Klippremier! Words Are Melodies: Atlasz bírja

2014.09.30. 09:30, Frontrecorder

wordsaremelodies.jpg

A hazai slam poetry mozgalom egyik motorja, Hugee (Mavrák Kata) tavaly alapította meg a Words Are Melodies formációt, amely egyedülálló módon magyar slammerek szövegeit zenésíti meg. A "slam poetry feldolgozás zenekar" elkészült az első klipjével - az Atlasz bírja itt látható először.

wam.jpgA színpadon tavaly szeptemberben bemutatkozott Words Are Melodies célja, hogy a slam poetry műfajt még több emberhez juttassa el azáltal, hogy ismert slammerek szövegeit dalokká alakítják. A formációban Hugee énekel (ő emellett az idén alakult URD ONE elektronikus zenei duónak is a hangja), Balla Gergely Mózsi gitározik, Kiszely Márk (Üllői Úti Fuck) basszusgitározik és Papp Csaba (Odett, Bülbüls dobol. A fennállásuk óta eltelt évben Budapesten a legkülönfélébb helyeken (Corvintető, 360Bar, Szilvuplé, Brody Studios, Városligeti tó) léptek fel. jelenleg nagyjából tíz daluk van, többek közt Süveg Márk Saiid, Gábor Tamás Indiana, Kemény Zsófi és Csider István Zoltán slamjeiből, ezekből nyárra terveznek lemezt. A Words Are Melodies produkcióját egészen mostanáig csak élőben lehetett látni-hallani, most állnak elő az első klipdalukkal.

A finom dzsesszpopos Atlasz bírja alapja Pion István Nyugtató című slam szövege, melyet először a 2012-ben megrendezett I. Országos Slam Poetry Bajnokságon hangzott el, majd Magyarországon elsőként verseskötetben jelent meg. Hugee elmondása alapján az ő dalos verziójuk a lágy fülbemászó dallam és a szöveg komoly mondanivalójának kontrasztjára épül, hárman írták Balla Gergellyel és Kiszely Márkkal, és nagyon gyorsan megszületett. Hugee szerint ez a szöveg szimbolizálja a legtökéletesebben a slam és a hagyományos költészet egészséges kapcsolatát, ezért is döntöttek úgy, hogy ennek feldolgozásához forgatják az első klipjüket, melynek alapötletét Roger Sanchez Another Chance című slágerének videójából merítette a Words Are Melodies énekes-frontembere. Óriási méretű szív helyett itt a címhez hűen egy hatalmas földgömböt cipel magával a főhős, akit maga Pion István alakít. A múzsát és szerelmet szimbolizáló kedvese (Szlávy Eszter kétszeres Európa-bajnok rúdtáncos játssza) segít ugyan csökkenteni a terheit, de nem veszi le azokat a válláról, viszont a legkülönlegesebb helyzetekben és pózokban tűnik fel. A klipben számos slammer is látható, így Saiid reggel a tükörben, Bock Balázs és Gábor Tamás Indiana pedig a pesti éjszakában jelenik meg. "A forgatásnál egyedül a szabadidőnk összeegyeztetése jelentett gondot, de amikor hozzáláttunk a jelenetekhez, gördülékenyen zajlott a munka, minden egyes helyszínen, jelenetben találtunk egy újabb módot arra, hogyan jelenjen meg a földgömb és a párom, Eszter. Nagyon örültem a felkérésnek, és bízva Hugeeban és Polgár András operatőrben, teljes mértékben rájuk bíztam a forgatókönyv megírását és a helyszínek kiválasztását - és nem csalódtam a végeredményt látva!” - mondja a klipfogatásról Pion István.

A Words Are Melodies legközelebb október 26-án a  III. Országos Slam Poetry Bajnokságon látható a Trafóban, a bemutatkozó klipjük pedig itt debütál:

https://recorder.blog.hu/2014/09/30/klippremier_words_are_melodies_atlasz_birja
Klippremier! Words Are Melodies: Atlasz bírja
süti beállítások módosítása