Heti programajánló: szeptember 30 - október 6.

2014.09.30. 20:32, subrecorder

trentemoller.jpeg

Kezdődik az október, de ezt most kivételesen nem szomorkodva, hanem örömmel jelentjük, teljes gőzzel beindul ugyanis az őszi budapesti klubélet. Rengeteg jó koncert vár minden stílus rajongóira úgy egész hónapban, mint a most tárgyalt első héten is. Dán sztárproducer, olasz űrzene, holland indie, brit hardcore punk - igazán európai lesz a buli a héten!

Október 1. Szerda

Külön büszkeséggel jelentjük, hogy Dánia első számú producere, vagyis Anders Trentemøller teljes zenekaros fellépése a Recorder prezentálásával nyitja az Akvárium októberi koncertkínálatát, és bizony soha ennél rosszabb nyitányt!

Trentemøller, First Hate

Helyszín: Akvárium Klub

Kezdés: 19:00

Belépő: 6900 / 7900 Ft

Facebook esemény

Ha az ember jobban belemerül a munkásságába, akkor talán annyira nem is meglepő, hogy Anders Trentemøller a 90-es években indie rock zenekarokban kezdte a pályafutását, és csak elég későn, 2006-ban váltott elektronikus zenére. A váltás azonban sikeres volt, The Last Resort című bemutatkozását rögtön igen pozitívan fogadta mind a zenei sajtó, mind az okos elektronika kedvelői. Ez egy hideg, álomszerű világot mutatott be, amelytől a második albumán (Into The Great White Yonder - 2010) kissé eltávolodott, ügyesen implementálta be korai, zenekaros munkáinak indie rock és post punk hangzásait, hangulatait. Ekkor kezdett el teljes élő felállásban zenélni, ma már 6 társzenésze van vele a színpadon. A sikerek azonban soha nem vették el a producer kísérletező kedvét, így a tavalyi, harmadik lemezén (Lost) tovább távolodva a szigorú elektronikus gyökerektől már szinte minden dalba hívott vendégénekeseket. Dolgozott együtt a Drums, a Raveonettes, a Blonde Redhead vagy a Low énekeseivel, dalait pedig olyanok remixelték, mint a Knife, vagy a Röyksopp. Indie kredibilitására az elektronikus zenén kívüli előadók is felfigyeltek, így nyithatott például tavaly a Depeche Mode előtt annak több koncertjén. Trentemøller zenéje Magyarországon is rendkívül népszerű, ez a fellépés tehát biztosan sokaknak nyújt majd felejthetetlen élményt.


Szeptember 2. Csütörtök

Jó kis aktuális európai zenekarokat hoz nekünk erre a napra a WavesVienna, Ausztria legmenőbb fesztiváljának szervezője, lesz hideg elektronika az olasz Joycuttól és a szlovák Puristtól.  A legjobb? Az egész este ingyenes!

Joycut, Purist, Hangmás

Helyszín: A38

Kezdés: 21:00

Belépő: az nincs

Facebook esemény

Nagy divat manapság az indie zenekarok körében, hogy annyi dobot visznek fel a színpadra, amennyit nem szégyellnek, majd a koncert legkülönbözőbb pontjain a legkülönbözőbb tagok kezdik el azokat püfölni. Ezt a Szigeten idén kétszer is megtapasztalhattuk (Imagine Dragons, Bastille), de elektronikus zenében eddig nehéz volt elképzelni. Az olasz Joycut azonban valami ilyesmit csinál, a szintetizátoros mellett folyamatosan két perkusszív hangszeres áll folyamatosan a középpontban. Ami náluk hiányzik, az a hatásvadászat, az epikus hangzást azonban ők is megteremtik ezzel a módszerrel. Ehhez járulnak még az M83-hoz hasonló űrbe vágyódó álmokat idéző szintihangok és az elszállás máris garantált. A szlovák Purist kissé földhözragadtabb, már ami a hatásaikat illeti, ők fiatalabb korukban biztos rengeteg New Ordert meg úgy általában véve new wave-et hallgattak. Ők egyébként tőlünk északra, hazájukban hamar nagy sztárok lettek, Renaissance című daluk hetekig vezette a szlovák slágerlistát, első lemezüket pedig már Dániában vették fel. Előttük nagy kedvencünk a Hangmás játszik majd.


