindent kihúzunk vagy levágunk. Ezek innen hiányoznak, ugyanúgy, mint a legtöbb dolog, ami a zenélésre az elmúlt hatvan-hetven évben rárakódott. Itt sokkal inkább az a fontos, hogy te ott vagy, mint ember, sokkal közvetlenebb, sokkal jobban kell egymásra figyelni.”

A zenekar öt számot rögzített akusztikus átdolgozásban, kettőt az Anatolijról (Ég veled, Anatolij!, Theodor), kettőt a 2012-es Hélium című albumról (Hús, Tejbe fúlva), továbbá egy egy új szerzeményt, Mégis, mindent címmel. A Mamazone gondozásában megjelenő EP pedig az IO címet kapta, ami számként olvasva a Képzelt Város jövőre esedékes 10. évfordulójára utal, betűkként pedig, mint a Jupiter egyik holdjának neve arra, hogy ez az anyag mintegy "mellékbolygóként" járul az Anatolijhoz. 


Íme, a Képzelt Város új, unplugged EP-je: 


Hogy mennyire volt bensőséges hangulatú a stúdiózás, azt mutatja be a Mégis, mindent felvétele alatt forgatott videoklip, melyet Hencz Péter jegyez. „Ez a harmadik klipünk és ezúttal szerettünk volna egy olyat, amiben mi is zenélünk. Eleinte nem gondoltunk arra, hogy csak a zenélés elég lesz, próbáltunk történetet kitalálni mellé, gondolkoztunk azon, hogy valami animációval egészítjük ki, vagy szöveges videót csinálunk belőle. De amikor Peti először megmutatta a majdnem kész videót, mindenki egyből rávágta, hogy ez így jó, ahogy van. Pont azt mutatja meg, amiről ez az egész EP szól.” - mondja Győrffy Máté, a zenekar gitárosa. „Nagyon tetszik, hogy nagyobb hangsúlyt kapnak a közeli képek, az arcok, vagy csak a kezeink. Az egész sokkal bensőségesebb, hogy a mozdulatainkat, apró finomságokat mutatja be és nem azon van a hangsúly, hogy teljes alakunkban jelenítsen meg minket.” - teszi hozzá a kiadvány borítóját is tervező Gyöngyi. Lássuk!


Az IO fizikai formában először a Képzelt Város következő koncertjén lesz kapható, december 29-én a Trafóban, ahol a zenekar a Middlemist Red társaságában lép fel. Ez lesz az évzáró koncertjük is, amit különleges vetítéssel tesznek még látványosabbá (Facebook-eseményoldal). 


(Zenekari fotó: Komróczki Diána)

https://recorder.blog.hu/2014/12/01/dupla_premier_kepzelt_varos_io_ep_megis_mindent_videoklip
Dupla premier! Képzelt Város: IO EP + Mégis, mindent videoklip
süti beállítások módosítása