Hivatalosan is Budapestnél a WOMEX-staféta

2014.11.03. 19:09, rerecorder

WOMEX 14 Opening by Yannis Psathas.jpg

A Hangvető, azaz a jövő évi, 2015-ös magyarországi WOMEX szervezője átvette a stafétát Santiago de Compostelában, ahol a világzene legnagyobb szakmai eseményét, a jubileumi 20. World Music Expot tartották október végén.

„A World Music Expo 20. kiadása október 22. és 26. között Spanyolországban, Santiago de Compostelában volt. A világzene legnagyobb szakmai eseményén vásár, zenei előadások, konferenciák és filmfesztivál mellett több mint 60 koncert fogadta a látogatókat. Idén 2400 delegált mellett mintegy 200 újságíró, 320 zenész érkezett több, mint 90 országból Galícia fővárosába az évről évre növekvő WOMEX-re. A nyüzsgő vásáron 668 kiállító vett részt 47 országból 280 standon. Köztük a Hangvető, a jövő évi budapesti WOMEX szervezője, a Művészetek Palotájával közösen. A MüPa a 2015-ös budapesti WOMEX-en az esti koncerteknek, az úgynevezett showcase-nek ad helyet.

Alex Walter a WOMEX igazgatója így méltatta az idei eseményt és a világzenei közösséget: „Húsz év elteltével szívmelengető látni, ahogy a közösség évről-évre növekszik és együtt dolgozik, egyre innovatívabb módon. Santiago de Compostela méltó házigazdája volt az idei évfordulós eseménynek, amely segített bemutatni a WOMEX hatását a világ zenei életében, amely nem csak számokban, hanem elismerésben, bizalomban és a közös értékekben is megmutatkozik.”

Santiago de Compostelában a 2015-ös budapesti WOMEX házigazdájaként a Hangvető, a jövő évi rendezvény egyik legfontosabb helyszíneként pedig a Művészetek Palotája közös standdal vett részt. A MüPa vezérigazgatója, Káel Csaba konferencia-előadóként is szerepet kapott. A Hangvető és a Müpa mellett a Magyar Rádió illetve az MTVA is képviseltette magát, hiszen minden WOMEX-en fontos szerepet kap az EBU (European Broadcasting Union) helyi tagrádiója, amely az EBU folk- és világzenei szekcióülésének házigazdája és az esemény helyszínén működő ideiglenes rádióstúdió szolgáltatója. Jelen voltak a Fonó Budai Zeneház, akik lemezkiadóként az éves szakmai rangsor 12. helyén végeztek (ez a valaha volt legjobb magyar helyezés), az A38, amely a jövő évi WOMEX DJ-programjának helyszíne lesz és a Sziget is.

Az eseménysorozat pénteki napján a Cidade de Cultura rendezvénytermében rendezett ünnepségen került sor a staféta átadására. Ezen a helyi, idei és a jövő évi budapesti rendezvény szervezői mellett a WOMEX vezetői, a galíciai tartományi kormány és parlament képviselői illetve Magyarország részéről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vett részt.

Balog Zoltán beszédében kiemelte a világzene kapcsolatteremtő erejét. „A zene lehet a világ és Európa közös nyelve. A világzene ma egy nép saját zenei nyelve. Amikor zenélünk és énekelünk, akkor a saját nyelvünk használata nem akadály, ellenkezőleg, hozzátesz az élményhez.” Balog Zoltán azt is elmondta, hogy Santiago de Compostela nagyon magasra tette a mércét. Ezt a mércét Magyarország, Budapest nem átugrani szeretné, hanem zenei kapu szeretne lenni. Fontos szerepet kap ezenkívül az is, hogy Kelet-Közép Európában még soha nem volt világzenei vásár, a budapesti vásár kapu lesz a balkán csodálatos világzenéjébe, a Kárpát-medence különböző országaiban élő magyar közösségek és a Kárpát-medencében és környékén élő szláv népek zenéjébe.

WOMEX Magyarországon

A Hangvető 2015-ben október 21. és 25. között Budapesten szervezi a WOMEX-et, ezt a jogot pályázat útján nyerte el a WOMEX nemzetközi irodájától, 22 más városbeli pályázó (többek között Barcelona, Bécs, Varsó, Dublin, Göteborg) előtt. A budapesti fesztivál fő helyszínei a Művészetek Palotája, a Millenáris Park és az A38 lesznek.

A budapesti rendezéssel a magyar nép- és világzenei szakma régi álma valósul meg. Az első Közép- és Kelet-Európai WOMEX nagy lehetőség a magyar nép- és világzenei előadók, de az egész régió előadóinak számára is, hogy bekerüljenek a nemzetközi vérkeringésbe. Szakmai vonatkozásban is cél minél több hazai és környező országbeli résztvevő megnyerése, és a kelet-európai jelenlét növelése. Ennek érdekében szeretnék felkészíteni a magyar nép- és világzenei előadókat a pályázás és megmérettetés módjára, a nemzetközi jelenlétre.

Budapestre egyúttal bizonyosan olyan előadók érkeznek a Föld minden kontinenséről, akiket különben talán sosem lenne lehetősége látni a helyi közönségnek – a rendezvény esti koncertprogramja (esténként mintegy 20 koncerttel) ugyanis nyitott a nagyközönség számára is. A budapesti Womex előkészületeire és megrendezésére a kormány összesen, visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatások formájában 470 millió forint forrást biztosít. Támogatásáról biztosította továbbá a rendezvényt a budapesti városvezetés és turisztikai cége, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. és az MTVA illetve a Magyar Rádió is, akik az esemény beharangozásával, közvetítésekkel és a hagyományosan a Womex-szel egyidőben megrendezett európai világzenei rádiós találkozó (EBU world music workshop) vendéglátói feladatainak ellátásával is részt vállalnak a rendezvény remélhető sikeréből.

A WOMEX 2015 Budapest szervezői

A budapesti esemény megszervezésére a Hangvető, a magyar nép- és világzenei piac nemzetközileg is ismert szereplője adott be pályázatot. A budapesti WOMEXet szervező csapat tagjai:

Lelkes András népzenész, korábban senior tanácsadó az EuroPraxis/GlobalPraxis globális stratégiai tanácsadó cégnél és a Hangvető ügyvezetője

Liber Endre népzenész, a Fonó Budai Zeneház korábbi kereskedelmi igazgatója

Weyer Balázs muzikológus és újságíró, az Origo.hu alapítója és főszerkesztője 1998-2011 között, a Főszerkesztők Fórumának elnöke, a World Music Charts Europe és a WOMEX zsűritagja.

Kifejezetten a 2015-ös projekt megvalósítására felállított sokoldalú projekt csapat pedig Bellay Szilvia vezetésével Déri Zsófia, és Pataky Zsófia, akik korábban az online média és reklámipari világában szereztek tapasztalatot és értek el sikereket. A pályázatban partnerként közreműködtek a helyszínül szolgáló intézmények, elsősorban a zenei programok zömét befogadó Művészetek Palotája és a kiállításnak teret adó Millenáris Park.”

Címkék: hangvető womex
https://recorder.blog.hu/2014/11/03/hivatalosan_is_budapestnel_a_womex-stafeta
Hivatalosan is Budapestnél a WOMEX-staféta
süti beállítások módosítása