Szeptember 3. Péntek

Egy igazi legendás hardcore punk zenekar érkezik hozzánk az angoloktól, a Discharge, akik ráadásul a klasszikus, 80-as évekbeli felállásukkal jönnek.

Discharge, Kretens

Helyszín: Club 202

Kezdés: 19:00

Belépő: 3999 / 4500 Ft

Facebook esemény

Ha szükséged van még indokra, ha valaki azt mondja: "a 80-as években még egy más világban éltünk", akkor itt van még egy: a Discharge 1982-es debütáló lemeze, ami egy igazi politikus, anarchista hangvételű hardcore punk album volt, a Hear Nothing See Nothing Say Nothing megjelenésekor a 2. helyig jutott a brit indie lemezeladási listán. Igen, jól olvastad, indie! A későbbiekben egy új dobolási stílust és zenei szcénát is elneveztek róluk, ez lett a d-beat. A Motörhead dobhangzása megvan? Na azt képzeld el még gyorsabban és nagyjából megvagy. Skandináviában annyira el voltak ájulva tőlük, hogy a punkzenekarok elkezdték a nevüket is felvenni, vagy Dis-szel kezdődött, vagy Chrage-dzsal végződött minden második zenekar neve akkoriban. Egészen addig, amíg egy másik angol csapat, az Active Minds kiadott egy EP-t Dis Is Getting Pathetic címmel, ezután már nem volt menő az elnevezés. De hogy magáról a Discharge-ról is beszéljünk, az évek során sok minden változott náluk, volt például heavy metal korszakuk, 1977-es alakulásuk óta pedig nem kevesebb, mint 21 ember mondhatja el, hogy rövidebb-hosszabb ideig játszott a zenekarban. 2001-es újjáalakulásuk óta azonban az eredeti felállás zenél együtt megint, mert találkoztak egy buliban és ehhez volt kedvük. Olyanok tekintik őket inspirációnak, mint James Hetfield a Metallicából, vagy éppen a Sepultura.


Szeptember 4. Szombat

Avantgárd a jelszó az UH Fest hetedik napján, a Trafóban. Olyanok lépnek majd fel, mint Eli Keszler, a KTL, vagy Janek Schaefer.

Eli Keszler, Philip Jeck, Tigrics, Janek Schaefer, KTL

Helyszín: Trafó

Kezdés: 18:00

Belépő: 2400 / 2900 Ft

Facebook esemény

Kezdjük mondjuk az utolsóként színpadra lépővel. A KTL Stephen O'Malley és Peter Rehberg duója és míg előbbi inkább a metál felől érkezik (Sunn O)))), utóbbi az elektronikus zajzenében hisz. Ketten közösen pedig jól kombinálják hatásaikat, egyfajta drone/ambient hangzást kreálva, ahol ugyan olyan fontos szerepet kap a gitár, mint a laptop. Eli Keszler zongorahúrokat használ. Viszont minden más felesleges dolgot kihajított az ablakon, így magát a zongorát is. Elég furcsán hangzik ez így, és az is, de mindenképpen érdekes kísérlet, ami jobban illik művészeti galériákba, mint koncerttermekbe. Tavaly egy projekt keretein belül még a Manhattan Brige-t is befűzte húrokkal, na az biztos különleges látvány volt. Janek Schaefer kisebb képzavarral élve a leghagyományosabb kísérleti zenész a fellépők közül, de azért a Trafós koncertjére mégis valami különlegességgel érkezik. Van elemes rádiód? Hozd el, és Schaefer azt is fel fogja használni, a saját gyűjteményén kívül. Ilyen szerkezetekkel építi majd fel zajzenéjét, amit élőben látni és hallani egyedi élmény lesz.


Szeptember 5. Vasárnap

Megnéznéd Hollandia jelenlegi legnagyobb sztárzenekarát? Reméljük igen, mert a Kensington pont a városban lesz vasárnap, és ha már itt vannak adnak egy ingyenes koncertet az A38-on.

Kensington, Hello Hurricane

Helyszín: A38

Kezdés: 20:00

Belépő: az nincs

Facebook esemény

A Holland Nagykövetség intézte el amúgy, hogy ingyenes legyen a koncert, hát nem jófejek? Ez aztán a remek nemzeti marketing, hadd ismerje csak meg egész Európa a remek hollandikumokat! Slágeres, britrockos indie-t játszik egyébként a Kensington, a kvartett Utrecht városából származik, idei harmadik lemezük már az első helyen debütált a holland eladási listán, szóval tényleg az ország legaktuálisabb előadójáról beszélünk. Szereti őket a Coldplay-es Chris Martin, eddigi anyagaikat pedig az a Cenzo Townshend keverte, aki többek közt az Editors, a Snow Patrol és a U2 albumain is dolgozott korábban. Tipikusan az angol piacra készülő zene ez, epikus hangzással, szóval ha nem zavar, hogy fedora van az énekesen, egészen biztosan nem fogsz csalódni, ha szereted a fenti csapatok bármelyikét.

 

További ajánlott zenei események idénre:

Október 13. Hétfő

A38

The Necks

 

Október 15. Szerda

A38

Swans, Pharmakon

 

Október 17. Péntek

A38

Caribou, Jessy Lanza

 

Október 18. Szombat

A38

St. Vincent

 

Október 18. Szombat

Papp László Budapest Sportaréna

Kylie Minogue

Október 18. Szombat

A38

Tycho


Október 18. Szombat

Trafó

The Moritz von Oswald Trio feat Tony Allen, Max Loderbauer

Október 19. Vasárnap

A38

OFF!


Október 19. Vasárnap

MüPa

Nina Hagen


Október 20. Hétfő

A38

Deathstars

 

Október 22. Szerda

Akvárium

Nosaj Thing

 

Október 22. Szerda

Fogas

Peanut Butter Wolf


Október 23. Csütörtök

A38

Luis Junior

Október 24. Péntek

MÜPA

Elvis Costello

 

Október 24. Péntek

A38

Cid Rim

 

Október 25. Szombat

Dürer Kert

Helmet


Akvárium Klub

The Robert Cray Band

Október 27. Hétfő

Papp László Budapest Sportaréna

James Blunt

 

Október 29. Szerda

Trafik klub

The Wounded Kings


November 7. Péntek

A38

Mount Kimbie

November 8. Szombat

A38

Boxer Rebellion


November 10. Hétfő

Akvárium

Nonono


November 14. Péntek

A38

Stereo MC's

 

November 19., Szerda

A38

Emilíana Torrini


November 20. Csütörtök

A38

Yelle
 

November 23., Vasárnap

Akvárium Klub

Klaxons

 

November 24. Hétfő

Akvárium Klub

George Ezra

 

November 26. Szerda

Budapest Aréna

The Beach Boys

 

November 28. Péntek

A38

 

December 1. Hétfő

A38

Suicide Silence

 

December 3. Szerda

A38

Against Me!

 

December 4., Csütörtök

Akvárium Klub

Kadebostany

 

December 8., Hétfő

Akvárium Klub

GusGus

 

December 17. Szerda

A38

Lydia Lunch

 

Január 24. Szombat

A38

The Raveonettes

Február 23. Hétfő

A38

Mark Lanegan

Február 27. Péntek

A38

Bad Manners

https://recorder.blog.hu/2014/09/30/heti_programajanlo_szeptember_30_oktober
Heti programajánló: szeptember 30 - október 6.
süti beállítások módosítása